γράφει ο 

Κώστας Παπακοσμάς

 

Με μια φωτογραφία από τα δυτικά της πόλης. Οδός Χρυσοστόμου Σμύρνης σήμερα, οδός Μάρνης ονομάζονταν μέχρι το 1928. Αριστερά η παραλία της “Ραψάνης”, τότε η παραλία του Κιουτσούκ Ορμάν.

 

Δεξιά το εργοστάσιο κατασκευής σιγαρέτων "Λύσανδρου Μαρούλη" σήμερα το κτίριο του 6ου Ενιαίου Λυκείου (πρώην Πολυκλαδικού). 

 

Ο δρόμος έχει κολώνες με τηλεγραφικά στοιχεία αλλά διακρίνονται και τραπεζάκια με θαμώνες, προφανώς υπήρχαν κέντρα αναψυχής. 

 

Είναι χαρακτηριστικό ότι τότε με νομοθετικό διάταγμα προστατεύτηκε ο χώρος αυτός ώστε να μην χτιστούν καπναποθήκες γιατί θεωρήθηκε η περιοχή αναψυχής και περιπάτου των Καβαλιωτών. 

 

Η παραλία με τις βάρκες που έβγαιναν για ψάρεμα αλλά ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο γίνονταν και η συντήρηση τους. Στο βάθος οι Μύλοι των "Γεωργή και Αφων Νικολετόπουλου". Το μεγάλο σπίτι στο βάθος αριστερά  της φωτογραφίας είναι της οικογένειας Α. Δημόπουλου.

 

Εκεί ήταν και το κοσμικό κέντρο Φάληρο σε κτίριο που είχε κατασκευάσει ο Δήμος Καβάλας για να στεγάσει τις αρχαιότητες της πόλης που ήταν μέχρι τότε στο ..υπόγειο του Δικαστικού Μεγάρου στην πλατεία Νικοτσάρα. 

 

Η παρουσία στην Καβάλα, του πρώτου εφόρου αρχαιοτήτων Γεωργίου Μπακαλάκη και η επιμονή του για την σωτήρια των αρχαίων που ήταν διάσπαρτα στους .. δρόμους και στην συνοικία της Παναγίας συνετέλεσε στην απόφαση του Δήμου να ιδρύσει και Νομικό Πρόσωπο Μουσείο και Βιβλιοθήκη προπολεμικά. 

 

Αυτά τα λίγα ... σήμερα .. για την ιστορία της αγαπημένης μας πόλης..