Πέρασαν σχεδόν 25 χρόνια αλλά πολλές οικογένειες στην Καβάλα θυμούνται ακόμα τα μικρά παιδιά από τη Γιουγκοσλαβία που είχαν φιλοξενήσει στα σπίτια τους, στη διάρκεια του πολέμου στη βοσνιακή επαρχία της γειτονικής τότε χώρας. Άλλα παιδιά είχαν φιλοξενηθεί στις εγκαταστάσεις της «Παιδόπολης» κι άλλα απευθείας σε οικογένειες. 

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις η επαφή χάθηκε. Τα παιδιά, πολλά εκ των οποίων ορφανά λόγω του πολέμου, τέλειωσαν σχολείο και σπουδές, μπήκαν στη μάχη του βιοπορισμού, άλλαξαν διευθύνσεις και τηλέφωνα. Η επικοινωνία ήταν χαμένη από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. 

 

Ένας 30χρονος σήμερα νεαρός, ο Γιόβαν Σκρμπιτς (Jovan Skrbic), ψάχνει να βρει την οικογένεια που τον είχε φιλοξενήσει στην Καβάλα. Έχει τελειώσει τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή και είναι μόνιμα εγκατεστημένος στην Γκράντισκα της Βοσνίας Ερζεγοβίνης. 

 

Στη φωτογραφία που έδωσε στη δημοσιότητα απεικονίζεται ο ίδιος, σε ηλικία 6 ετών, μαζί με άλλα παιδιά και ορισμένους Καβαλιώτες γονείς στη διάρκεια μιας χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης. Δεν θυμάται πολλά στοιχεία για την οικογένεια που τον φιλοξένησε παρά μόνο ότι οι γονείς ονομάζονταν Γιώργος και Μαρία και ο μικρός γιος τους, γεννημένος το 1990, ονομαζόταν Μάριος

 

Η κυρία δίπλα στο Γιόβαν, περίπου στο μέσο της φωτογραφίας, ονομαζόταν Τζίνα

 

Αν κάποιος γνωρίζει περισσότερα στοιχεία ώστε να βρεθεί η οικογένεια ή κάποιος γνωστός για να βοηθήσει στην επανασύνδεση, μπορεί να επικοινωνήσει με το [email protected] η με μήνυμα στη σελίδα του facebook

 

**Η πόλη Γκράντισκα είναι μια από τις πολλές πόλεις με τις οποίες έχει αδελφοποιηθεί η Καβάλα. Είναι η πόλη που ξυπνά συγκινητικές αναμνήσεις για τους Καβαλιώτες γιατί μέσω της φιλοξενίας παιδιών που είχε οργανώσει τότε ο Δήμος με πρωτοβουλία του δημάρχου Λευτέρη Αθανασιάδη, η Καβάλα ήρθε πιο κοντά στο δράμα εκείνου του πολέμου.