Το διήμερο 9-10 Φεβρουαρίου θα εορταστεί η μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, προστάτη του χωριού της Παναγίας Θάσου.

 

Σχετική ανακοίνωση του Ιερού Ναού της Παναγίας της Θάσου αναφέρει τα εξής:

“Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα εορταστεί με κάθε μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη η μνήμη του αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπους, προστάτου του χωριού της Παναγίας και της ευρύτερης περιοχής στο ομώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο το ερχόμενο διήμερο 9-10 Φεβρουαρίου. 

 

Η χάρη του Θεού θα πλημμυρίσει και εφέτος με συγκίνηση την καρδιά μας, η οποία θα στραφεί στον δικό μας «παππού», στον άγιό μας, που πάντοτε τον αισθανόμαστε δίπλα μας, που πάντοτε μας δείχνει τον δρόμο για να προστρέξουμε και να προσευχηθούμε στο πνευματικό μας καταφύγιο, το οποίο βρίσκεται στην πανέμορφη καταπράσινη τοποθεσία της σκάλας Παναγίας, σε μια πλαγιά βουνού, με πηγή και πεύκα και πλατάνια.

 

Καυχόμαστε και νιώθουμε ευλογημένοι διότι τμήμα του ιερού λειψάνου του αγίου φυλάσσεται από αρχές του 20ου αιώνος στον ιερό Ναό της Παναγίας. 

 

Το αριστερό «γραιγίτικο» του ιερού Ναού είναι αφιερωμένο στον άγιο Χαράλαμπο, όπου εκεί φυλάσσεται η παλαιά ιερά εικόνα του. Οι μαρτυρίες των παλαιών γερόντων του χωριού αποδίδουν στον Άγιο πολλά θαύματα που έγιναν στο χωριό. 

 

Το πιο γνωστό είναι η εξασθένηση της επιδημίας της πανούκλας στο νησί της Θάσου στις στις αρχές του 20ού αιώνος. 

 

Το πρόγραμμα των ιερών ακολουθιών καταρτίστηκε ως εξής:

  

ΠAΡΑΣΚΕΥΗ 9 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 2024

  • Ώρα 4.30 μ.μ. Εκκίνηση της λιτανευτικής πομπής της ιεράς εικόνος του αγίου και του ιερού λειψάνου του από τον ιερό Ναό της Παναγίας στο ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Χαραλάμπους. 
  • Ώρα 5:30 μ.μ. Μέγας Πανηγυρικός Ἑσπερινός μετ΄αρτοκλασίας και Θείου κηρύγματος.
  • Ώρα 9:00 μ.μ. Ιερά Παράκλησις προς τον άγιο και το Ιερό Ευχέλαιο.

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

  • Ώρα 7:45 π.μ. Ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
  • Ώρα 4:00 μ.μ. Μεθέορτος Εσπερινός και εν συνεχεία θα πραγματοποιηθεί η τελετή επαναφοράς στον ιερό Ενοριακό Ναό της Παναγίας της ιεράς Εικόνος και του ιερού Λειψάνου του προστάτου μας αγίου Χαραλάμπους. 

 

Το ιερό Παρεκκλήσιο θα είναι ανοικτό για τους προσκυνητές, καθόλη την διάρκεια της νύχτας της 9ης Φεβρουαρίου, παραμονή της εορτής.”