Το δεύτερο lockdown και τα περιοριστικά μέτρα που τείνουν να... μονιμοποιηθούν έχουν επιφέρει σοβαρές επιπτώσεις αλλά και ένα διαφορετικό λειτουργικό πλαίσιο στον κλάδο της εστίασης. 

 

Από το νέο lockdown στην εστίαση επηρεάζονται άμεσα 50.000 επιχειρήσεις, από τις 77.000 περίπου που δραστηριοποιούνται στον κλάδο πανελλαδικά. Κάθε επιχείρηση θα αντιμετωπίσει προβλήματα βιωσιμότητας φλερτάροντας ακόμα και με οριστικό λουκέτο.

 

"Δυστυχώς η κατάσταση δεν τείνει να βελτιωθεί. Τα πράγματα δυσκολεύουν. Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται απόλυτα εκτεθειμένος και το μέλλον διαγράφεται δυσοίωνο. Αρκετά μαγαζιά δεν θα καταφέρουν να ανακάμψουν, ούτε να επαναδραστηριοποιηθούν μετά την άρση των μέτρων. Φόβοι για λουκέτα υπάρχουν. Υπάρχουν καταστήματα και στην Καβάλα που δεν θα ανοίξουν ξανά. Ελπίζουμε να μην υπάρξουν, άλλα το κλίμα και οι συνθήκες είναι άσχημες", είπε στο KavalaNews.GR ο πρόεδρος καφεζυθοπωλών Καβάλας, Γιώργος Βαφείδης

 

Τα μέτρα που ως τώρα προχωρά η κυβέρνηση με το πρόγραμμα  επιστρεπτέας προκαταβολής, την μείωση του ενοικίου , την αναστολή επιταγών και κάποιες μικροελαφρύνσεις και απαλλαγές δίνουν μια προσωρινή οικονομική ανάσα, αλλά δεν αντισταθμίζουν τα τρέχοντα έξοδα και τα χαμένα έσοδα  των επιχειρήσεων με τα πάγια όπως ρεύμα και ενοίκια, αλλά και οι μέχρι τώρα υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες.

 
"Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης από πλευρά Δήμου Καβάλας υπάρχει καλή  θέληση  για μείωση των τελών 50% στις επιχειρήσεις του κλάδου. Τα μέτρα της κεντρικής διοίκησης είναι μέτρα-δάνεια και αναβολές πληρωμών. Τρέχει η τέταρτη επιστρεπτέα προκαταβολή, έχει πιο ευέλικτο ύφος σε σχέση με τις προηγούμενες. Θέλουμε πιο τολμηρά μέτρα αν υπάρχει διάθεση να στηριχθεί ο κλάδος. Από πλευράς Περιφέρειας έχει γίνει προσπάθεια με τη μη επιστρεπτέα η οποία θα βοηθήσει, αλλά ο τρόπος υλοποίησης του προγράμματος θα μπορούσε να είναι πιο εύκολος ο τρόπος υπαγωγής. Αναγκαστικά καταφεύγουμε σε ειδικούς μελετητές και φοροτεχνικούς που ανεβαίνουν τα κόστη" επισημαίνει ο κ. Βαφείδης.