Απάντηση στην ερώτηση της βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Τάνιας Ελευθεριάδου έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης σχετικά με τις αποζημιώσεις των παραγωγών στα Τενάγη Φιλίππων.  "Δεν αντιλαμβάνεται τη σφοδρότητα της κρίσης και συνεχίζει να επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια", αναφέρει η κ. Ελευθεριάδου.

 

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Τάνια Ελευθεριάδου: 

 

"Ξεκάθαρος ήταν στην απάντηση προς τη βουλεύτρια Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Τάνια Ελευθεριάδου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την αποζημίωση των καλλιεργητών Ηλίανθου στα Τενάγη των Φιλίππων, τονίζοντας ότι ο ΕΛΓΑ «δεν δύναται να αποζημιώσει καλλιέργειες, εάν δεν έχουν σπαρθεί λόγω πλημμυρικών φαινομένων στα αγροτεμάχια ή εάν τα φυτά μετά τη σπορά δεν έχουν εμφανιστεί στην επιφάνεια των αγροτεμαχίων».

 

Δυστυχώς, ο Υπουργός διέψευσε τις ελπίδες των καλλιεργητών, επιβεβαιώνοντας ότι η ΝΔ, τόσο κεντρικά όσο και τοπικά δεν αντιλαμβάνεται τη σφοδρότητα της κρίσης και συνεχίζει να επιδίδεται σε μικροπολιτικά παιχνίδια.

 

Όπως τονίζει, άλλωστε, στην απάντηση «από τα στοιχεία του Υποκαταστήματος ΕΛ.Γ.Α. Καβάλας, στη δικαιοδοσία του οποίου είναι και τα Τενάγη Φιλίππων, από τις επισημάνσεις που διενεργήθηκαν σε ηλίανθους τον μήνα Οκτώβριο του έτους 2020, διαπιστώθηκε ότι η καλλιέργεια ήταν εκτός χρονικής κάλυψης, όπως ορίζεται στον Κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛ.Γ.Α.», συμπληρώνοντας μάλιστα ότι ο πρόεδρος του ΕΛ.ΓΑ. «δεν παρεμβαίνει στο έργο των εκτιμήσεων, ενώ οι οδηγίες του τόσο προς τις υπηρεσίες του ΕΛ.Γ.Α. όσο και προς τους ενδιαφερόμενους φορείς, εστιάζουν στην προσήλωσή τους στους ασφαλιστικούς Κανονισμούς του Οργανισμού», αποκαλύπτοντας το σκηνικό της απόλυτης κοροϊδίας των καλλιεργητών των Τεναγών Φιλίππων.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην ερώτηση της η κ. Ελευθεριάδου καλούσε τον Υπουργό να  χρησιμοποιηθούν προγράμματα όπως πχ. αποζημίωση μέσω deminimis και να βρεθούν περαιτέρω λύσεις για την αποζημίωση των παραγωγών, προτάσεις για τις οποίες ο Υπουργός δεν απάντησε επί της ουσίας.

 

Το σίγουρο είναι ότι οι παραγωγοί μας έπεσαν, για μία ακόμα φορά, θύματα πολιτικάντηδων και απροθυμίας του Υπουργείου να λειτουργήσε γρήγορα και αποφασιστικά, ώστε να εντάξει τους αγρότες που επλήγησαν σε άλλα προγράμματα όπως το ταμείο στήριξης λόγω πανδημίας, το ταμείο αλληλεγγύης κτλ."