Κατά πλειοψηφία πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας η τροποποίηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και του Δήμου Καβάλας για την υλοποίηση του έργου ύδρευσης και άρδευσης της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων. Η τροποποίηση της απόφασης αφορά στην επιστροφή της προηγούμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για συγχρηματοδότηση του ΤΑΡ μέσω των 6 εκατ. ευρώ, δηλαδή αναίρεση σκέλους της απόφασης του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, στις 27 Ιουνίου 2018, μετά την σύλληψη των δημοτικών συμβούλων και των πολιτών.

 

Η τροποποίηση εγκρίθηκε με ονομαστική ψηφοφορία με 18 ΝΑΙ έναντι 16 ΟΧΙ.

 

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα είπε:

Η άμεση έναρξη και υλοποίηση δύο έργων πνοής είναι πολύ σημαντικό. Ότι πετύχαμε μαζί με τους αγρότες. Όποιος θεωρεί καθρεφτάκια 6 εκατ. ευρώ κάνει λάθος. Μας κάλεσαν να μπούμε μαζί στα χωράφια και αν βρούμε τύρφη και αρχαία να σταματήσουν οι εργασίες. Η ιδιότητα μου, επιτάσσει να βλέπω το καλό συμφέρων όλων των δημοτών. Αφού ο υπουργός εμμένει στο αρχικό κείμενο, το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να μείνει στην προηγούμενη απόφαση του χωρίς να γίνει κάποια τροποποίηση.

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Καβάλα – Φίλιπποι» Κωστής Σιμιτσής είπε:

Το «Βατερλό» δεν είναι δικό σας, είναι του δήμου. Μας ρίχνουν στάχτη στα μάτια. Με τρομάζει που έχει την ίδια αναξιοπιστία ο ΤΑΡ.  Ελέγξαν την βόρεια όδευση που τους βόλευε, ώστε να βγει αρνητική, και να περάσουν από τα Τενάγη των Φιλίππων. Υπάρχει κάτι άλλο από πίσω; Δεν μπορώ να αλλάξω την άποψη που είχα για αλλαγή της όδευσης. Ο ΤΑΡ θα χρηματοδοτήσει το έργο. Τότε τι τον θέλουμε τον Σταθάκη. Αν είμαστε μάγκες ας έχουμε συνεργασία μόνο με τον ΤΑΡ και τότε να αποφασίσουμε. Βάζουμε στο κεφάλι μας έναν κατακτητή.

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ο τόπος της ζωής μας» Μάκης Παπαδόπουλος είπε:

Νοιώθετε υπερήφανη με αυτά που κάνετε; Εδώ εισάγεται ένα θέμα για τους δικούς σας λόγους και παίρνεται μια απόφαση μόνη σας. Κάνατε πραξικόπημα εναντίων του Δημοτικού Συμβουλίου. Αντί να αλλάξει όδευση ο ΤΑΡ αλλάξατε εσείς. Ότι και να λέτε δεν ισχύει. Δήμαρχος και δημοτικό συμβούλιο δεσμεύονται από τις προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Είμαστε αρνητικοί να τροποποιηθεί η απόφαση του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Είμαστε αρνητικοί στο πραξικόπημα.

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Κ.Α.Π.» Βαγγέλης Παππάς είπε:

Δεν τηρήθηκαν αυτά που συμφωνήθηκαν. Αυτό δεν ήταν δημοτικό συμβούλιο ήταν θεατρική παράσταση. Που είδατε τον διάλογο σε εκείνη την συνάντηση με το ΤΑΡ. Για να δούμε τα νέα δεδομένα ποια είναι. Το ΣτΕ δεν είχε βγάλει την απόφαση όταν συγκαλέσαμε το έκτακτο δημοτικό συμβούλιο; Στην συνάντηση δεν προσήλθε το ΓΕΩΤΕΕ αλλά ήρθε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ που βόλευε. Το θέμα είναι ότι κάνουμε μια τεράστια αλλαγή μετά την πίεση του ΤΑΡ. Αφού κάναμε την δουλεία μας τώρα δεχόμαστε το ΓΕΩΤΕΕ. Βλέπω το τυρί, βλέπω και την φάκα. Αν βρούμε αρχαία τι γίνεται; Εάν χάσουμε τα λασπόλουτρα και βγουν από την Unesco ποιος θα μας αποζημιώσει;  Θα το χρεωθούμε όλοι πολιτικά. Χωρίς δήμαρχο στην «θεατρική παράσταση».

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών» Άρης Βέρρος είπε:

Άλλα έλεγε, άλλα ψήφισε και άλλα έκανε. Απλόχερα η διοίκηση του Δήμου Καβάλας έκανε διευκολύνσεις στον ΤΑΡ στην Νέα Καρβάλη. Την πιο κρίσιμη στιγμή της αντιδικίας έρχεται η δήμαρχος και δέχεται να μπαίνει η χρηματοδότηση από τον ΤΑΡ. Κοντέψαν να μας φάνε όταν τους είπαμε ότι ήξεραν την απόφαση του δικαστηρίου. Πίστεψε την εταιρεία που μας έδειξε το πραγματικό της πρόσωπο, το πρόσωπο του κατακτητή. Αν η παράταξη σας ψηφίσει τότε πρέπει να επικαιροποιηθεί η κατεπείγουσα απόφαση του προηγούμενου έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

 

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Χρήστος Ποτόλιας είπε:

Μετά τα σημερινά πάτε χέρι – χέρι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η δημοτική αρχή τα αλλάζει και πάει με την πλευρά του ΤΑΡ. Πρέπει να οργανωθεί η πάλι. Πρέπει να διευρυνθεί το «στρατόπεδο» της άμυνας. Αποχωρούμε από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας.

 

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης είπε:

Ο καθένας θα κριθεί για τις θέσεις και τις αποφάσεις του από την εξέλιξη των πραγμάτων. Αλλαγή όδευσης δεν έγινε απλά έγινε μια μετατόπιση. Η πρόταση μας για βόρεια όδευση μετατοπίστηκε ώστε να φαίνεται ανέφικτη. Δεν μπαίνω στην διαδικασία να κάνω αντιπολίτευση.