Η Λαϊκή Συσπείρωση Καβάλας, αναφέρει σε ανακοίνωση της πως η ανεξέλεγκτη λειτουργία των χημικών εργοστασίων ανατολικά της πόλης, έχει υπερβεί τα όρια αντοχής  της κοινωνίας της Καβάλας, και πως η μόλυνση του αέρα έχει λάβει δραματικές διαστάσεις.

 

Η παράταξη ρωτά τη διοίκηση του Δήμου σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να πιέσει τη μεγάλη εργοδοσία και την κυβέρνηση προκειμένου τα χημικά εργοστάσια ανατολικά της πόλης να λειτουργούν με ασφαλείς προδιαγραφές, καθώς και για τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων.

 

 

Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

“Σήμερα η κατάσταση της μόλυνσης του αέρα (αυτήν που αντιλαμβανόμαστε άμεσα με τις αισθήσεις μας), έχει λάβει δραματικές διαστάσεις. Αυτή γίνεται αντιληπτή σε κάθε συνοικία του δήμου. 

 

Η ανεξέλεγκτη λειτουργία των χημικών εργοστασίων ανατολικά της πόλης, οι οποίες συμπεριφέρονται ως “κράτος εν κράτει”, έχει υπερβεί τα όρια αντοχής-ανοχής της κοινωνίας της Καβάλας.

 

Ως Λαϊκή Συσπείρωση και σε παλαιότερες παρεμβάσεις μας καλούσαμε τις εκάστοτε διοικήσεις του δήμου να αναλάβουν πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αφόρητη κατάσταση, ιδιαίτερα στη Δ.Κ. Ν. Καρβάλης, αλλά και στις ανατολικές και όχι μόνο, συνοικίες της πόλης.

 

Πιο συγκεκριμένα τις 07-11-2022 με επιστολή μας στο προεδρείο του ΔΣ με θέμα «ΚΑΒΑΛΑ -ΘΑΛΑΜΟΣ ΑΕΡΙΩΝ-» καλούσαμε τη διοίκηση να ορίσει ειδική συνεδρίαση ώστε να συζητηθεί το θέμα “ασφαλούς λειτουργίας των χημικών εργοστασίων” με όλους τους εργαζόμενους και να ληφθούν αποφάσεις για συγκεκριμένες ενέργειες για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης κατάστασης”, από τη ρύπανση.

 

Γνωρίζουμε ότι στην περιοχή μας εμπίπτουν στην οδηγία Seveso τρεις μονάδες που αποθηκεύουν και διαχειρίζονται μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών («AVINOIL – ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΒΑΛΑΣ», «ENERGEAN OIL & GAS A.E.», «ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΒΑΛΑΣ ΛΤΔ, Υποκατάστημα Αλλοδαπής»).

 

Η ανεξέλεγκτη μόλυνση του περιβάλλοντος από τις εταιρείες που έχουν μοναδικό γνώμονα λειτουργίας τους το καπιταλιστικό κέρδος, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στην υποκριτική στάση και τις τεράστιες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, αλλά και δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που αφήνουν υποστελεχωμένες όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, ενθαρρύνοντας την ασυδοσία της εργοδοσίας, που τόσα χρόνια “κάνουν πως δεν βλέπουν” για το διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου, για τους κινδύνους που μεγαλώνουν για βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης, σε μία περιοχή όπου σε απόσταση κάποιων εκατοντάδων μέτρων από κατοικημένες περιοχές συνυπάρχουν χημικές βιομηχανίες, δεξαμενές πετρελαίων και χερσαίες εγκαταστάσεις Πετρελαίων.

 

Επειδή σήμερα συντρέχουν και μάλιστα στη νιοστή όλοι οι παραπάνω λόγοι (μόλυνση περιβάλλοντος-ασφαλής λειτουργία των εργοστασίων-βιομηχανικό ατύχημα μεγάλης έκτασης), 

 

 

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

  • Να μας γνωρίσει σε ποιες ενέργειες θα προβεί για να πιέσει τη μεγάλη εργοδοσία και την κυβέρνηση προκειμένου τα χημικά εργοστάσια ανατολικά της πόλης να λειτουργούν με ασφαλείς προδιαγραφές με το σύνολο των εργαζόμενων (απολυμένων και μη), καθώς και για τη λήψη μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής των κατοίκων, για να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη κατάσταση.”