Στην αποκατάσταση της αλήθειας αναφορικά με την όδευση του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, είπε ότι θα προχωρήσει, ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης μέσω της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τετάρτης 20 Ιουνίου 2018 στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Καβάλας.

 
Ο κ. Καλπακίδης είπε: "Από τον Ιούνιο του 2013 προσπαθούμε να μην περάσει ο αγωγός από την περιοχή μας. Ουδέποτε εμφανίστηκε κανείς να μας ενημερώσει."
 
Ο Θέμης Καλπακίδης σημείωσε με έμφαση ότι ποτέ δεν έγινε αλλαγή όδευσης αλλά μετατόπιση της αρχικής.
 
Και συνέχισε λέγοντας: "Ο ΤΑΡ έχει υποκλέψει την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Δεν έγινε καμία διαβούλευση και ποτέ κανένας εκπρόσωπος δεν ήρθε στην περιοχή για ενημέρωση. Έχουμε καλλιεργητές που ακόμα δεν έχουν πληρωθεί. Κάποιοι κωφεύουν στις παράνομες εργασίες. Ποτέ δεν είχαμε πρόσβαση στις πληροφορίες."
 
Ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου κατηγόρησε τον π. υπουργό ενέργειας Γιάννη Μανιάτη για την υπαναχώρηση του στο θέμα τον περιβαλλοντικών όρων. Σύμφωνα με τον κ. Καλπακίδη ο κ. Μανιάτης είχε πει: "Πρέπει να υπογράψω τους περιβαλλοντικούς όρους. Βρείτε τα!"
 
Παράλληλα, ο κ. Καλπακίδης κατήγγειλε τον ΤΑΡ για κατασκευασμένες εκθέσεις του ΓΕΩΤΕΕ Αθηνών που ήρθαν σε αντιπαραβολή με έκθεση του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας την οποία και απέρριψε η κοινοπραξία.
 
Σκληρή κριτική ασκήθηκε, κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου στην κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στον υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Γιώργο Σταθάκη που ήρθε στην Καβάλα ως "ντίλερ" του ΤΑΡ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. Καλπακίδη, για το έργο της άρδευσης και της ύδρευσης ώστε να καταφέρουν να στρέψουν τον κόσμο εναντίον των αγροτών και της τοπικής κοινωνίας που μάχεται.
 
Εν συνεχεία έγινε λόγος για εξαπάτηση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας καθώς όπως είπαν η απόφαση για την εκτέλεση του έργου έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση που είχε λάβει προ καιρού το συμβούλιο να μην δεχθεί τίποτα από τον ΤΑΡ αν δεν αλλάξει η όδευση ενώ παραδέχθηκαν ότι ο Δήμος Καβάλας και η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα τους στηρίζει και είναι στο πλευρό τους.
 
Επιπροσθέτως, οι συνεντευξιαζόμενοι επανέλαβαν την πρόταση τους η όδευση να περάσει από το βουνό βόρεια, δηλαδή, των οικισμών τονίζοντας ότι σύντομα θα περάσει από την περιοχή και ένας ακόμα αγωγός φυσικού αερίου ο Ποσειδών.
 
Ο κ. Καλπακίδης ακολούθως εξαπέλυσε "επίθεση" στην διευθύντρια του ΤΑΡ Κατερίνα Παπαλεξανδρή η οποία, όπως είπε, προφασίστηκε οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα για μην αλλάξει η όδευση ενώ ξεκαθάρισε ότι όλοι επιθυμούν να γίνει το έργο αλλά από άλλη όδευση.
 
Ο κ. Καλπακίδης κατέληξε λέγοντας: "Ζητήσαμε συνάντηση με κάποιον από την κοινοπραξία που να αποφασίζει. Οι συναντήσεις αυτές δεν έγιναν ποτέ με δικαιολογίες που δεν πείθουν κανέναν από εμάς. Αφού τελείωσε το έργο κατά 99,9% γιατί ζητούν χρηματοδότηση από τις τράπεζες; Περιμένουμε την αστυνομία να μας υπερασπιστεί. Εμείς θα είμαστε εκεί, η επανάσταση θα ξεκινήσει από την Καβάλα. Η περιοχή μας βιάζεται και μαζί και οι ζωές μας."
 
Από την πλευρά του ο Κώστας Στεφανίδης μέλος της επιτροπής για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ είπε: "Όλες οι επενδύσεις τέτοιου τύπου όπως ο ΤΑΡ, ο λιθάνθρακας, ο χρυσός και άλλες που γίνονται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και έχουν χαρακτήρα μεγάλης όχλησης. Η Περιφέρεια μας δεν είναι σκουπιδότοπος της Ελλάδας. Η περιοχή θα μετατραπεί σε δίοδο των αγωγών ΤΑΡ και Ποσειδών. Όπως το Μακεδονικό αφορά όλη την κοινωνία έτσι και ο ΤΑΡ αφορά όλη την κοινωνία γιατί με τις μεθοδεύσεις τους θα χαθεί η κυριαρχία γης. Παραδίδουμε τα εδάφη χωρίς ντροπή."
 
Αναφορικά με το έργο στην Δημοτική Ενότητα Φιλίππων ο κ. Στεφανίδης είπε: "Δεν έχει ξαναγίνει ποτέ υπουργός να έρχεται με την τσίμπλα στο μάτι στα κρυφά για να δεί την δήμαρχο Καβάλας. Καμία αναφορά στο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου."
 
ΔΕΙΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ:
Θέμης Καλπακίδης - πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Καβάλας

 
Κώστας Στεφανίδης - μέλος της επιτροπής για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού ΤΑΡ