Σωματεία της Καβάλας εξέδωσαν ανακοίνωση ζητώντας να μην νομιμοποιηθει το 16ωρο στην εργασία, αναφέροντας χαρακτηριστικά “δεν θα γίνουμε δούλοι τον 21ο αιώνα”.

 

 

Η ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά τα εξής:

 

"ΟΤΑΝ Η ΣΚΛΑΒΙΑ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ “ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ”... ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ 16ΩΡΟ! ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΝ 21Ο ΑΙΩΝΑ!

 

Δεν έφτανε η δουλειά τις Κυριακές, οι απλήρωτες υπερωρίες που θα δίνονται σε ρεπό, το χτύπημα στο 8ωρο, η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η ψηφιακή κάρτα, τα ματωμένα μεροκάματα, τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας με αποτέλεσμα να θρηνούμε θύματα, οι παγωμένες τριετίες κοκ, η κυβέρνηση -μετά το έκτρωμα που εισήγαγε για δουλειά μέχρι τα 74- προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο που θα νομιμοποιεί την 16ωρη εργασία την ημέρα.

 

Ο υπουργός εργασίας, κ. Γεωργιάδης, μάλιστα, επικαλούμενος σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πανηγύριζε με αυτή την εξέλιξη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα είναι κάτι πολύ καλό». Του απαντάμε, λοιπόν, ότι σίγουρα θα είναι κάτι «πολύ καλό» για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κέρδη τους. Για τους εργαζόμενους μια τέτοια εξέλιξη σηματοδοτεί περαιτέρω εντατικοποίηση, εξάντληση, μηδαμινό χρόνο για την οικογένεια, την ψυχαγωγία, την ξεκούραση.

 

Κυβέρνηση και ΕΕ θέλουν να διαμορφώσουν μια κατάσταση όπου οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν νύχτα με νύχτα για όσο τους βαστάν τα πόδια τους, προκειμένου να αυξάνονται τα ματωμένα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα ο υπουργός είχε το θράσος να επικαλεστεί και την «ελευθερία» της επιλογής από τον εργαζόμενο. Δηλαδή ή θα δουλεύεις ένα 8ωρο και θα πεινάς ή δύο και θα «φεύγεις» πριν την ώρα σου. Αυτή είναι η περιβόητη ελευθερία που επικαλούνται.

 

Σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι κάνουμε 2 δουλειές για να τα βγάλουμε πέρα.

 

Η λύση δεν βρίσκεται όμως στην νομιμοποίηση της 16ωρης εργασίας, αλλά στην ουσιαστική και πραγματική αύξηση των μισθών, στα μέτρα κατά της ακρίβειας. Το νέο αυτό μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέλει να μας γυρίσει πίσω στον 19ο αιώνα.

 

Βάζουμε μπροστά τις δικές μας ανάγκες και απαιτούμε εδώ και τώρα:

 

Επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

5ημερο - 7ωρο - 35ωρο

Γενναίες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις

 

Εμείς επιλέγουμε τις ζωές μας και όχι τα κέρδη τους.

 

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους εργαζόμενους του νομού μας, να μην σκύψουν το κεφάλι! Να μην δεχτούν τον εργασιακό μεσαίωνα! Η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση στα σωματεία και στον συλλογικό αγώνα.

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΟΙΛ «ΤΟ ΒΑΡΕΛΙ»

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΟΫΠΆΛΛΗΛΩΝ & ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΚΑΒΑΛΑΣ

 

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ -ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ -ΘΑΣΟΥ

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ & ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΔΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ-ΔΡΑΜΑΣ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΗΜΟΥ ΘΑΣΟΥ

 

ΕΛΜΕ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΚΑΛΛΙΡΑΧΗΣ

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ (ΜΕΛΟΣ ΟΗΕ)"