Η Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στο Σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου της κυβέρνησης για την εκλογή των Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών.

 

Αναλυτικά: 

 

"Το Σχέδιο του εκλογικού νόμου για την Αυτοδιοίκηση αποτελεί μια αντιμεταρρύθμιση, που καταργεί την ισοτιμία της ψήφου των πολιτών, καταστρατηγεί τη δημοκρατική λειτουργία των Αυτοδιοικητικών θεσμών, οδηγεί σε προσωποκεντρικούς μηχανισμούς και διαμορφώνει ένα υπερενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα εκλογής, που όμοιό του δεν γνώρισε η χώρα μας σε Αυτοδιοικητικές εκλογές. 

 

Διατάξεις όπως:

 

 α) Η εκλογή του Δημάρχου με ποσοστό 43% συν μια ψήφο χωρίς την πολιτική νομιμοποίηση της πλειοψηφίας (50% +1) του εκλογικού σώματος και με δώρο τα 3/5 των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου,  

 

β) Η μείωση των εδρών των Δημοτικών Συμβουλίων (στη Θάσο οι έδρες μειώνονται σε 21 από 27),

 

γ) το όριο του 3% για την είσοδο μιας παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο, αποτελούν μια αντιδημοκρατική στρέβλωση της λαϊκής ετυμηγορίας όσον αφορά στην κατανομή των εδρών μεταξύ των παρατάξεων, δημιουργούν ένα υπερσυγκεντρωτικό σύστημα διοίκησης με υπερεξουσίες του Δημάρχου, οδηγούν στη συρρίκνωση της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο και στοχεύουν στον αφανισμό των μικρότερων και ανεξάρτητων παρατάξεων

 

Το Σχέδιο του νέου Νόμου οδηγεί ουσιαστικά και στην κατάργηση του θεσμού των Κοινοτήτων ως αυτόνομων οντοτήτων. Καταργεί την ξεχωριστή κάλπη για την ανάδειξη των Κοινοτικών Συμβουλίων, περιορίζει τον αριθμό των Συμβούλων της Κοινότητας μετατρέποντάς τους σε προέκταση των υποψηφίων των συνδυασμών που κατέρχονται στις δημοτικές εκλογές, και υποβαθμίζει το ρόλο του Προέδρου και των Συμβούλων μεταφέροντας τις αρμοδιότητές τους στις κεντρικές υπηρεσίες των Δήμων. 

 

Είναι ολοφάνερο ότι το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης επιχειρεί ένα καίριο πλήγμα στους βασικούς πυλώνες ύπαρξης και λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, τη Δημοκρατία και τη Συμμετοχή των πολιτών.

 

Η Δημοτική Θασιακή Κίνηση-Πάμε Μαζί τάσσεται σταθερά υπέρ της δημοκρατικής λειτουργίας των Αυτοδιοικητικών θεσμών, της Περιφερειακής Διακυβέρνησης και της αυθεντικής εκλογικής εκπροσώπησης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών.

 

Είμαστε υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως το μοναδικό δίκαιο σύστημα στην εκλογή των Αυτοδιοικητικών Αρχών και ταυτόχρονα διεκδικούμε τη μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση με σκοπό να λειτουργήσει ως μοχλός οικονομικής, παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης μέσα στις συνθήκες της παρατεινόμενης κρίσης.

 

Καλούμε το σύνολο των αιρετών Α΄ και Β΄ βαθμού, ανεξάρτητα από την ιδεολογική ή κομματική τους τοποθέτηση, μαζί με τις τοπικές κοινωνίες να δώσουμε τη μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της συμμετοχής των πολιτών στην Αυτοδιοίκηση, προβάλλοντας ένα μέτωπο αντίστασης στο αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο τηςρνησης". 

 

(δελτίο Τύπου)