γράφουν οι

 

Fotini Missailidou

Luce Sebert

Franck Sebert

Manuela Wurch-Kozeli

 

 

Την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου με λύπη πληροφορηθήκαμε ότι ο μεγάλος φιλέλληνας, αρχαιολόγος και ειδικός νομισματολόγος Ολιβιέ Πικάρ (Olivier Picard) άφησε την τελευταία πνοή του στην Θάσο, στο νησί που τόσο αγάπησε και στο οποίο αφιέρωσε 55 χρόνια της ζωής του.

 

Ο Ολιβιέ Πικάρ γεννήθηκε το 1940 στην υπό γερμανική κατοχή Νορμανδία της Γαλλίας. Μεγάλωσε στην Καρθαγένη της Τυνησίας και στην Γαλλία.

 

Μετά από λαμπρές σπουδές στο Παρίσι, έγινε μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής το 1966 και διορίστηκε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Paris X το 1979 και στη Σορβόννη το 1993.

 

Διετέλεσε διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα από το 1981 έως 1992.

 

Το 2009 επιλέχτηκε και έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας (Académie des Inscriptions et Belles Lettres) στην οποία προέδρευε φέτος.

 

Η γαλλική Δημοκρατία τον τίμησε με τους σπουδαιότερους ακαδημαϊκούς και επιστημονικούς τίτλους με αποκορύφωμα το Τάγμα της Αρετής και την Λεγεώνα της Τιμής.

 

 

Όλη του η ζωή μέσα στα αρχαία

 

Η αγάπη του για την αρχαιολογία έχει βαθιές ρίζες στην οικογένεια. Παιδί του αρχαιολόγου Ζιλμπέρ Πικάρ (Gilbert Picard) ειδικού στην Αρχαία Ρώμη και διευθυντή του αρχαιολογικού χώρου της Καρθαγένης.

 

Εγγόνι του περίφημου Σαρλ Πικάρ (Charles Picard),  που υπήρξε διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, και ο οποίος ξεκίνησε την πρώτη αρχαιολογική ανασκαφή στην Θάσο το 1911 όπου και ανακάλυψε τον κρυοφόρο Κούρο που κοσμεί σήμερα την είσοδο του αρχαιολογικού μουσείου της Θάσου.

 

55 χρόνια στη Θάσο

 

Ο Ολιβιέ Πικάρ έκανε αρχαιολογικές ανασκαφές σε πολλά μέρη της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Στην Θάσο η πρώτη του ανασκαφή έγινε στο οικόπεδο Αποστολίδη το 1968, άνοιξε επίσης την ανασκαφή στις παρυφές της Βορειοδυτικής Στοάς της Αρχαίας Αγοράς και μελέτησε τις ιστορικές περιόδους της πόλης.

 

Ιστορικός και νομισματολόγος πραγματοποίησε έρευνες σε όλο το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα. Δημοσίευσε εξιδεικευμένες μελέτες για τα νομίσματα της Θάσου και την διασπορά τους ανά τον τότε γνωστό εμπορικό κόσμο.

 

Πηγή έμπνευσης για νέους ερευνητές

 

Ακούραστος δάσκαλος καθοδήγησε πολυάριθμους νέους ερευνητές στην Γαλλία, στην Ελλάδα, στην Αλβανία και την Αίγυπτο.

 

Στήριγμα και συνοδοιπόρος στο έργο του η ακούραστη σύζυγος  Πώλ (Paule). Εύστροφη, εύστοχη και καλλιεργημένη μοιράστηκε μαζί του πάνω από μισό αιώνα κοινής συναρπαστικής και όμορφης ζωής.

 

Κατάφεραν μαζί να μεταλαμπαδεύσουν  την αγάπη τους για την Ελλάδα και την Θάσο στα τρία τους παιδιά και δέκα εγγόνια.

 

Έγινε ένα με την τοπική κοινωνία

 

Ο Ολιβιέ Πικάρ επισκεπτόταν οικογενειακώς την Θάσο κάθε καλοκαίρι τα τελευταία πενήντα πέντε χρόνια.

 

Ακούραστος περιηγητής, στοχαστικός παρατηρητής, κοινωνικά δραστήριος και συμμετοχικός αγάπησε βαθιά το νησί όχι μόνο για την Ιστορία του.

 

Αγάπησε την Θάσο του σήμερα και έζησε τις όμορφες ανθρώπινες στιγμές  που η φύση και οι άνθρωποι της προσφέρουν.

 

Η ηρεμία, το χιούμορ, η καλή του διάθεση τον καθιστούσαν κομμάτι της ζωής του Λιμένα και όλης της Θάσου.

 

Γνώρισε και αγαπήθηκε από πολλούς Θασίτες με τους οποίους μοιράστηκε χαρές και στιγμές. Όλοι όσοι είχαν ευκαιρία να περιηγηθούν μαζί του στην Ακρόπολη, το Μουσείο, την Αρχαία Αγορά, το παλιό Λιμάνι, την Αλυκή θα θυμούνται για πάντα τα σοφά λόγια του και τις αστείρευτες ιστορίες του.

 

Όλοι όσοι μοιράστηκαν μαζί του ομοτράπεζοι κρασί, ούζο και μεζέδες στο Γλυφονέρι, στον Παχύ, στο Καζαβίτι, στο Κάστρο, στο Υψάριο… σε όλο το νησί  θα θυμούνται έναν μερακλή άνθρωπο που χαιρόταν την ζωή με τις ομορφιές της.

 

Στην ψυχή του η Ελλάδα και η Θάσος είχαν ξεχωριστή θέση.

 

Εδώ κτυπούσε η καρδιά του και εδώ αποφάσισε να σταματήσει.

 

Για όλους όσους τον γνώρισαν θα ζει στην θύμηση και στην καρδιά μας.

 

Καλό Παράδεισο Ολιβιέ