Με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ συναντήθηκε ο βουλευτής Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδηςπροκειμένου να τον ενημερώσει για τα ανοιχτά ζητήματα του αγροτικού κόσμου της Καβάλας

 

Αναλυτικά, σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

 

Ο Βουλευτής Π.Ε Καβάλας και Θάσου Γιάννης Πασχαλίδης συνάντησε τις προηγούμενες ημέρες τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, για θέματα που αφορούν τον αγροτικό κόσμο της Π.Ε. Καβάλας, και ειδικότερα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και ειδικά της χαλαζόπτωσης, που έλαβε χώρα το καλοκαίρι του 2022.

 

Πιο συγκεκριμένα, οι αμπελοκαλλιεργητές των ανοιχτών αμπελιών αντιμετωπίζουν σοβαρότατο πρόβλημα, καθώς προκλήθηκαν σημαντικές ζημίες στις βέργες των αμπελιών, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή της τόσο της φετινής χρονιάς, όσο και των επόμενων ετών. Ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν και ιδιαίτερο πρόβλημα με τον περονόσπορο, ο οποίος έχει προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή.

 

Στην συνέχεια, μείζον ζήτημα έχει προκύψει και στην παραγωγή ελιάς στην ΠΕ Καβάλας και την Θάσο. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα και κυρίως ο ήπιος φετινός χειμώνας, έχουν προκαλέσει ακαρπία στα ελαιόδεντρα, ενώ η χαλαζόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν καρκινώματα.

 

Επίσης, στην περιοχή του Μελισσοκομείου και στα Τενάγη Φιλίππων, σημειώθηκαν ζημίες στις καλλιέργειες εξαιτίας του πολύ δυνατού αέρα. Ειδικότερα, οι έντονοι άνεμοι έχουν προκαλέσει εκτεταμένες ζημίες στους ηλιόσπορους, τα καλαμπόκια και τα ροδάκινα. Εκτός αυτού όμως στα Τενάγη Φιλίππων οι αυξημένες θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού είχε ως αποτέλεσμα να μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή σόγιας, καλαμποκιού και ηλιόσπορων.

 

Παράλληλα, ο Βουλευτής ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις καταστροφές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες στην περιοχή Αντιφιλίππων του Δήμου Παγγαίου, εξαιτίας της συντριβής του ουκρανικού αεροσκάφους  ANTONOV.

 

Επιπλέον, ο Βουλευτής επανέφερε το θέμα της αποζημίωσης των αγροτών εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τιμών στις πρώτες ύλες και το πετρέλαιο, που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την συνακόλουθη ενεργειακή κρίση.

 

Τέλος, ο Βουλευτής μετέφερε στον Πρόεδρο το αίτημα των αγροτών η αξιολόγηση της ζημίας να γίνει από γεωπόνους του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Καβάλας, κατά το χρόνο συγκομιδής της παραγωγής, ώστε να καθίσταται με αυτό τον τρόπο δυνατή η εκτίμηση του ύψους της πραγματικής ζημίας.

 

Ο Γιάννης Πασχαλίδης δήλωσε σχετικά: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ Ανδρέα Λυκουρέντζο, που άκουσε με μεγάλη προσοχή τα δίκαια αιτήματα των αγροτών της Π.Ε. Καβάλας.»

 

Με εκτίμηση,

 

Γιάννης Πασχαλίδης

Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας

(δελτίο Τύπου)