Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν τις ημέρες αυτές, η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας δηλώνει ότι ο μηχανισμός βρίσκεται σε  ετοιμότητά  για την αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων που θα προκύψουν, αλλά δίνει και πρακτικές συμβουλές προς τους πολίτες για την παγωνιά που επικρατεί και πως θα αντιμετωπιστεί.

 

Εξάλλου έχει παρατηρηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από αρκετούς συμπολίτες μας η απόρριψη νερών σε δρόμους και πεζοδρόμια, με αφορμή τον καθαρισμό μπαλκονιών, αυτοκινήτων κλπ.

 

Επειδή οι καιρικές συνθήκες δεν το επιτρέπουν, καλό είναι οι δημότες να αποφεύγουν τέτοιες εργασίες όπως επίσης συνιστάται ο έλεγχος σε εξωτερικές υδρορροές ή σε ηλιακά συστήματα μια και υπάρχει   κίνδυνος διαρροών με τελική απόληξη τα πεζοδρόμια και το οδικό δίκτυο.

 

Ο Δήμος λοιπόν συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας.

Ειδικότερα:

• Να προσέχουν την ολισθηρότητα των πεζοδρομίων και των δρόμων.

• Να μην ρίχνουν νερά σε πεζοδρόμια, σκάλες, εξώστες κλπ

• Να οδηγούν με προσοχή.

• Να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν, να ενημερωθούν για τον καιρό και την κατάσταση του οδικού δικτύου και να έχουν μαζί τους πάντα αντιολισθητικές αλυσίδες.

• Να ελέγχουν το δίκτυο ύδρευσης και τους ηλιακούς  θερμοσίφωνες ώστε να μη παγώσουν.

 

Σημειώνεται ότι ο μηχανισμός του Δήμου θα είναι σε επιφυλακή τα επόμενα 24ωρα για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

 

 

Οδηγίες για την απόρριψη στάχτης

 

Παράλληλα, θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν συλλέγουμε την στάχτη και να την αφήνουμε να κρυώσει καλά ΠΡΙΝ την πετάξουμε στον κάδο απορριμμάτων...Ήδη είχαμε περιστατικό στην πόλη της Καβάλας με φωτιά που έπιασε μέσα σε κάδο όπου και είχε τοποθετηθεί αναμμένη στάχτη.

ΚΑΛΟ είναι λοιπόν να την σβήσουμε με νερό ή διαφορετικά να την συλλέγουμε σε ένα μεταλλικό κουβά, να την αφήνουμε τουλάχιστον ένα 24ωρο να κρυώσει και μετά να την πετάμε.

 

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ η ζεστή στάχτη να τοποθετείται απευθείας σε πλαστικές ή χάρτινες σακούλες.

 

Η ζεστή στάχτη που θα πεταχτεί μέσα στον κάδο απορριμμάτων σε συνδυασμό με άλλα εύφλεκτα υλικά που τυχόν υπάρχουν στο εσωτερικό του κάδου απορριμμάτων, θα προκαλέσουν ανάφλεξη και πυρκαγιά που σε πολλές περιπτώσεις αν αυτή δεν γίνει εγκαίρως αντιληπτή ώστε να κατασβεσθεί άμεσα, μπορεί να προκαλέσει πέρα από την καταστροφή του κάδου απορριμμάτων (που αποτελεί δημόσια περιουσία και κατά συνέπεια χρήματα των Δημοτών μας) και πιθανή επέκταση της πυρκαγιάς σε γειτονικά οικήματα, σπίτια ή ακόμα και σταθμευμένα αυτοκίνητα, με ότι συνεπάγεται αυτό για την περιουσία αλλά και την ίδια την ζωή των συνανθρώπων μας.

 

Επίσης πρέπει να ΤΟΝΙΣΟΥΜΕ ιδιαιτέρως ότι η οποιαδήποτε καύση απορριμμάτων ακόμη και εντός του κάδου, ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ σημαντικά την υγεία των συνανθρώπων μας, των οποίων οι κατοικίες τους γειτνιάζουν με αυτούς, διότι από την καύση των απορριμμάτων απελευθερώνονται στο περιβάλλον επιβλαβείς ουσίες και κυρίως ΔΙΟΞΙΝΕΣ που δημιουργούν προβλήματα στην υγεία. Και τέλος θα πρέπει αν η στάχτη αποβάλλεται μέσα σε σακούλες

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΩ ΛΟΓΟΥΣ ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ η προσοχή των δημοτών μας, προς αποφυγή τέτοιων φαινομένων.