Στη Βουλή τοποθετήθηκε ο βουλευτής Καβάλας Κώστας Μορφίδης στη διάρκεια της διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας με θέμα: Συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις. Ο κ. Μορφίδης στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στα οφέλη που προκύπτουν για την Καβάλα από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας με το Δειθνές Πανεπιστήμιο. 

 

Συγκεκριμένα ο κ. Μορφίδης είπε, 

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 

το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντικό -μεταξύ άλλων- για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα μας. Και εκ των πραγμάτων πολύ σημαντικό για την περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, και βεβαίως για την Καβάλα, την οποία εκπροσωπώ. 

 

Με τη συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλονίκης, πραγματικά ανασυγκροτείται ο χάρτης της Ανώτατης εκπαίδευσης και πραγματοποιείται ο απαραίτητος θεσμικός και λειτουργικός εξορθολογισμός της.

 

Στο νέο σχήμα θα λειτουργούν επτά Σχολές σε 32 Τμήματα σε έξι πόλεις της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Έδρα θα είναι η Θεσσαλονίκη και κόμβοι η Καβάλα και οι Σέρρες. Το σχήμα αυτό κατά κοινή ομολογία είναι εξαιρετικά σημαντικό. 

 

Είναι σημαντικό, κατ’ αρχήν, γιατί προωθεί την εξέλιξη της τεχνολογικής εκπαίδευσης, που μετά από χρόνια αγώνων και διεκδικήσεων αναβαθμίζεται θεσμικά και πρακτικά, χωρίς διαχωρισμούς και κατηγοριοποιήσεις. Δεν είναι χωρίς σημασία ότι οι πρυτάνεις των τεχνολογικών ιδρυμάτων που συγχωνεύονται επισημαίνουν ότι «είχε προ πολλού έρθει το πλήρωμα του χρόνου για να αποκτήσουν τα ΤΕΙ το ίδιο νομικό πλαίσιο με τα Πανεπιστήμια, δεδομένου ότι ήδη λειτουργούσαν ως πανεπιστήμια».

 

Και είναι επίσης μεγάλης σημασίας ότι την ίδια στιγμή αντιμετωπίζονται ζητήματα επικαλύψεων επιστημονικών πεδίων και επαγγελματικών εξειδικεύσεων. Κι αυτό χωρίς την κατάργηση τμημάτων, αντίθετα με την αναδιοργάνωσή τους.

 

Είναι ακόμη σημαντικό, γιατί με τη συγχώνευση οι δυνάμεις των τεχνολογικών περιφερειακών ιδρυμάτων ενώνονται. Έτσι αξιοποιείται το ανθρώπινο κεφάλαιο, οπότε το προσωπικό τους μπορεί να επανδρώσει πιο συγκροτημένα τις οικονομικές και τεχνικές υπηρεσίες του, αλλά και τις υπηρεσίες φοιτητικής μέριμνας.

 

Κι ακόμη, είναι σημαντικό, γιατί παρέχει τη δυνατότητα να αξιοποιηθούν πολύ πιο οργανωμένα και –κυρίως- συνετά οι υπάρχουσες υποδομές.

 

Παράλληλα, δημιουργείται ένα μεγάλο πανεπιστημιακό ίδρυμα, που ως τέτοιο θα έχει και τη δυνατότητα να διεκδικεί και να εκπονεί μεγάλα ερευνητικά προγράμματα με πρακτική, ρεαλιστική στόχευση. 

 

Και βέβαια, γιατί δίνει κίνητρα στους νέους μας να παραμείνουν στην περιοχή –κι ακόμη πιο σημαντικό- να επιστρέψουν σ’ αυτήν.

 

Τέλος, είναι μεγίστης σημασίας ότι μέσω του ιδρύματος αυτού η ανώτατη εκπαίδευση και η έρευνα συνδέονται με την τοπική οικονομία. Στην Καβάλα, συγκεκριμένα, προβλέπεται η λειτουργία δύο ερευνητικών Ινστιτούτων, του Ινστιτούτου Πετρελαίου και του Ινστιτούτου Τουρισμού και Φιλοξενίας. Και τα δύο αναμένεται να υπηρετήσουν στόχους κομβικούς και προνομιακούς για την τοπική κοινωνία.

 

Για τους λόγους αυτούς είναι απορίας άξιον, γιατί μάχεται το νομοσχέδιο και ο αρχηγός και κάποιοι από τους τοπικούς βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δηλώνουν ότι  θα καταργήσουν τις σχολές που δημιουργούνται με το παρόν νομοσχέδιο.

 

Απορίας άξιον, πρώτον, γιατί η δημιουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων στην Καβάλα είναι όραμα πολλών ετών και διαπαραταξιακό αίτημα. Το αρνούνται τώρα, επειδή το υλοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ;  Και δεύτερον, γιατί η λειτουργία του νέου σχήματος αναμένεται να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης για την περιοχή. Δεν θέλουν την ανάπτυξη μιας από τις πλέον υποβαθμισμένες περιφέρειες της χώρας μας; 

 

Αλλά δεν θα σπαταλήσουμε χρόνο για να λύσουμε τέτοιου τύπου απορίες. Μας αρκεί ότι η Καβάλα αποκτά στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας τη θέση που δικαιούται. Και ότι η τριτοβάθμια εκπαίδευση θέλουμε και μπορεί να υπηρετήσει την αναβάθμιση της γνώσης και της έρευνας και τους αναπτυξιακούς στόχους για τη χώρα μας.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είμαι ευτυχής που απόψε βρίσκομαι εδώ και που αύριο θα ψηφιστεί από τη Βουλή αυτό το νομοσχέδιο που λύνει ένα τεράστιο πρόβλημα και ικανοποιεί ένα αίτημα της κοινωνίας της Καβάλας πάρα πολλών ετών.

 

Και οφείλω να ευχαριστήσω, εκτός από το Υπουργείο, και τις διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που προσέφεραν τα μέγιστα για να γίνει αυτό πραγματικότητα.

 

 

Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ,

Κώστας Μορφίδης