Σαν σήμερα την 1η Μαρτίου του 2002 το ευρώ μπήκε στη ζωή μας και η δραχμή άρχισε σταδιακά να παύει να είναι το νόμισμα της Ελλάδας ώσπου να αντικατασταθεί λίγες εβδομάδες μετά, πλήρως, από το ευρώ μετά από 169 χρόνια.

Μετά από 13 χρόνια παραμονής στην ευρωζώνη, την οποία αποτελούν τα 19 από τα 28 κράτη μέλη της ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελλάδα έχει ανοίξει πλέον η κουβέντα αν η χώρα μας πρέπει να παραμείνει στην νομισματική ένωση ή να γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα.

Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, επιθυμεί την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, ωστόσο ένα 15% τάσσεται κατά της ευρωζώνης.

Δεν ξέρω αν, όπως λένε οι δημοσκοπήσεις, το 81% θέλει να παραμείνουμε στο ευρώ. Η αλήθεια είναι ότι με το ευρώ η Ελλάδα το 2010 χρεοκόπησε με όλες τις γνωστές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνική ευημερία της χώρας.

Ίσως ο μόνος τρόπος για να μάθουμε τι πραγματικά θέλει και τι δεν θέλει ο Έλληνας να είναι τελικά εκείνο το δημοψήφισμα που κάποτε αρνηθήκαμε να κάνουμε.