Με απόφαση της κυβέρνησης έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές Έβρου ενώ στον ακριτικό νομό μεταφέρονται επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις καθώς διαπιστώθηκε μεγάλη κίνηση προσφύγων που βρίσκονταν στην Τουρκία. 

 

Οι ροές εντάθηκαν μετά τα δημόσια, πλέον, μηνύματα της Άγκυρας ότι θα ανοίξει τις πύλες προς την Ευρώπη.   

 

Κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων έχουν αρχίσει να πετούν ελικόπτερα, σε διάφορα σημεία έχει συγκεντρωθεί μεγάλη αστυνομική δύναμη και μονάδες του στρατού ενώ στον Έβρο μεταβαίνει και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. 

 

Η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για την αποτροπή της εισόδου προσφύγων και μεταναστών. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.    

 

Από το πρωί της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν εικόνες με πρόσφυγες και μετανάστες που περπατούν προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, ενώ άλλοι συγκεντρώνονται στα παράλια των Δαρδανελλίων, φιλοδοξώντας να περάσουν στα ελληνικά νησιά.   

 

Στο μεταξύ, τα δικά της μέτρα παίρνει και η Βουλγαρία η οποία έχει εντείνει τη φύλαξη κατά μήκος των συνόρων της με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε ότι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν