Το επόμενο έτος προβλέπεται να είναι το δέκατο συνεχόμενο κατά το οποίο οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα είναι τουλάχιστον 1 C πάνω από ό,τι ήταν στην προβιομηχανική εποχή, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία της Βρετανίας.

 

Ειδικότερα, εκτιμά πως οι μέσες θερμοκρασίες το 2023 θα είναι αυξημένες κατά  περίπου 1,2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τις θερμοκρασίες που διαμορφώνονταν πριν οι άνθρωποι αρχίσουν να προκαλούν την κλιματική αλλαγή, με αποτέλεσμα να πρέπει να περιμένουμε πως θα ζήσουμε ένα από τα πιο ζεστά έτη.

 

Η πιο καυτή χρονιά, με βάσει τα αρχεία που κρατούνται από το 1850, είναι το 2016, όταν το φαινόμενο «El Nino» στον Ειρηνικό, αύξησε τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

 

Ο καθηγητής Άνταμ Σκέιφ από την μετεωρολογική υπηρεσία σχολιάζει πως ακόμα και χωρίς ένα «El Ninο», η επόμενη χρονιά μπορεί να σημειώσει ρεκόρ. 

 

Άλλος καθηγητής πρόσθεσε πως «η παγκόσμια θερμοκρασία τα τελευταία τρία χρόνια έχει επηρεαστεί από την επίδραση της παρατεταμένης La Nina στην επιφάνεια της θάλασσας στον τροπικό Ειρηνικό» εξηγώντας πως το φαινόμενο έχει μια προσωρινή επίδραση ψύξης στην μέση θερμοκρασία.

 

Ωστόσο, το κλιματικό μοντέλο της υπηρεσίας υποδεικνύει ότι το φαινόμενο θα τελειώσει με αποτέλεσμα μέρη του ειρηνικού να επιστρέψουν σε σχετικά θερμότερες συνθήκες. «Αυτή η μετατόπιση είναι πιθανό να οδηγήσει σε θερμότερη θερμοκρασία του πλανήτη το 2023 από ό,τι το 2022». 

 

«Ορισμένες τοποθεσίες όπως η Αρκτική έχουν θερμανθεί κατά αρκετούς βαθμούς από την προβιομηχανική εποχή» τόνισε o Νταγκ Σμιτ, κορυφαίος εμπειρογνώμονας της υπηρεσίας σχολιάζοντας τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας.

 

πηγή: efsyn.gr