γράφει ο

Σωτήρης Γεωργούλιας

 

Βραβείο επιχειρηματικότητας!

 

Περίσσεψε η υποκρισία στην εκδήλωση για την κοπή της Βασιλόπιτας του Επιμελητήριου.

 

Βραβεύτηκε! η σπουδαία συνέργεια ΟΛΚ, Επιμελητήριου και της “Δημοφέλεια” για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας... η οποία όπως και αλλού επανήλθε στα επίπεδα προ covid έχοντας  από μόνη της δυναμική ανάπτυξης σε όλη την Ελλάδα όπως άλλωστε και ο τουρισμός στο σύνολό του. 

 

Εκτός και αν ο ΟΛΚ από την πλευρά του πρόβαλε τις σύγχρονες υποδομές του λιμένα Καβάλας (τις ανύπαρκτες) για την εξυπηρέτηση των επιβατών της κρουαζιέρας και οι επιβάτες δελεάστηκαν και έσπευσαν…

 

Εννοείται βέβαια ότι είμαστε υπερ της ανάπτυξης του τουρισμού της κρουαζιέρας, άλλωστε είμαστε οι πρώτοι και οι μόνοι που επενδύσαμε τα πάντα σε αυτό το project ασχέτως αν  εξελίχθηκε κατ αυτό τον τρόπο όπως θα διαβάσετε παρακάτω.

 

Θυμίζω λοιπόν με την ευκαιρία, ότι μετα την ανακοίνωση (εδώ) πριν δύο χρόνια του πρώην δ/ντος συμβούλου της αναδόχου εταιρείας σχετικά με την παρεμπόδιση της επένδυσης του KAVALA PORT CENTER στο κεντρικό λιμάνι της Καβάλας, το Επιμελητήριο δια του προέδρου του δήλωσε δημοσίως ότι το Διοικητικό του Συμβούλιο θα έπαιρνε θέση για την επένδυση, όπως κάτι αντίστοιχο επροτείθετω να κάνει και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καβάλας μετά από δημόσια τοποθέτηση για πρόθεση σχετικής εισήγησης τότε αντιδημάρχου, του μόνου που αντέδρασε στην δημοσιευμένη ανακοίνωση τιμώντας το αξίωμά του και τους συμπολίτες του.

 

Επειδή εδώ ζούμε όλοι ξέρουμε ότι τελικά δεν έγινε απολύτως τίποτε από τους δυο φορείς.

   

Τους απασχολούσαν άραγε εκείνη την περίοδο  σημαντικότερα θέματα από τις 70-80 νέες θέσεις εργασίας και μιας επένδυσης 2,5 εκατομμυρίων την πρώτη στην πόλη μετα από δεκαετίες;

 

Ήταν άραγε σύμπτωση αυτός ο συγχρονισμός μεταξύ τους;

 

Γιατί, η σκέψη μας πάει σε όσα είχαν προηγηθεί με επίσης αξιοσημείωτο συγχρονισμό το 2020 (ενώ είχε ήδη εκδοθεί η έγκριση δόμησης) όπως π.χ. τα συντονισμένα δημοσιεύματα κάποιων γραφικών κατά της επένδυσης, οι όψιμες απαιτήσεις υπηρεσιών (έλαβαν σχετική εξώδικο) ζητώντας από την ανάδοχο εταιρεία τα εξωφρενικά για δέσμευση χώρου εντός του κτηρίου και δενδροφύτευση 6,5 στρεμμάτων πέριξ αυτού, δηλαδή από την άκρη της θάλασσας έως τα τείχη καταργώντας έτσι το λιμάνι, ακόμη και οι θέσεις στάθμευσης θα ήταν φυτεμένες με γκαζόν για να συμπληρωθούν τα μέτρα φύτευσης που απαιτούσαν ανερυθρίαστα, τέλος η σύμπτωση του να λάβουν τα τοπικά ΜΜΕ την ίδια απόφαση (πλην τριών πραγματικών λειτουργών της ενημέρωσης) για την μη δημοσίευση της ανακοίνωσης που τους στάλθηκε. 

 

Όλα αυτά τα απίστευτα, τραγελαφικά και εξωφρενικά προκλήθηκαν από έγγραφα που παρήγαγε κατά το δοκούν η εκτελεστική διοίκηση του ΟΛΚ  και τα απέστελλε προς τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες με προφανή στόχο να ματαιωθεί η επένδυση.

 

Όμως τα όποια πολεοδομικά εντός της χερσαίας ζώνης του λιμένα είναι ευθύνη αποκλειστικά του ΟΛΚ και όχι του εκάστοτε αναδόχου οπότε με αυτές τις ενέργειες τους στην πραγματικότητα στρέφονταν κατά του ΟΛΚ ζημιώνοντας τον υποθηκεύοντας τις προοπτικές της χερσαίας ζώνης.

 

Ήταν τόσο μεγάλη η επιθυμία τους να διώξουν τον επενδυτή…

 

Γιατί όμως; προκύπτει αβίαστα το ερώτημα.

 

Με αυτό τον τρόπο λοιπόν και με στόχο να καταναλωθεί με κάθε τρόπο ο χρόνος της διάρκειας ισχύος της από 19/09/2019 έγκρισης δόμησης ήθελε να βάλει τον επενδυτή σε μια ατέρμονη διαδικασία να κυνηγάει νέες εγκρίσεις επι των εγκρίσεων…

 

Δεν “τσιμπήσαμε” όμως, γιατί είμαστε καθ όλα νόμιμοι και με το παραπάνω!

 

Δεν υπάρχει προηγούμενο επένδυσης η οποία ενώ έχει λάβει μετα από ένα Γολγοθά οκτώ ετών όλες τις απαιτούμενες εγκρίσεις περιλαμβανομένης και της έγκρισης δόμησης να έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση  και όμως να μην της επιτραπεί η υλοποίηση.

 

Σ΄αυτά δε τα οχτώ χρόνια, από το 2012 που υπογράφηκε η σύμβαση παραχώρησης έως το 2020 όπου διαδραματίσθηκαν τα παραπάνω τραγελαφικά, ο βραβευθείς ΟΛΚ δεν κατάφερε να τακτοποιήσει τις αυθαιρεσίες εντός του οικοπέδου της επένδυσης και να τροποποιήσει τις χρήσεις γης σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, ενώ η ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑΣ ΑΕ κατέβαλε από τον Ιανουάριο του 2015 μισθώματα για χώρο που δεν μπορούσε να λειτουργήσει με αποκλειστική υπαιτιότητα του ΟΛΚ.

 

Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτά τα τραγελαφικά τριτοκοσμικά δεν μπορεί να συμβαίνουν σε ένα Ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.

 

Για αυτό ας έχουν υπόψη οι εντός και εκτός με κάθε τρόπο συμπράξαντες κατά της επένδυσης ότι εν προκειμένω η παραγραφή είναι δεκαετής και οι συγκυρίες αστάθμιστες.

 

Ξαναθυμίζω στο Επιμελητήριο ότι για όλα αυτά ενημερώθηκε κατ ιδίαν αλλά και δια του τύπου ότι δηλαδή ο ΟΛΚ παρανόμως εμπόδισε την επένδυση της ΓΕΩΡΓΟΥΛΙΑΣ ΑΕ του Έργου «Μελέτη, Ανακατασκευή, Χρηματοδότηση, Λειτουργία και Εκμετάλλευση των παλαιών αποθηκών στον Κεντρικό Λιμένα  Καβάλας, ως χώρου εμπορικών δραστηριοτήτων, διασκέδασης, αναψυχής, πολιτισμού και εξυπηρέτησης Λιμενικών λειτουργιών»

(όπως είναι ο ακριβής τίτλος της σύμβασης παραχώρησης), δηλαδή επένδυση απόλυτα συμβατή με την κρουαζιέρα καθώς προβλέπεται από την σύμβαση παραχώρησης ο έλεγχος των επιβατών της κρουαζιέρας εντός του KAVALA PORT CENTER όπου θα λειτουργεί Cruise Terminal με ευθύνη του ΟΛΚ σε χώρο που του παραχωρείται δωρεάν από την ανάδοχο εταιρεία.

 

Μπορεί να φανταστεί οποιοσδήποτε, πλην του Επιμελητηρίου μάλλον, την εικόνα που θα αντίκρυζαν οι επιβάτες της κρουαζιέρας μετα την υλοποίηση της επένδυσης και να κάνει σήμερα τις όποιες συγκρίσεις.

Έρχεται λοιπόν τώρα το Επιμελητήριο, να δώσει βραβείο επιχειρηματικότητας (και αριστείας; αν είναι δυνατόν! )  στον ΟΛΚ και σε κάποιους από αυτούς που ενώ γνώριζαν την αλήθεια σιώπησαν.

 

Το τραγικό δε είναι ότι τους βράβευσε με αφορμή τα της κρουαζιέρας, κατ΄ εξοχή αντικείμενο της σύμβασης παραχώρησης που ο ΟΛΚ  με όλα τα μέσα εμπόδισε σε βάρος της πόλης, της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι εκεί στο Επιμελητήριο που είστε θεσμικά υποχρεωμένοι να προάγετε την επιχειρηματικότητα θεωρείτε ότι εν προκειμένω αυτό κάνατε;

 

Παρεμπόδιση επένδυσης και βραβείο επιχειρηματικότητας δεν πάνε μαζί.

 

Με συμπάθεια σας το επισημαίνω. Ανακαλέστε αυτή την βράβευση που σας εκθέτει.

 

Μπορείτε παράλληλα έστω και τώρα να πάρετε θέση καταδικάζοντας την μεθόδευση παρεμπόδισης της επένδυσης μιας και ασχολούμενοι με την κρουαζιέρα θα καταλάβατε την χρησιμότητα της επένδυσης για τους συνάδελφους επιχειρηματίες και την οικονομία της πόλης.

Μην σας διαφεύγει ότι πολλά μέλη του Επιμελητηρίου  θα ασκούσαν δραστηριότητα εντός του νέου κτηρίου.

 

Καλή χρονιά με υγεία και καλές δουλειές σε όλους.