Κραυγή απόγνωσης σε ό,τι αφορά το πρόβλημα τις ελλείψεις εργαζόμενων στον κλάδο του τουρισμού, εκπέμπουν οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες του νομού Καβάλας, προειδοποιώντας για δυσμενείς επιπτώσεις.

 

Η Ελλάδα θέλει να φτάσει φέτος το ρεκόρ της προ κορωνοϊού εποχής στον τουρισμό. Ποιος όμως θα φτιάχνει τα κρεβάτια, θα μαγειρεύει και θα φτιάχνει ποτά;

 

Στα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια και τα μπαρ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λείπουν 50.000 εργαζόμενοι. Πολλές κενές θέσεις υπάρχουν και στη Θάσο .

 

Σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου, ο ένας λόγος είναι η πανδημία καθώς κατά τη διάρκεια του lockdown, αρκετοί απολυμένοι εργαζόμενοι στο χώρο της εστίασης αναζήτησαν νέες θέσεις εργασίας σε άλλους τομείς. Οι περισσότεροι εργαζόμενοι που έχουν φύγει δεν σκέφτονται να επιστρέψουν στον τουριστικό κλάδο.

 

Για πολλούς, ευθύνη φέρουν οι εργοδότες, εξαιτίας των χαμηλών μισθών και των κακών, όπως περιγράφουν, συνθηκών εργασίας.

 

«Πρόβλημα το ανειδίκευτο προσωπικό»

 

«Το φαινόμενο είναι πολύπλοκο. Είχαμε πάντα έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Μετά την πανδημία δημιουργήθηκε τεράστιο κενό. Το 2020 απασχολήθηκε περίπου το 50% του προσωπικού και το 2021 το 70%. Αυτό το προσωπικό που έμεινε απ’ έξω αναζήτησε αλλού εργασία. Αναζητούμε λύσεις αλλά δεν είναι εύκολα τα πράγματα», λέει στον KavalaNews 102.8 ο διευθυντής του Μακρύαμμος Bungalows στη Θάσο, Κώστας Μποζάμπαλης.

 

«Περίπου το 40% του προσωπικού ήταν ανειδίκευτο που έμπαινε μόνο στην υψηλή περίοδο, ήταν φοιτητές κ.α.. Αυτό το προσωπικό δεν είχε κίνητρο να ακολουθήσει τον κλάδο, ούτε να κάνει καριέρα. Ήταν ένα προσωπικό που μπορούσε να διαλέξει κάτι άλλο ανά πάσα στιγμή. Λείπουν και πολλά εξειδικευμένα στελέχη στο εξωτερικό για να έχουν καλύτερες αποδοχές και συνθήκες», τονίζει.

 

«Θα χρειαστούν χρόνια να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Μας λείπουν σερβιτόροι, καμαριέρες, άτομα στην καθαριότητα, τεχνικό προσωπικό», λέει χαρακτηριστικά.

 

Αυτό που λέει είναι ότι δεν υπάρχει στήριξη εργαζομένων στον τουρισμό και ότι το ταμείο ανεργίας μέχρι το 2013 ήταν εξάμηνο και έχει πάει στο τρίμηνο.

 

«Η ρετσινιά “τα γκαρσόνια της Ευρώπης” παραμένει. Τα νέα αφηγήματα και δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο κάνουν ιδιαίτερη ζημιά. Είναι μειοψηφία. Μιλούν για κακές συνθήκες και κακούς επιχειρηματίες. Αυτοί που σχολιάζουν είναι το ανειδίκευτο προσωπικό», επισημαίνει.  

 

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, όπως είπε, μία καμαριέρα η οποία θα αμείβεται νόμιμα σε ένα ξενοδοχείο, με 8ωρο και ρεπό ακόμα ακόμα και με 1.000 ευρώ.

 

Για την Πολιτεία είπε ότι: «συζητά την ένταξη του ξενοδοχειακού τομέα στις λίστες του ΟΑΕΔ για να απορροφήσουν άτομα. Επίσης να αναθεωρηθεί το ταμείο ανεργίας στην εποχική εργασία. Να ελεγχθεί η παράνομη εργασία».

 

 

 

«Έσπασε η αλυσίδα»

 

«Υπήρχε θέμα και τα προηγούμενα χρόνια αλλά σε μικρότερο ποσοστό. Δεν υπάρχει εκπαιδευμένο προσωπικό. Εξαιτίας της πανδημίας πολλοί μετατοπίστηκαν από την εστίαση σε άλλες δουλειές και πολλοί έφυγαν από την Ελλάδα», λέει στον KavalaNews 102.8 ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου "Κραμπούσα", Δημήτρης Κουτλής.

 

Όπως λέει, η συλλογική σύμβαση εργασίας για τον σερβιτόρο προβλέπει 5νθήμερη εργασία 8ωρο 725 ευρώ.

 

«Είναι πολύ λίγα. Πρέπει να δώσεις παραπάνω. Ένας σερβιτόρος μπορεί να βγάλει μέχρι και 1.000 ευρώ τον μήνα», λέει ο κ. Κουτλής.

 

«Υπάρχουν και άνθρωποι που ζητούν να δουλεύουν περισσότερες ώρες και κάθε μέρα ώστε να έχουν μεγαλύτερες απολαβές», λέει χαρακτηριστικά.

 

«Φέτος, αν δεν γίνει κάτι τραγικό θα έχουμε κόσμο. Αν δεν έχουμε όμως προσωπικό θα μειώσουμε τις υπηρεσίες μας. Εκεί πρέπει να επέμβει το κράτος.  Η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο κεντρικά», αναφέρει ο κ. Κουτλής.

 

 

«Να αυξηθούν οι έλεγχοι»

 

«Για έναν εργαζόμενο στην πρώτη κατηγορία στα ενοικιαζόμενα δωμάτια για 6ημερη εργασία, το 8ωρο μπορεί να ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ τον μήνα μικτά», λέει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας ενοικιαζόμενων δωματίων, Γιάννης Μαρκιανός.

 

«Για τους περισσότερους επαγγελματίες ο εργαζόμενος γίνεται μέλος της οικογένειας. Δίνονται περισσότερα από όσα προβλέπουν οι συμβάσεις. Υπάρχουν και περιπτώσεις εργοδοτών που δεν θέλουμε να σχολιάζουμε. Οι κακοί εργοδότες είναι η εξαίρεση.

 

Η Πολιτεία να πραγματοποιεί ελέγχους ώστε οι κακοί εργοδότες να τιμωρούνται παραδειγματικά», τονίζει ο κ. Μαρκιανός.