γράφει ο

Βύρων Δημητριάδης

 

“...Ο Ισραηλινός στρατός είναι ο πιο δειλός στρατός του κόσμου...”, δήλωσε ο διάσημος Αμερικανοεβραίος καθηγητής Νόρμαν Φίνκελστάιν.

 

Γιατί άραγε;

 

“...Η νέα εκατόμβη των πεινασμένων στον κυκλικό κόμβο Ναμπλούς της βόρειας Γάζας με πάγωσε -γράφει ο Γ. Τσιάρας (“ΕφΣυν” 2/3)- όπως φαντάζομαι πάγωσε όσους έχουν ακόμα λίγη καρδιά και ανθρωπιά. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Να πηγαίνουν οι υποσιτισμένοι άνθρωποι στο προγραμματισμένο ραντεβού με τα φορτηγά της βοήθειας για να βρουν λίγο αλεύρι για τους ίδιους και τα παιδιά τους, που πεθαίνουν κυριολεκτικά από την πείνα, και οι σιωνιστές κατακτητές να ανοίγουν πυρ στον σωρό επειδή, λέει, ένιωσαν πως... κινδυνεύουν;...”.

 

Η έκθεση της UNRWA άλλα λέει: “...Ολόκληρος ο πληθυσμός, πάνω από δύο εκατομμύρια, πάσχει ήδη από επισιτιστική ανασφάλεια ή και χειρότερα, ενώ οι μισοί και πλέον κάτοικοι έχουν εξαντλήσει όλα τα αποθέματα τροφίμων και αντιμετωπίζουν καταστροφική πείνα 5ης φάσης στην κλίμακα IPC, ο μεγαλύτερος μακράν αριθμός από τότε που δημιουργήθηκε το σύστημα αξιολόγησης της IPC...

 

Ανάμεσα στους πεινασμένους υπάρχουν χιλιάδες βρέφη και ανήλικα παιδιά, που ήδη πεθαίνουν από αφυδάτωση και ασιτία. Αυτή η ανθρωπογενής, τεχνητή λιμοκτονία είναι ένας λεκές στη συλλογική ανθρωπιά μας...

 

Αρκετός χρόνος έχει χαθεί, πρέπει να ανοίξουν τώρα όλα τα συνοριακά περάσματα. Η πολιτική βούληση μπορεί να σταματήσει τον λιμό...” (“ΕφΣυν” 20/3).

 

Πώς είναι δυνατόν να μιλάει ο ΟΗΕ για “πολιτική βούληση” όταν την έχει καταβροχθίσει προ πολλού η οικονομική βουλιμία του νεοφιλελευθερισμού-νεοναζισμού;!

 

Ο Καθηγητής Πανεπιστημίου και Εκπρόσωπος της Παλαιστινιακής Παροικίας Ελλάδας (και υποψήφιος Ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς -ιδού Ο ΛΟΓΟΣ να ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές), Λατίφ Νταρουίς, υποστηρίζει ότι: “...Η μάχη της Γάζας είναι ξεκάθαρα μάχη για το Φυσικό Αέριο που έχει βρεθεί εκεί σε μεγάλες ποσότητες και οι εταιρείες έχουν αποφασίσει την εκμετάλλευσή του. Γι' αυτό θέλουν να διώξουν από εκεί 2.300.000 Παλαιστινίους λες και είναι πρόβατα. Το ίδιο έχει συμβεί και στην Δυτική Όχθη όπου έχει βρεθεί πετρέλαιο...” (“ΕφΣυν” 6/4).

 

Εντωμεταξύ, ο τίτλος της έκθεσης της Ειδικής Εισηγήτριας του ΟΗΕ για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, Φραντσέσκα Αλμπανέζε, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών: “Ανατομία μιας γενοκτονίας” : “...Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι το Ισραήλ διαπράττει πράξεις γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης κατά των Παλαιστινίων στον απομονωμένο, σφυροκοπημένο και βυθιζόμενο στον λιμό Παλαιστινιακό θύλακα της Λωρίδας της Γάζας...” με αναφορά σε σαφείς ενδείξεις ότι το Ισραήλ έχει παραβιάσει τρεις από τις πέντε πράξεις που απαριθμούνται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για την Γενοκτονία. (“ΕφΣυν” 27/3).

 

Στη συνέχεια, το Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα (“Documento” 7/4) που ζητά να διωχθεί η Ισραηλινή ηγεσία για πιθανά εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Γάζα... ιδιαίτερα μετά την αποκάλυψη διεθνών μέσων ενημέρωσης για ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτουν οι IDF (ο στρατός του Ισραήλ), το οποίο ονομάζεται Levender: το σύστημα αυτό επιλέγει αυτόματα στόχους εντός της Γάζας και έτσι καταδεικνύει την αδιαφορία των IDF για το αποτέλεσμα.

 

Ευτυχώς! Η δημοσιογράφος Β. Καπετανοπούλου με το άρθρο της (“ΕφΣυν” 29/3) προσπαθεί να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους:

 

“...Ας μαντέψουμε όλοι πού θα γράψει – πάντα ατιμώρητα- το Ισραήλ (και) τη νέα, νομικά δεσμευτική εντολή που του έδωσε, χθες (28/3/24), το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ΔΔΧ), απαιτώντας να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει επειγόντως τον απρόσκοπτο εφοδιασμό με τρόφιμα των δύο και πλέον εκατομμυρίων λιμοκτονούντων αμάχων στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας.

 

Όπως επισημαίνουν στην ομόφωνη απόφασή τους οι δικαστές, “...Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα δεν αντιμετωπίζουν πλέον μόνο τον κίνδυνο λιμού, όπως σημειώνεται στην Εντολή της 26ης Ιανουαρίου 2024, αλλά ο λιμός εγκαθίσταται, με τουλάχιστον 31 ανθρώπους συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών, να έχουν ήδη πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ...”…

 

...Τον Ιανουάριο, το ΔΔΧ είχε διατάξει -πάλι του κάκου – τις ισραηλινές αρχές να αποτρέψουν πράξεις γενοκτονίας από τον στρατό και να επιτρέψουν την είσοδο πολύ περισσότερης βοήθειας στη Γάζα, για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική καταστροφή.

 

Τώρα απαιτεί από το Ισραήλ να σταματήσει να εμποδίζει την “...παράδοση επειγόντως αναγκαίας...” βοήθειας, όπως τρόφιμα, καθαρό νερό, καύσιμα και φάρμακα, ανοίγοντας περισσότερα χερσαία περάσματα προς τον καταρημαγμένο παλαιστινιακό θύλακα.

 

Του έδωσε δε διορία ενός μήνα για να υποβληθεί έκθεση συμμόρφωσης με τη νέα εντολή, που ήρθε να προστεθεί στις προειδοποιήσεις του Ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, για “ευλογοφανή” χρήση της πείνας ως πολεμικού όπλου από το Ισραήλ, και που ισοδυναμεί με έγκλημα πολέμου.

 

Με βάση το Διεθνές Δίκαιο, η σκόπιμη πρόκληση και η εργαλειοποίηση της πείνας απαγορεύεται ρητά, με τις δυνάμεις κατοχής να υποχρεούνται να εξασφαλίζουν τα αναγκαία μέσα διαβίωσης στους κατοίκους των περιοχών που ελέγχουν...”.

 

Στο σχόλιο “ “tu quoque” (κι εσύ επίσης)” που έγραψα στη “Θασιακή” 20/2 θεώρησα πως το φοβερό και τρομερό ΔΔΧ μεταχειρίζεται τους Παλαιστινίους ως “γυμνές ζωές” η δολοφονία των οποίων δεν εκλαμβάνεται ως ανθρωποκτονία (Αγκάμπεν).

 

Για το πώς το ΔΔΧ μεταχειρίζεται τους ισραηλινούς νεοναζί του Νετανιάχου χρειάστηκε να υπάρξουν διευκρινίσεις:

 

“...Το κλειδί για την κατανόηση όλων αυτών των περίεργων συμπεριφορών βρίσκεται σε μια “συζήτηση” σε μια στιχομυθία μεταξύ Μπάιντεν και Νετανιάχου (12/12/23)…

 

Στην “προσπάθεια” του Μπάιντεν να “πιέσει” με το “δολοφονείς αμάχους”, ο Νετανιάχου ανταπαντά με το “κι εσείς τα ίδια κάνατε” (ατομικές; βόμβες Χιροσίμα-Ναγκασάκι κλπ)…

 

… “...Η βασική δυσκολία στη Νυρεμβέργη – γράφει η Χάννα Άρεντ στο βιβλίο της “Ο Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ”- ήταν το αναμφισβήτητο γεγονός ότι εδώ ίσχυε το επιχείρημα “tu quoque” (κι εσύ επίσης)...” ότι δηλαδή και οι Σύμμαχοι είχαν διαπράξει “...εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με τη Συνθήκη της Χάγης...”.

 

Γι’ αυτό τον λόγο “...το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης ήταν τουλάχιστον πολύ προσεκτικό όταν απάγγειλε τις κατηγορίες κατά των γερμανών για να μην μπορούν να αντιτάξουν ως επιχείρημα (υπεράσπισης ασφαλώς) το “tu quoque”...”.

 

Και συνέχιζα ως εξής: “...Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως οι νικητές του Β’ΠΠ έστησαν Διεθνείς θεσμούς όπως τον ΟΗΕ και το ΔΔΧ παγιδεύοντας τα θεμέλιά τους με την απόλυτη βόμβα του “tu quoque”.

 

Κι έτσι, όπως με τις Δίκες της Νυρεμβέργης, τότε, σήμερα, το ΔΔΧ προσέχει ώστε οι “κατηγορίες” προς τη νεοναζιστική κυβέρνηση Νετανιάχου να μην τους δίνει το δικαίωμα να αντιτάξουν το νόμιμο επιχείρημα (υπεράσπισής της) “κι εσείς επίσης”...”.

 

Με άλλα λόγια, όλοι αυτοί, η Διεθνής των Νεοναζιστών δηλαδή, αισθάνονται πως τα διαθέτουν πλούσια-πλούσια ώστε να “γράφουν” ολόκληρους λαούς.