κλιματική αλλαγή

Η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής κρίσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος διεξήχθη διαδικτυακά την Παρασκευή (12/04).

Η περιφερειακή παράταξη της ΑΜΘ, “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία”, εκφράζει τους προβληματισμούς της για την κλιματική αλλαγή, αναφέροντας πως τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα της ανατροφοδότησης του υπόγειου υδάτινου ορίζοντα, τονίζοντας πως σύντομα ίσως έχουμε τους πρώτους κλιματικούς μετανάστες, και θα γίνει ερημοποίηση της ΑΜΘ.

Ο θερμότερος χειμώνας στα χρονικά των καταγραφών για την Ελλάδα είναι ο χειμώνας 2023-2024, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της υπηρεσίας κλιματικής αλλαγής (C3S) του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, τα οποία τα οποία ανέλυσε η επιστημονική ομάδα του meteo.gr/Ε.Α.Α και παρουσιάζονται σε άρθρο των Γ. Κύρου, Σ. Ντάφη και Κ. Λαγουβάρδου.

Ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιανουάριος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως, λένε οι επιστήμονες, σε ένα ακόμη καμπανάκι για την κλιματική κρίση.

Συζητήσεις για το θέμα της πρόληψης και της αντιμετώπισης καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον ενόψει και της εξελισσόμενης κλιματικής αλλαγής, έγιναν την Παρασκευή (01/12), από μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Καβάλας, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αλλά και υποψήφιους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που επισκέφτηκαν το παράρτημα του ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας, την Διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, και τον Δήμο.

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), έχει υλοποιήσει, μόνη και σε συνεργασία με άλλες περιβαλλοντικές ΜΚΟ και φορείς, πολλά έργα προστασίας της Φύσης

Το πλουσιότερο 1% των ανθρώπων της Γης, εκπέμπει ποσότητα αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ίση με αυτή που εκπέμπει το φτωχότερο 66% του πληθυσμού του πλανήτη, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam.

Ο Δήμος Καβάλας ταξίδεψε στον Δήμο Κορυδαλλού και συμμετείχε  στην πρώτη δια ζώσης συνάντηση του δικτύου του έργου COPE: Coherent Place Based Climate Action

Η φετινή χρονιά θα είναι η θερμότερη των τελευταίων 125.000 ετών, σύμφωνα με Ευρωπαίους επιστήμονες της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus (C3S).

Ο θερμότερος Οκτώβριος των τελευταίων 15 ετών καταγράφηκε φέτος, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, με εξαίρεση τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

Οι ερευνητές δηλώνουν 99% βέβαιοι για την αρνητική για το παγκόσμιο κλίμα εξέλιξη.

Δύο νέες ανεξάρτητες μεταξύ τους μελέτες παρουσιάζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής σε δύο σημαντικές καλλιέργειες αυτή των αμπελιών και σε αυτή του λυκίσκου. 

Υπολογίζοντας το άθροισμα των ωρών κατά τις οποίες η θερμοκρασία στο ισοβαρικό επίπεδο των 850 hPa (~1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) υπερβαίνει το 99% των τιμών κατανομής της θερμοκρασίας που έχουν παρατηρηθεί μεταξύ 1981-2010 και τις οποίες ορίζουμε ως ακραία θερμές ώρες, οι επιστήμονες του meteo/Αστεροσκοπείο Αθηνών κατέταξαν τα τελευταία 44 καλοκαίρια (1979-2023) σε μια κλίμακα με κριτήριο την ποσότητα των ακραία θερμών ωρών στο καθένα.

Το φθινόπωρο μόλις άρχισε, αλλά δεν είναι πολύ νωρίς για να δούμε μπροστά μας τον χειμώνα, ειδικά επειδή αυτός μπορεί να είναι εντελώς διαφορετικός από τα τελευταία χρόνια, λόγω του Ελ Νίνιο.

Στα τέλη Ιουλίου επιστήμονες της NASA είχαν κάνει την πρόβλεψη ότι ο φετινός Ιούλιος θα είναι ο πιο ζεστός από τότε που υπάρχουν επίσημες καταγραφές θερμοκρασίας στη Γη και η αμερικανική διαστημική υπηρεσία με ανακοίνωση της επιβεβαιώνει και επισήμως την πρόβλεψη αυτή. 

Τον περασμένο μήνα ο κόσμος πήρε μια πρώτη γεύση για το πώς θα είναι το καλοκαίρι με 1,5 βαθμό υπερθέρμανσης του πλανήτη – ένα όριο που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο πλανήτης θα πρέπει να παραμείνει κάτω από αυτό, αλλά το οποίο πλησιάζει όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια.

Το meteokav.gr αναλύει τις θερμοκρασίες του Ιουλίου στην Καβάλα, αναφέροντας πως είναι ο 2ος ή o 3ος θερμότερος Ιούλιος (ανάλογα με την περιοχή στο Νομό) τα τελευταία 12 χρόνια.

Τη μελέτη του για την αλλαγή των κλιματικών δεδομένων για την πεδιάδα Νέστου σχολίασε, μιλώντας στον KavalaNews 102,8 o καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του ΔΠΘ, Γιώργος Συλαίος.

Το επόμενο έτος προβλέπεται να είναι το δέκατο συνεχόμενο κατά το οποίο οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα είναι τουλάχιστον 1 C πάνω από ό,τι ήταν στην προβιομηχανική εποχή, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας.

Η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus ανέφερε ότι το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Φονικότερη από την Covid ή το ίδιο επικίνδυνη με τον καρκίνο; Οι ερευνητές επιχειρούν να υπολογίσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στην ανθρώπινη υγεία

Η ανυπόφορη πολλές φορές ζέστη του φετινού καλοκαιριού και στο νομό Καβάλας άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή

 

Μέσα από τα αγνά μάτια των παιδιών προσχολικής ηλικίας, οι πολίτες της Ξάνθης γνώρισαν την Κυριακή την πρόκληση της Κλιματικής Αλλαγής και το αίτημα για Κλιματική Δικαιοσύνη.