Αύξηση του αριθμού επιβατών που διακινήθηκαν στο τέλος του 2017, της τάξης του 470% καταγράφηκε στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Χρυσούπολης.

 

Αιτία για αυτή τη θεαματική αύξηση είναι το γεγονός ότι τρεις αεροπορικές εταιρίες low cost επέλεξαν να μεταφέρουν τους επιβάτες τους στο αεροδρόμιο της Καβάλας, λόγω των έργων που εκτελούνται στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης.

 

Πρόκειται για την γνωστή εταιρία easyJet, την θυγατρική low cost εταιρία της Lufthansa με την επωνυμία Eurowings και τη μικρότερη εταιρία Wizzair.

 

Η EasyJet κάνει δρομολόγια από Καβάλα προς Λονδίνο, Μάντσεστερ και Βερολίνο, η Eurowings προς τρεις γερμανικές πόλεις και η Wizzair προς Βουδαπέστη και Κουτάισι Γεωργίας (ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΔΩ ΤΙΣ ΠΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΒΑΛΑ).

 

Οι εταιρίες επέλεξαν το αεροδρόμιο της Καβάλας από τις αρχές Δεκέμβρη και μέχρι να αποκατασταθεί η λειτουργία του διαδρόμου 16/34 στο «Μακεδονία».

 

 

Μεγάλο κέρδος για την Καβάλα, μικρή χασούρα για τη Θεσσαλονίκη

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το αεροδρόμιο της Καβάλας να παρουσιάσει τον Δεκέμβριο του 2017, αύξηση στον αριθμό των επιβατών της τάξης του 468,2% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

 

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, ο συνολικός αριθμός των επιβατών στην Καβάλα εκτινάχθηκε από την αύξηση στους επιβάτες εξωτερικού, οι οποίοι προέρχονται και από άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας.

 

Κι ενώ το αεροδρόμιο της Καβάλας ζει εδώ κι ένα μήνα πρωτόγνωρες στιγμές, οι απώλειες του «Μακεδονία» ποσοστιαία δεν είναι τόσο μεγάλες. Το αεροπορικό μεταφορικό έργο που έχασε η Θεσσαλονίκη αντιστοιχεί μόλις στο 12,9% του συνόλου του διακινούμενου επιβατών.

 

Αυτό, σε απόλυτους αριθμούς, μεταφράζεται σε 53.117 επιβάτες, ένα μεγάλο μέρος των οποίων διακινήθηκε από την Καβάλα.

 

Μήπως πρέπει να γίνει ζητούμενο για την Καβάλα η προσέλκυση low cost εταιριών;

Το 2017 πάντως, ακόμη και με τη χασούρα του Δεκέμβρη, το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης γνώρισε στο σύνολο του έτους σημαντική αύξηση επιβατών (11,5%) και πτήσεων (12,8%) κυρίως χάρη στη δραστηριότητα των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους.

 

 

Τα κακά νέα έρχονται δυστυχώς λίγο νωρίτερα...

Τα κακά νέα (για την Καβάλα) είναι ότι τα έργα στη Θεσσαλονίκη θα ολοκληρωθούν πιθανότατα νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα που είχε αρχικώς οριστεί.

 

Οι ρυθμοί των έργων είναι εξαιρετικά ταχείς και παρά το ότι άρχισαν με καθυστέρηση ενάμιση μήνα, τώρα βρίσκονται ήδη 10 μέρες πριν τις σχετικές προθεσμίες, δουλεύοντας τριπλοβάρδιες.

 

Το αρχικό χρονοδιάγραμμα ήθελε τα έργα στους διαδρόμους του «Μακεδονία» να ολοκληρώνονται στις 7 Μαρτίου 2018 όμως τώρα είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο να έχουν ολοκληρωθεί προς τα τέλη Φλεβάρη.

 

Αυτό, σε περίπτωση που δεν σημειωθεί σφοδρή κακοκαιρία (βροχές, χιονοπτώσεις, παγετός κλπ).

 

 

Μοναδική… ελπίδα τώρα είναι οι ομίχλες της Θεσσαλονίκης

Μοναδική ελπίδα για μικρή έστω παράταση των πτήσεων των συγκεκριμένων εταιριών από την Καβάλα είναι οι συχνές πυκνές ομίχλες που ταλαιπωρούν κάθε χρόνο τον χειμώνα και την άνοιξη το «Μακεδονία».

 

Τέτοια περιστατικά πυκνής ομίχλης στο προβληματικό (σε αυτόν τον τομέα) αεροδρόμιο στα ανατολικά της συμπρωτεύουσας, είχαμε και τα τελευταία 24ωρα.

 

Ακυρώθηκαν πέντε πτήσεις της Olympic Air από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, μία της Turkish Airlines από την Κωνσταντινούπολη προς τη Θεσσαλονίκη, η πτήση της Τarom από Βουκουρέστι προς Θεσσαλονίκη, η πτήση της Olympic Air από Καλαμάτα προς Θεσσαλονίκη και η πτήση της Olympic Air από Χίο προς Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα, δεν πραγματοποιήθηκαν οι αναχωρήσεις αυτών των πτήσεων.

 

Συνεπώς… ιδού πεδίο δόξης λαμπρόν για την Καβάλα!