Μεγάλη συμμετοχή φοιτητών καταγράφεται στα τηλε-μαθήματα που κάνει το Διεθνές Πανεπιστήμιο / ΤΕΙ Καβάλας, στα εργαστήρια και τις θεωρίες των τμημάτων του. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις η συμμετοχή είναι μεγαλύτερη από ό,τι ήταν στα δια ζώσης μαθήματα αφού οι φοιτητές δεν χρειάζεται να «ανεβούν» στην Πανεπιστημιούπολη. 

 

Τώρα μπορούν να παρακολουθούν τις παραδόσεις στα σπίτια τους, στον τόπο καταγωγής / μόνιμης κατοικίας τους, τόσο οι φοιτητές που έμεναν μέχρι πρότινος στην Καβάλα, όσο κι αυτοί που είχαν ξενοικιάσει ή δεν είχαν έρθει ποτέ. 

 

Η διαδραστικότητα στον τρόπο που γίνεται το μάθημα, όπως για παράδειγμα ότι ένας φοιτητής μπορεί να μοιραστεί την οθόνη του υπολογιστή του με τον καθηγητή αλλά και τους συμφοιτητές του, φαίνεται ότι πηγαίνει ένα επίπεδο πιο πάνω αυτό που μπορεί να γίνει μέσα σε ένα κανονικό αμφιθέατρο. 

 

Έστησαν τηλε-εκπαίδευση σε χρόνο μηδέν 

 

Το πανεπιστημιακό Ίδρυμα στην Καβάλα ήταν από τα πρώτα στην Ελλάδα που έστησαν σε χρόνο μηδέν την εξ αποστάσεως διδασκαλία, χωρίς να χαθεί καθόλου χρόνος. Τα λογισμικά που έχουν επιλεγεί φαίνεται ότι δουλεύουν εντυπωσιακά ακόμη και με περισσότερους από 150 ταυτόχρονους χρήστες ανά αμφιθέατρο. 

 

Η πρωτοπορία του Ιδρύματος δεν αφορά μόνο στο χρόνο που κατέστη δυνατή η εφαρμογή της εξ αποστάσεως εκπαίδευση αλλά και το γεγονός ότι αυτή επεκτάθηκε άμεσα σε όλα τα τμήματα, σε θεωρίες και εργαστήρια, τόσο στα προπτυχιακά όσο και στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών. 

 

Η Καβάλα απέδειξε το υψηλό της πανεπιστημιακό επίπεδο

 

Μιλήσαμε με τον Δρ. Βασίλειο Μαρδύρη, πρόεδρο του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, τμήμα το οποίο εδρεύει στην Πανεπιστημιούπολη της Καβάλας. 

 

Λέει μεταξύ άλλων: «Η δύσκολη περίοδος που διανύουμε μας βρίσκει επιφορτισμένους με πλήθος εργασιών έτσι ώστε να καταφέρουμε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να προσαρμοστούμε στο νέο περιβάλλον με τέτοιο τρόπο ώστε να μη χαθεί η επαφή των φοιτητών μας, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών, με το επιστημονικό αντικείμενο που σπουδάζουν.

 

Στο νέο πανεπιστημιακό Τμήμα μας Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, αποφασίσαμε από κοινού όλο το προσωπικό, ερευνητικό, διδακτικό, τεχνικό και διοικητικό, να προσφέρουμε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου ισάξια και όπου γίνεται και καλύτερη από αυτή των υφιστάμενων πανεπιστημιακών Τμημάτων του ακαδημαϊκού χάρτη της Ελλάδος.

 

Μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων να επιτρέψει για τη συγκεκριμένη περίοδο, σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Τμήμα μας κινήθηκε οργανωμένα και γρήγορα για την ποιοτική υλοποίηση του εγχειρήματος αυτού. 

 

Να σημειωθεί ότι και λόγω επιστημονικού αντικειμένου διαθέτουμε όλο το έμψυχο δυναμικό που καλύπτει τις γνώσεις που απαιτούνται, τόσο από την πλευρά της οργάνωσης, όσο και από την πλευρά της υλοποίησης του στόχου της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης".

 

 

 

KavalaNews: Πότε άρχισαν τα εξ αποστάσεως μαθήματα στο TEI Καβάλας / Διεθνές Πανεπιστήμιο; Ποια τμήματα αφορούν; Καλύπτουν όλα τα εξάμηνα;

 

Β. Μαρδύρης: Ενα απο τα κρισιμότερα ζητήματα που θα καθόριζε την επιτυχία της διαδικασίας ηταν η εκπαίδευση τόσο των φοιτητών στον τρόπο σύνδεσης και παρακολούθησης στην πλατφόρμα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, όσο και των διδασκόντων στον τρόπο διδασκαλίας. Για τον λόγο αυτό από την Παρασκευή 13 Μαρτίου 2020, ξεκίνησε η ενημέρωση των φοιτητών και του διδακτικού προσωπικού, η οποία περιελάμβανε δοκιμή σύνδεσης στην πλατφόρμα και επίλυση των αποριών για τις διαδικασίες. Παράλληλα το προσωπικό του Τμήματος προχώρησε στη συγγραφή οδηγιών για τους χρήστες. Μέχρι την Τετάρτη 18 Μαρτίου ενημερώθηκαν όλοι οι διδάσκοντες και οι προπτυχιακοί φοιτητές που παρακολουθούν τα μαθήματα (αρκετά πάνω από χίλια άτομα) και από την Πέμπτη 19 Μαρτίου το Τμήμα μας προσφέρει το σύνολο των μαθημάτων του για το εαρινό εξάμηνο εξ αποστάσεως συμπεριλαμβανομένων και των εργαστηρίων. Παράλληλα ενημερώθηκαν οι φοιτητές των τεσσάρων προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών που λειτουργούν στο Τμήμα και ακολουθήθηκε αντίστοιχη διαδικασία και εκεί. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών ήταν η διακοπή της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Τμήματος μόνο για μια εβδομάδα.

 

KavalaNews: Πρόκειται για πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας ή για πρωτοβουλία του Ιδρύματος στην Καβάλα; 

 

Β.Μαρδύρης: Όλες οι διαδικασίες σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν από το προσωπικό του Τμήματος με την άδεια και την προτροπή τόσο της υπουργού όσο και του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του πανεπιστημίου.

 

KavalaNews: Ποιο λογισμικό χρησιμοποιείται για τα μαθήματα; 

 

Β.Μαρδύρης: Για την υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Meet της Google για την σύγχρονη και η πλατφόρμα Eclass του GUnet για την ασύγχρονη εκπαίδευση.

 

KavalaNews: Είναι εύκολο να συμμετάσχει κάποιος; 

 

Β.Μαρδύρης: Για τη συμμετοχή ενός φοιτητή ή ενός διδάσκοντα στη διαδικασία απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο και είτε ένας υπολογιστής με κάμερα ή ένα κινητό τηλέφωνο με κάμερα. Η πλατφόρμα δεν απαιτεί εγκατάσταση λογισμικού στην περίπτωση του υπολογιστή και εγκατάσταση μόνο του App Meet απο το Google Play Store στην περίπτωση του κινητού τηλεφώνου. Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες ρυθμίσεις και η απόδοση του συστήματος είναι εντυπωσιακή.

 

KavalaNews: Πως γίνεται η διδασκαλία των εργαστηρίων και των θεωριών;

 

Β.Μαρδύρης: Για κάθε μάθημα το σύστημα στέλνει σε όλους τους εμπλεκόμενους μια πρόσκληση η οποία καταγράφεται και στο ημερολόγιο του κάθε χρήστη (Google Calendar). Μέσω της πρόσκλησης συνδέονται όλοι οι φοιτητές και ο καθηγητής. 

 

Η διάλεξη του καθηγητή γίνεται από το σπίτι του και έχει τη δυνατότητα να βλέπει και να ακούει τους φοιτητές της εικονικής αίθουσας. Οι φοιτητές βλέπουν και ακούν τον καθηγητή από το σπίτι τους και παράλληλα παρακολουθούν τις διαφάνειες της διάλεξης μέσα από το ίδιο λογισμικό. 

 

Μπορούν επίσης οποιαδήποτε στιγμή να υποβάλουν ερωτήσεις στην εικονική αίθουσα στις οποίες μπορεί να απαντήσει ο καθηγητής ή να πραγματοποιηθεί συζήτηση με τους συναδέλφους τους, αν αυτό το επιτρέπει ο καθηγητής. Για την διευκόλυνση της παρακολούθησης εμφανίζεται στην οθόνη πάντα το άτομο που μιλάει.

 

Στην περίπτωση των εργαστηρίων ο καθηγητής έχει δώσει απο πριν οδηγίες για το λογισμικό που πρέπει να εγκαταστήσουν οι φοιτητές ώστε να υλοποιήσουν τις εργαστηριακές ασκήσεις. Οι φοιτητές υλοποιούν τις ασκήσεις στον υπολογιστή τους ακούγοντας και βλέποντας τον καθηγητή. 

 

Σε περίπτωση που κάποιος φοιτητής χρειαστεί προσωπική βοήθεια για την υλοποίηση της άσκησης, τότε έχει τη δυνατότητα να "μοιράσει" την οθόνη του υπολογιστή του έτσι ώστε να την βλέπει ο καθηγητής αλλά και οι συμφοιτητές του. Με τον τρόπο αυτό ο κάθε φοιτητής μπορεί να πάρει υποδείξεις από τον καθηγητή και να ξεπεράσει το πρόβλημα που του παρουσιάστηκε.

 

Η ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνεχίζει να λειτουργεί και τώρα, όπως λειτουργούσε και στην περίπτωση των δια ζωσης διαλέξεων.

 

KavalaNews: Είστε ικανοποιημένοι από την υλοποίηση; 

 

Β.Μαρδύρης: Μέχρι στιγμής το σύστημα λειτουργεί άψογα. Δεν υπάρχουν παράπονα ούτε από τους φοιτητές ούτε από τους διδάσκοντες. Η διαδικασία έχει δοκιμαστεί με τη συμμετοχή πλέον των 150 φοιτητών ανα εικονική αίθουσα και δεν παρουσίασε καμία δυσλειτουργία. 

 

Είμαστε αισιόδοξοι ότι και στο μέλλον δε θα παρουσιαστούν προβλήματα αφού το σύστημα βασίζεται στις τεράστιες υποδομές hardware και software της Google οι οποίες εξυπηρετούν ήδη σε μεγαλη κλίμακα περισσότερο απαιτητικές υπηρεσίες όπως YouTube ή Google Search Engine. 

 

KavalaNews: Η συμμετοχή φοιτητών είναι ικανοποιητική; Τα τηλεμαθήματα έχουν περισσότερη ή λιγότερη συμμετοχή από τα αμφιθέατρα;

 

Β.Μαρδύρης: Από την εμπειρία μας μέχρι σήμερα μπορούμε να πούμε ότι το ενδιαφέρον και η συμμετοχή των φοιτητών είναι αντίστοιχη με αυτή των δια ζώσης μαθημάτων και μερικές φορές είναι και μεγαλύτερη.  

 

KavalaNews: Τι θα λέγατε στους φοιτητές που δεν έχουν ακόμη ανταποκριθεί; Τι θα λέγατε σε αυτούς που θεωρούν χαμένο το εξάμηνο; 

 

Β.Μαρδύρης: Δε νομίζω ότι αφήνουμε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην παρακολουθεί κάποιος φοιτητής. Αυτό μπορεί να ισχύει μόνο για τους φοιτητές οι οποίοι δε θα συμμετείχαν και στην δια ζώσης διαδικασία.

 

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

από την τηλε-εκπαίδευση στο Διεθνές Πανεπιστήμιο στην Καβάλα