Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε το ψήφισμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (Κ.Ε.Δ.Ε.) κατά του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών "Κλεισθένης" στη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας που πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Μαΐου στο Δημαρχείο της Καβάλας.

Πρόκειται για το υπό διαβούλευση Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που αφορά στην μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκης.

Όπως τόνισε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα κατά την εισήγηση της η τοπική αυτοδιοίκηση δεν διστάζει να τα βάλει με οποιαδήποτε κυβέρνηση κάνοντας εκτενή αναφορά στις κινήσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. η οποία επέστρεψε το νομοσχέδιο στο υπουργείο μαζί με ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας. Ακόμα τονίστηκε, ότι η απλή αναλογική είναι η καταστροφή της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς θα προκαλέσει ακυβερνησία και αιχμαλωσίες ενώ στην ουσία δεν αντιμετωπίζει το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι.

Την εισήγηση του θέματος είχε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου κάνοντας λόγο για μη επαρκή χρόνο διαβούλευσης ο οποίος ανέρχεται στις 14 ημέρες μετά από εντολή του Υπουργείου. Το μείζον πρόβλημα όπως είπε ο κ. Φιλόσογλου είναι οι Δήμοι να αποκτήσουν την δική τους αυτοτέλεια και όχι μόνο η απλή αναλογική η οποία βέβαια με την σειρά της θα φέρει ακυβερνησία. 

Ο επικεφαλής της παράταξης "Καβάλα - Φίλιπποι Ανοιχτή Πόλη" Κωστής Σιμιτσής συντάχθηκε με το ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε. κάνοντας παράλληλα επίθεση στην κυβέρνηση λέγοντας ότι έχει ξεχάσει τις υποσχέσεις της για αποκέντρωση, επαναλαμβάνοντας ότι η απλά αναλογική θα προκαλέσει "χάος".

Παρών στο ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε. ψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης "Ο τόπος της ζωής μας" Μάκης Παπαδόπουλος ο οποίος κατά την ομιλία του είπε ότι δεν αποδέχεται την εμπλοκή της Κ.Ε.Δ.Ε. στο ζήτημα του "Κλεισθένη" καθώς όπως τονίζει ήταν απούσα σε μείζονα ζητήματα των δήμων. Παράλληλα, ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε για ένα δήμο ο οποίος δεν πρέπει να είναι κομπάρσος αλλά πρωταγωνιστής σημειώνοντας ότι πρέπει ο κάθε δήμος να έχεις ισχυρούς οικονομικούς πόρους με εξάλειψη της γραφειοκρατίας. Τέλος, ο Μάκης Παπαδόπουλος είπε ότι για να ψηφίσει θετικά θα περίμενε προτάσεις από την Κ.Ε.Δ.Ε. και όχι μία καθολική "καταδίκη" του νομοσχεδίου.

"Ναι" στο ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε. είπε από την πλευρά του και ο επικεφαλής της "Κοινωνικής Αποτελεσματικής Παρέμβασης" Βαγγέλης Παππάς ο οποίος επεσήμανε ότι η κοινωνία μας δεν είναι ώριμη για την απλά αναλογική παραλληλίζοντας την με αντίστοιχους δήμους του εξωτερικού οι οποίοι λειτουργούν σαν μικρά κοινοβούλια. Τέλος, ο κ. Παππάς έθεσε και το ερώτημα γιατί δεν εφαρμόζεται η απλά αναλογική και στην Βουλή των Ελλήνων υπονοώντας σαφώς ότι το σύστημα έχει πολλές παραλήψεις. 

Ο επικεφαλής της παράταξης "Συμπαράταξη Πολιτών" Άρης Βέρρος σημείωσε ότι βάση των άρθρων 183, 187, 188, 189 αλλάζει ο τρόπος έγκρισης του τεχνικού προγράμματος κάτι που οδηγεί σε ακυβερνησία του δήμου καθώς τα έργα θα ελέγχονται κωδικό τον κωδικό και έργο το έργο. Παράλληλα, κ. Βέρρος επιτέθηκε στην Κ.Ε.Δ.Ε. λέγοντας ότι όταν έπαιρναν αποφάσεις υπέρ της απλής αναλογικής, δεν ήξερα τι ψήφιζαν; Ο κ. Βέρρος ψήφισε αρνητικά στο ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε προσθέτοντας ότι αν οι δήμοι δεν μπορούν να εφαρμοστούν την απλή αναλογική και να συμφωνούν σε αυτά που θέλουν να εφαρμόσουν τότε ποιος μπορεί.

"Απορρίπτουμε όλες τις μεταρρυθμίσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση, παλιές και νέες", είπε κατά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο επικεφαλής της παράταξης "λαϊκή συσπείρωση" Χρήστος Ποτόλιας καταψηφίζοντας παράλληλα το ψήφισμα της Κ.Ε.Δ.Ε. τασσόμενος υπέρ της απλής αναλογικής μόνο σε ζητήματα ψήφου.