Η Πανηπειρωτική Ένωση Νομού Καβάλας διοργανώνει έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς, με Ηπειρώτικες και ντόπιες φορεσιές της Θάσου, του Παγγαίου της Δράμας και των Σερρών.

 

Η Ήπειρος ανταμώνει την Ανατ. Μακεδονία

 

Στόχος της είναι να γνωρίσουν οι επισκέπτες  την τέχνη, τα υλικά, τις μεθόδους κατασκευής, τον πρακτικό και κοινωνικό ρόλο των ενδυμασιών.

 

Θα δείξουμε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα του Ηπειρώτικου καθώς και του τοπικού ενδυματολογικού πλούτου, από Θάσο, Καβάλα, Δράμα και Σέρρες, που αποβλέπει στη διάδοση της πολιτισμικής μας κληρονομιάς στις νεότερες γενιές.

 

Θα σας δείξουμε πως γινόταν τα κεφαλοδεσίματα.

 

Θα ανασύρουμε μνήμες, θύμησες, των παλαιότερων,  για τον τρόπο που ζούσαν οι πρόγονοι μας και που σήμερα δεν υπάρχει πια.

 

Οι φορεσιές μιλούν με το  δικό τους τρόπο και μας δείχνουν τον ρόλο που έπαιζε η κάθε μια φορεσιά στην κοινωνική ζωή του κάθε τόπου.

 

Αποτελούν ένα ζωντανό παράδειγμα της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας.

 

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 11/11/2023, ώρα 18.30 στο ισόγειο της μεγάλης Λέσχης στην Καβάλα.

 

 Η διάρκεια της θα είναι  από 11-16/11/2023 και οι ώρες λειτουργίας της, πρωί από τις 10:00 - 13:00 π.μ. και το απόγευμα απο 18:00 - 21:00 μ.μ. Θα χαρούμε πολύ να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση μας και να επισκεφθείτε την έκθεση μας, που έγινε με μεράκι και μεγάλη προσπάθεια από κάποιους ανθρώπους που αγαπούν την παράδοση.

 

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

 

Θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για τα σχολεία, κατόπιν επικοινωνίας.

 

(δελτίο Τύπου)