Ματαιώθηκε η πραγματοποίηση της 2ης θρακομακεδονικής Έκθεσης τροφίμων «Synergia» που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί 9-10 Απριλίου στο εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» της Νέας Καρβάλης.

 

Η έκθεση θα γίνει φέτος αλλά όχι στην Καβάλα. Αυτό καταλαβαίνει κανείς από την όχι και τόσο κατανοητή ανακοίνωση της Περιφέρειας.

 

Αν και φαινόταν ως μια διοργάνωση που θα μπορούσε και θα έπρεπε να κινητοποιήσει το τοπικό επιχειρείν, να προωθήσει την εσωτερική κατανάλωση και να δημιουργήσει την αναγκαία «σύζευξη», τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν καλά.

 

Το ενδιαφέρον για συμμετοχή από την πλευρά των επιχειρήσεων λέγεται ότι ήταν μικρό, κάτι που εξηγείται εύκολα αν κρίνει κανείς από την μηδενική σχεδόν προώθηση της διοργάνωσης.

 

Έτσι αποφασίστηκε η ματαίωση για φέτος της φιλοξενίας της στην Καβάλα αλλά με την έκθεση να γίνεται φέτος σε άλλο χώρο και χρόνο, που δεν γνωστοποιήθηκαν. Σε ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια ΑΜΘ αποδίδει την ματαίωση… στη φιλοξενία προσφύγων, δημιουργώντας «κλίμα».

 

Όσο για την σαφήνεια της ανακοίνωσης… αυτή πήγε περίπατο. Ούτε μιλά για αναβολή, ούτε για ματαίωση, ούτε για τον νέο χώρο και χρόνο που θα γίνει.

 

Αν η κατάσταση με τους πρόσφυγες προκάλεσε «απροθυμία» στους δυνητικούς φανταστείτε πόση απροθυμία είχε ήδη προκαλέσει η ανύπαρκτη προβολή της διοργάνωσης. Ποιος θα πάει ως εκθέτης σε μια έκθεση που είναι προφανές ότι –έτσι όπως προετοιμαζόταν- δεν θα είχε επισκέπτες;

 

Μια τόσο σημαντική για την τοπική οικονομία έκθεση, που θα συνέδεε τις μεταποιητικές και τις τουριστικές επιχειρήσεις, είχε αυτό-υπονομευθεί από τις οργανωτικές της αδυναμίες και παραλείψεις. Και για την ανακοίνωση του διαφαινόμενου φιάσκου, χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα οι πρόσφυγες.

 

 

Το σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

 

‘’Aλλαγή προγραμματισμού στην 2η SΥNERGIA 2016»

 

Η από μηνών επιλογή της Καβάλας και του εκθεσιακού Κέντρου «Απόστολος Μαρδύρης» για την οργάνωση της 2ης Θρακο-Mακεδονικής «Synergia 2016», θεσμού της ΠΑΜΘ, πραγματοποιήθηκε με βάση τα στοιχεία που εξυπηρετούν τους στόχους της διοργάνωσης, δηλαδή τη συνέργεια του αγροδιατροφικού τομέα και των μεταποιητικών επιχειρήσεων με τον τομέα των υπηρεσιών, ώστε τα τοπικά  προϊόντα να διασυνδεθούν με τον τουριστικό κλάδο και τις επιχειρήσεις εστίασης-αναψυχής.

 

Μετά τα τελευταία γεγονότα, της χρήσης του συγκεκριμένου χώρου για τη φιλοξενία προσφύγων και τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, επήλθε αβεβαιότητα για την δυνατότητα επιτυχούς διεξαγωγής της διοργάνωσης της «Synergia», ενός πρωτοποριακού και δυναμικού θεσμού που αναφέρεται στην οικονομική ανάπτυξη και τη συνοχή της Περιφέρειας.

 

Η αβεβαιότητα δεν έχει να κάνει μόνο με την αποχώρηση των προσφύγων αλλά και με την διαπιστωθείσα απροθυμία εξ αυτού του λόγου των δυνητικών συμμετεχόντων.

 

Κατόπιν τούτων, η «3η Synergia» της ΑΜΘ  θα πραγματοποιηθεί εντός του 2017 στην Καβάλα ενώ η φετινή διοργάνωση θα διεξαχθεί σε μια από τις Περιφερειακές Ενότητες, σε χώρο που θα ανταποκρίνεται στις απαιτούμενες προδιαγραφές για την υλοποίηση των θεματικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται και σε εύλογο χρονικό διάστημα, εξασφαλίζοντας την επιτυχή διεξαγωγή της.

 

Από το Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων

της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης’’