Για τα αδέσποτα στην Καβάλα και την ευθύνη που έχει η Δημοτική Αρχή μιλά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Καβάλας, Χρήστος Ποτόλιας.

 

Αναλυτικά, σε σχετική ανακοίνωση η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει:

 

Είναι απαράδεκτη η αντιμετώπιση των “αδέσποτων” ζώων από τη δημοτική αρχή, η οποία κουβαλάει στις πλάτες της την επίσης απαράδεκτη κατάσταση που παρέλαβε από όλες τις προηγούμενες διοικήσεις.

 

Θεωρούμε ότι έχει την απόλυτη ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί σε όλη την επικράτεια του δήμου για τα περιφερόμενα ζώα στους δρόμους, όσο και για τις ελάχιστες υποδομές και υπηρεσίες που παρέχει (κτηνιατρείο, καταφύγια φιλοξενίας καθώς και φύλαξης, αντιμετώπιση με επαρκές προσωπικό για έκτακτες καταστάσεις επιθέσεων κ.α.).

Οι ευθύνες της γίνονται ακόμη σοβαρότερες αν αληθεύουν οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πρόσφατα από εθελόντρια που προσέφερε τις υπηρεσίες της σε καταφύγιο σκύλων του δήμου.

 

Φέρει σοβαρές επίσης ευθύνες καθότι δεν αντέδρασε, ούτε αντιδρά, στο γεγονός ότι το κεντρικό κράτος “φόρτωσε” μία ακόμη δική του ευθύνη (φροντίδα αδέσποτων) στους δήμους, χωρίς τα απαραίτητα κονδύλια.

 

Βέβαια αυτή η τακτική είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που αποδέχονται υποτακτικές δημοτικές αρχές. Δέχονται δηλαδή να απαλλάξουν το κράτος από περιττά βαρίδια, προκειμένου αυτό να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στον επιτελικό του ρόλο, να ενισχύει δηλαδή με μπόλικο κρατικό χρήμα τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Το αποτέλεσμα είναι να φορτώνονται οι δήμοι με επί πλέον ευθύνες και προκειμένου να ανταποκριθούν οικονομικά σε αυτές φορτώνουν τα βάρη στους δημότες με τις “ανταποδοτικές-ξαναπλήρωσε” υπηρεσίες.

 

Θύματα αυτής της πολιτικής είναι και τα “αδέσποτα”, που την πληρώνουν ακριβά. Έχουν όμως, σε σχέση με τα άλλα θύματα αυτής της πολιτικής, ένα προτέρημα….δεν πληρώνουν δημοτικούς φόρους, τέλη και χαράτσια. Γιατί θύματα αυτής της πολιτικής στους δήμους Α.Ε., είναι και οι δημότες που πληρώνουν ακριβά με δημοτικούς φόρους, τέλη και χαράτσια για υπηρεσίες που δεν καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους, υπηρεσίες που έχουν ήδη πληρώσει δύο και τρεις φορές με την άμεση και έμμεση φορολογία του κεντρικού κράτους.

 

Ιδιαίτερο πρόβλημα, με τις δικές του ιδιαιτερότητες, είναι αυτό με τις “αδέσποτες” γάτες, όπου γι’ αυτές δε γίνεται ούτε καν συζήτηση (έλεγχος πληθυσμού με στειρώσεις, ασθένειες, αγέλες κ.α.).

 

Σήμερα αυτό που χρειάζονται τα “αδέσποτα” είναι να μπει ο δήμος επικεφαλής μαζί με φιλοζωικά σωματεία και όχι ΜΚΟ, με το σύνολο του Καβαλιώτικου λαού και να διεκδικήσει δυναμικά την εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ίδρυση και λειτουργία δημοτικών ή διαδημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων με πρόσληψη μόνιμων κτηνιάτρων, νοσηλευτών, ζωοκόμων, διοικητικού προσωπικού, με λειτουργία κλινικής σε βάρδιες (εξεταστήριο, χειρουργείο, νοσηλευτήριο, μικροβιολογικό εργαστήριο, εκπαιδευτές, αυτοκίνητα περισυλλογής κ.λπ.). Σε αυτά θα πρέπει να περιθάλπονται υποχρεωτικά όλα τα αδέσποτα ζώα, ενώ πρόσβαση θα μπορούν να έχουν με τα ζώα τους και οι πολίτες που ανήκουν στα μητρώα των κοινωνικών υπηρεσιών Πρόνοιας των οικείων δήμων.

 

Η λειτουργία των δημοτικών κτηνιατρείων δεν θα πρέπει να είναι σε ανταποδοτική βάση.