Ο Δείκτης Ξηρασίας SPI (Standardized Precipitation Index) είναι ένας κλιματολογικός δείκτης που χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό της απόκλισης του ύψους βροχής από τον κλιματικό μέσο όρο, και τον εντοπισμό περιοχών που πλήττονται από ξηρασία.

 

Ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο 2023, θα δημοσιεύουμε τα αποτελέσματα του δείκτη για τη χώρα μας την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα για τον προηγούμενο μήνα.

 

Ο δείκτης υπολογίζεται για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (π.χ. 1 μήνα - SP-1, 3 μήνες - SP-3, 2 χρόνια - SPI-48, κτλ.).

 

Αναπτύχθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO) και χρησιμοποιείται ευρέως για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των κλιματικών συνθηκών παγκοσμίως.

 

Όσον αφορά τις τιμές του SPI, οι θετικές τιμές ανώτερες του 1 αντιστοιχούν σε βροχοπτώσεις άνω του μέσου όρου σε σχέση με την κλιματική περίοδο αναφοράς.

 

Τιμές μεταξύ του -1 και του 1 υποδηλώνουν φυσιολογικές βροχοπτώσεις για την περίοδο, ενώ για αρνητικές τιμές μικρότερες του -1 έχουμε λιγότερες βροχές από τον μέσο όρο και κατ’ επέκταση ξηρασία.

 

Οι τιμές κάτω από -2 υποδεικνύουν σοβαρό επεισόδιο ξηρασίας.

 

Ο χάρτης παρουσιάζει την απόκλιση από τον κλιματικό μέσο όρο της περιόδου 1991-2020, όσον αφορά το ύψος βροχής για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2023.

 

Το 19 % της έκτασης της Ελλάδας δέχθηκε ακραία μεγάλα ύψη βροχής και το έδαφος είναι κορεσμένο σε νερό, ενώ το 9 % της χώρας μας βιώνει συνθήκες ξηρασίας.

 

Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε μέτρια έως ακραία ξηρές συνθήκες σε περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης και ήπια ξηρότερες συνθήκες στη Νάξο και στις Κυκλάδες γενικότερα.

 

Ωστόσο, μετά και από τις ισχυρές βροχές που εκδηλώθηκαν τον Σεπτέμβριο, είναι ενδεικτικό ότι και τα δεδομένα απεικονίζουν ξεκάθαρα τις ακραία υγρές συνθήκες που επικράτησαν στη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα.

 

Μέτρια υγρές συνθήκες εμφανίζονται στην Κεντρική Εύβοια, την Βορειοανατολική Πελοπόννησο, και σε Ανατολική Ήπειρο και Δυτική Μακεδονία.

 

Ήπια υγρές συνθήκες επικράτησαν σε Ανατολική Πελοπόννησο, Κύθηρα και Δυτική Κρήτη. Στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας διατηρήθηκαν φυσιολογικές συνθήκες ως προς το ύψος καταγεγραμμένου υετού σε σχέση με την περίοδο 1991-2020.

 

Meteo.gr