Την πρώτη ομάδα υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων στην ΠΕ Καβάλας, παρουσίασε ο επικεφαλής της Περιφερειακής Σύνθεσης, Χριστόδουλος Τοψίδης.

 

Αναλυτικά, σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει:

 

Η παρουσίαση έγινε σε ξενοδοχείο της Καβάλας και σηματοδοτεί την έναρξη του προεκλογικού αγώνα, αν και η Περιφερειακή Σύνθεση παραμένει στις επάλξεις αδιάκοπα επί τέσσερα χρόνια αναδεικνύοντας σταθερά τα προβλήματα που απασχολούν την καθημερινότητα των πολιτών και προτείνοντας και διεκδικώντας λύσεις.

 

«Η Περιφερειακή Σύνθεση αποτελείται από ανθρώπους που είναι έτοιμοι και έτοιμες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να πάει η Περιφέρεια μας μπροστά», σχολίασε στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της παράταξης, ενώ σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του, ανέφερε: «Για όλους εμάς, η Περιφέρεια, ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης είναι και πρέπει να παραμείνει ένας θεσμός βαθύτατα δημοκρατικός, λόγω της άμεσης λαϊκής του νομιμοποίησης και ταυτόχρονα ιδιαίτερα αποτελεσματικός, λόγω της εγγύτητάς του με τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας»

 

Ο κος Τοψίδης καλωσόρισε τους υποψήφιους και τις υποψήφιες στην παράταξη της Περιφερειακής Σύνθεσης και ευχήθηκε σε όλες και όλους δύναμη και καλό αγώνα, εκφράζοντας παράλληλα την βεβαιότητα ότι ο αγώνας αυτός θα είναι νικηφόρος στις 08 Οκτωβρίου.

 

Οι υποψήφιες και οι υποψήφοι που παρουσιάστηκαν:

 

Οι γυναίκες:

 

1)Η κυρία Αλεπίδου Κική, Ελεύθερος επαγγελματίας από τον Πλατανότοπο, Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Παγγαίου

 

2)Η κυρία Καχέλου Λίλη, Έμπορος και ελεύθερος επαγγελματίας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χρυσούπολης.

 

3)Η κυρία Κοκονιά Βίκυ, από την Καβάλα, Πτυχιούχος του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση «Ειδική Αγωγή», εργαζόμενη σε επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος.

 

4)Η κυρία Πραβίτα Ελίζα, από την Καβάλα, Λογοθεραπεύτρια με μεταπτυχιακές σπουδές στην Λευκωσία και στη Σόφια

 

Οι άνδρες:

 

1)Ο κύριος Βεργόπουλος Βασίλης, από το Παγγαίο, Εκπαιδευτικός, με ιδιαίτερη διαδρομή στον αθλητισμό ως Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, Ποιητής και δημιουργός του Μουσείου Εκπαίδευσης στην Ελευθερούπολη

 

2)Ο κύριος Δαλακούρας Γιώργος, από το Ζυγό, Ιατρός και Διευθυντής ΕΣΥ Χρυσούπολης

 

3) Ο κύριος Δαλκίτζης Χάρης,  με καταγωγή από το Χρυσοχώρι Νέστου, μεγαλωμένος στην Ελευθερούπολη Παγγαίου, τόπο καταγωγής της μητέρας του. Ζει και εργάζεται στην Καβάλα ως  Δικηγόρος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής

 

4) Ο κύριος Ιγνατιάδης Στέλιος, από το Κοκκινόχωμα, Υπάλληλος Δημόσιας Επιχείρησης Απασχόλησης, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κοκκινοχώματος και διακεκριμένος προπονητής ποδοσφαίρου

 

5)Ο κύριος Κλειτσιώτης Δημήτρης, από το Παλαιοχώρι Παγγαίου, Κτηματομεσίτης/Εκτιμητής Ακινήτων

 

6)Ο κύριος Κυριακού Σάκης, από το Αγίασμα, Υπεύθυνος Ασφάλειας Πτήσεων

 

7) Ο κύριος Λυχούνας Μιχάλης από την Καβάλα, Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας  με  συμβολή στην ανάδειξη και προστασία των μνημείων της περιοχής και στην ένταξη των αρχαίων Φιλίππων στη λίστα μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO  

 

8)Ο κύριος Τσαταλμπασίδης Λάζαρος, από τις Κρηνίδες, Μαθηματικός με μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα διασφάλισης ποιότητας, πρώην Δήμαρχος Φιλίππων

 

Στο τέλος της παρουσίασης, παρουσιάστηκαν οι δυο υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι, που όπως είπε ο κος Τοψίδης «υπήρξαν συνοδοιπόροι από την πρώτη μέρα στην Περιφερειακή Σύνθεση, πολύτιμοι συνεργάτες και αγωνιστές, που κατά την διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας ασχολήθηκαν εντατικά και αποτελεσματικά με τα ζητήματα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας»

 

Οι κύριοι:

 

Αλέξανδρος Ιωσηφίδης, από την Νέα Καρβάλη, Δικηγόρος παρ αρείω Πάγω, με μεταπτυχιακές σπουδές και πτυχιούχος Θεολογίας, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης

 

Θεόδωρος Μαρκόπουλος, Δόκτωρ και Επίκουρος Καθηγητής ΔΙΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος διετέλεσε Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας επί 5 χρόνια (2014-2019). Διετέλεσε αναπληρωτής περιφερειάρχης του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη. Συμμετέχει στο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο από τη στιγμή της ίδρυσής του το έτος 2010, ενώ είναι ίσως το παλαιότερο μέλος περιφερειακού συμβουλίου σε όλη την Ελλάδα καθώς συμμετέχει στο θεσμό αδιαλείπτως από το έτος 1995. 

 

Η ομιλία του κ. Τοψίδη:

 

Κυρίες και κύριοι,

Αγαπητοί εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης,

 

Κατ’ αρχάς θέλω να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που έχασαν τις ζωές τους στα πύρινα μέτωπα και να εκφράσω τη βαθύτατη θλίψη μου για τις καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα μας και έχουν σημαντικό περιβαλλοντικό κόστος, αλλά έχουν ήδη στερήσει και ανθρώπινες ζωές.

 

Πριν από όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την παρουσία σας στη σημερινή εκδήλωση της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ, στην οποία θα παρουσιάσουμε την πρώτη ομάδα υποψηφίων Περιφερειακών Συμβούλων της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

 

Η Περιφερειακή Σύνθεση αποτελείται από ανθρώπους που είναι έτοιμοι και έτοιμες να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να πάει η Περιφέρεια μας μπροστά.

 

Είναι άνθρωποι που προέρχονται από όλους τους εργασιακούς χώρους, από όλους τους επαγγελματικούς κλάδους, καλύπτουν όλο το ηλικιακό φάσμα και συνθέτουν μία μεγάλη ιδεολογική βεντάλια χωρίς αγκυλώσεις

 

χωρίς υποχρεώσεις

χωρίς στεγανά

 

Είναι άνθρωποι – είμαστε άνθρωποι- που είμαστε έτοιμοι να κάνουμε σταθεράβήματα, με τόλμη, αποφασιστικότητα και φυσικά μόνο μπροστά.

 

Είναι οι άνθρωποι που με μεγάλη χαρά θα σας παρουσιάσω σε λίγο, αλλά πριν από αυτό επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας λίγα λόγια.

 

Για την Περιφερειακή Σύνθεση, για μένα προσωπικά, για τους ανθρώπους που πλαισιώνουν το ψηφοδέλτιο μας, για τους χιλιάδες συμπολίτες που βρίσκονται στο πλευρό μας, υπάρχει μια βασική αρχή.

 

Είναι αδιανόητο μια περιοχή όπως η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης να διαθέτει όλα αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα αλλά οι δείκτες να την κατατάσσουν στις χαμηλότερες θέσεις, πανελλαδικά και πανευρωπαϊκά.

 

Η ευθύνη για τους εξαιρετικά χαμηλούς δείκτες ανήκει στην απερχόμενη διοίκηση και στην παντελή έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής για την Περιφέρειά μας.

 

Δεν θα μιλήσω σήμερα για τις ελλείψεις υποδομών, για το απαράδεκτο επαρχιακό δίκτυο, για την αδράνεια στα σημαντικά ζητήματα της περιοχής μας. Αυτό που συμβαίνει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης αποτελεί έγκλημα διαρκείας. Θα έχουμε το επόμενο χρονικό διάστημα πολλές ευκαιρίες για να αναφερθούμε διεξοδικά σε όλα αυτά τα ζητήματα.

 

Σήμερα, όμως, δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ εντελώς επιγραμματικά και θυμίζω στους συμπολίτες μου ότι:

 

1)Η περιφέρεια δεν έχει ούτε ένα στοιχειώδες χρονοδιάγραμμα για τον οδικό άξονα Ε61, Καβάλα – Δράμα. Μας το δήλωσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

2) Όσον αφορά τους Αρχαίους Φιλίππους, τον μόνο ενταγμένο στην λίστα παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, αρχαιολογικό χώρο, ο Περιφερειάρχης δεν έχει αντιληφθεί τον ιδιαίτερο ρόλο της ένταξης στην λίστα της Unesco.

 

3) Στο φράγμα του Μαρμαρά η κατασκευάστρια κοινοπραξία αποχώρησε. Το έργο βρίσκεται ουσιαστικά όπου βρισκόταν τον Σεπτέμβριο του 2019.

 

4) Στην δυτική προσαγωγό του Νέστου, που μεταφέρει νερό σε όλη την πεδιάδά του, ο ανάδοχος αποχώρησε. Ούτε εδώ δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα.

 

5) Όσον αφορά την σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκη – Καβάλα – Ξάνθη, η επιτυχία τους είναι ότι καθυστέρησαν το έργο επί 1,5 χρόνο μόνο και μόνο για να εγκρίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους στο Περιφερειακό Συμβούλιο

 

6) Όσον αφορά την Θάσο κανένα ουσιαστικό οδικό ή άλλο έργο δεν δρομολογείται. Ακόμη και η σύνδεση, η γέφυρα μεταξύ των Καλυβιών - Λιμεναρίων και του δρόμου Σκάλα Μαριές – Μαριές (που δρομολογήθηκε από τον πρώην Αντιπεριφερειάρχη Θ. Μαρκόπουλο) δεν έχει τελειώσει

 

7) Θέλω, επίσης, να αναφερθώ στα κουνούπια και στην καταπολέμησή τους, καθώς κυρίως στην Κεραμωτή αλλά και σε όλες τις τουριστικές ή μη περιοχές η κατάσταση έχει γίνει ανεξέλεγκτα ενοχλητική.

 

Δεν θα σας πω κάτι άλλο αν και θα μπορούσα να προσθέσω πολλαπλάσια παραδείγματα.

 

Φίλες και φίλοι,

 

Η «Περιφερειακή Σύνθεση» δημιουργήθηκε και συστήθηκε στους πολίτες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 και σήμερα είναι η μεγαλύτερη ανεξάρτητη παράταξη στις 13 περιφερειακές αυτοδιοικήσεις της χώρας.Έκτοτε, πέρασαν τέσσερα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η παράταξή μας, συμμετέχοντας στο περιφερειακό συμβούλιο της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, υπήρξε παρούσα σε όλα τα σημαντικά ζητήματα. Δεν δίστασε να αντιπολιτευθεί σθεναρά την απερχόμενη διοίκηση της περιφέρειας, όταν αυτό ήταν απαραίτητο για την προάσπιση των συμφερόντων των συμπολιτών μας.

 

Στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι πολίτες της περιφέρειάς μας, έδωσαν ουσιαστικό νόημα στο όνομα της παράταξής μας στηρίζοντας με πράξεις την προσπάθεια μας:

με ιδέες,

με προτάσεις,

με το δικό τους όραμα

 

Οι προτάσεις, οι ανησυχίες και οι επιθυμίες των συμπολιτών μας, έγιναν δικές μας προτεραιότητες και τελικά συνθέσαμε το πρόγραμμα της παράταξής μας. Το οποίο έχει έναν και μοναδικό στόχο: την Ανάπτυξη της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων της.

 

Είναι ένα πρόγραμμα που στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

Την Κοινωνία

Την Τεχνολογία

Το Περιβάλλον και

Την Οικονομία

 

Γύρω από αυτούς τους πυλώνες και σε συνδυασμό με τις πραγματικές ανάγκες όλων όσων ζούμε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης φτιάξαμε το πρόγραμμά μας, το οποίο θα είναι σύντομα στη διάθεσή σας. Αλλά από τώρα μπορώ να σας πω ότι έχει στηριχθεί στην μελέτη των πραγματικών δεικτών και των αληθινών δεδομένων και όχι σε πλασματικούς αριθμούς και «μαγειρεμένα» αποτελέσματα.

 

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια οι πολίτες της Περιφέρειάς μας γνώρισαν την παράταξή μας και όσα αυτή πρεσβεύει.

 

Επίσης, γνώρισαν την βαθιά πίστη μου στην δύναμη των ανθρώπων, όταν αυτοί ενώνονται και συντονίζονται σε μία κοινή προσπάθεια και μία ομαδική διεκδίκηση.

 

Αυτό άλλωστε είναι και το πνεύμα της επικείμενης διοίκησής μας. Βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και συνθέτει γύρω από αυτόν ένα πλέγμα δικαιοσύνης, κοινωνικής ασφάλειας εργασιακής ασφάλειας, οικονομικής ασφάλειας και μελλοντικής προοπτικής. 

 

Για όλους εμάς, η Περιφέρεια, ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης είναι και πρέπει να παραμείνει ένας θεσμός βαθύτατα δημοκρατικός, λόγω της άμεσης λαϊκής του νομιμοποίησης. Ταυτόχρονα, ιδιαίτερα αποτελεσματικός, λόγω της εγγύτητάς του με τα προβλήματα της τοπικής κοινωνίας.

 

Εμείς, καλούμε όλους τους πολίτες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης να αφήσουμε στο παρελθόν την πολιτική του χθες.

 

Να ξεπεράσουμε τους διαχωρισμούς του παρελθόντος.

 

Να φέρουμε στα πρόσωπά όλων το χαμόγελο, την ελπίδα και την αισιοδοξία.

 

Θέλω να πω κάτι προσωπικά σε κάθε έναν από τους πολίτες της περιφέρειάς μας.

 

Πριν τις εκλογές, πριν αποφασίσεις τι θα ψηφίσεις, κοίταξε τα παιδιά σου (ή τα εγγόνια σου) στα μάτια και σκέψου ΚΑΘΑΡΑ. Θα ψηφίσεις αυτό που σου επιβάλλουν; Όποιος και αν είναι αυτός που το επιβάλλει.

 

Ή θα ψηφίσεις

αυτό που είναι καλό για τα παιδιά σου,

για τον τόπο σου,

για εσένα;

 

Στις 8 Οκτωβρίου αποφασίζουμε ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ για μια τοπική διακυβέρνηση ανεξάρτητη, που θα διεκδικεί, θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί.

 

Στις 8 Οκτωβρίου αποφασίζουμε ΌΛΟΙ ΜΑΖΙ την πραγματική ΣΥΝΘΕΣΗ της Περιφέρειας μας.

 

Σήμερα, στην Καβάλα, παρουσιάζουμε την πλειοψηφία των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων για την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

 

Θα μου επιτρέψετε να ξεκινήσω με τις κυρίες που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο μας

 

1)Η κυρία Αλεπίδου Κική, Ελεύθερος επαγγελματίας από τον Πλατανότοπο, Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Παγγαίου

 

2)Η κυρία Καχέλου Λίλη, Έμπορος και ελεύθερος επαγγελματίας, Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χρυσούπολης.

 

3)Η κυρία Κοκονιά Βίκυ, από την Καβάλα, Πτυχιούχος του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας με κατεύθυνση «Ειδική Αγωγή», εργαζόμενη σε επιχειρήσεις τουριστικού ενδιαφέροντος.

 

4)Η κυρία Πραβίτα Ελίζα, από την Καβάλα, Λογοθεραπεύτρια με μεταπτυχιακές σπουδές στην Λευκωσία και στη Σόφια

 

Συνεχίζουμε με τους κυρίους που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της παράταξής μας, αλφαβητικά:

 

1)Ο κύριος Βεργόπουλος Βασίλης, από το Παγγαίο, Εκπαιδευτικός, με ιδιαίτερη διαδρομή στον αθλητισμό ως Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας, Ποιητής και δημιουργός του Μουσείου Εκπαίδευσης στην Ελευθερούπολη

 

2)Ο κύριος Δαλακούρας Γιώργος, από το Ζυγό, Ιατρός και Διευθυντής ΕΣΥ Χρυσούπολης

 

3) Ο κύριος Δαλκίτζης Χάρης,  με καταγωγή από το Χρυσοχώρι Νέστου, μεγαλωμένος στην Ελευθερούπολη Παγγαίου, τόπο καταγωγής της μητέρας του. Ζει και εργάζεται στην Καβάλα ως  Δικηγόρος και διαπιστευμένος διαμεσολαβητής

 

4) Ο κύριος Ιγνατιάδης Στέλιος, από το Κοκκινόχωμα, Υπάλληλος Δημόσιας Επιχείρησης Απασχόλησης, Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κοκκινοχώματος και διακεκριμένος προπονητής ποδοσφαίρου

 

5)Ο κύριος Κλειτσιώτης Δημήτρης, από το Παλαιοχώρι Παγγαίου, Κτηματομεσίτης/Εκτιμητής Ακινήτων

 

6)Ο κύριος Κυριακού Σάκης, από το Αγίασμα, Υπεύθυνος Ασφάλειας Πτήσεων

 

7) Ο κύριος Λυχούνας Μιχάλης από την Καβάλα, Αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας  με  συμβολή στην ανάδειξη και προστασία των μνημείων της περιοχής και στην ένταξη των αρχαίων Φιλίππων στη λίστα μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO  

 

8)Ο κύριος Τσαταλμπασίδης Λάζαρος, από τις Κρηνίδες, Μαθηματικός με μεταπτυχιακές σπουδές σε θέματα διασφάλισης ποιότητας, πρώην Δήμαρχος Φιλίππων

 

Άφησα για το τέλος της σημερινής παρουσίασης τους δυο υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους που υπήρξαν συνοδοιπόροι από την πρώτη μέρα στην Περιφερειακή Σύνθεση. Δυο πολύτιμους συνεργάτες και αγωνιστές, που κατά την διάρκεια της προηγούμενης τετραετίας ασχολήθηκαν εντατικά και αποτελεσματικά με τα ζητήματα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

 

Μιλάω για τους κυρίους

 

Αλέξανδρο Ιωσηφίδη, από την Νέα Καρβάλη, Δικηγόρος παρ αρείω Πάγω, με μεταπτυχιακές σπουδές και πτυχιούχος Θεολογίας, ο οποίος διετέλεσε στο παρελθόν Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης

 

Θεόδωρο Μαρκόπουλο, Δόκτωρ και Επίκουρος Καθηγητής ΔΙΠΑΕ ΚΑΒΑΛΑΣ. Ο Θόδωρος Μαρκόπουλος διετέλεσε Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας επί 5 χρόνια (2014-2019). Διετέλεσε αναπληρωτής περιφερειάρχης του αείμνηστου Γιώργου Παυλίδη. Συμμετέχει στο αιρετό περιφερειακό συμβούλιο από τη στιγμή της ίδρυσής του το έτος 2010, ενώ είναι ίσως το παλαιότερο μέλος περιφερειακού συμβουλίου σε όλη την Ελλάδα καθώς συμμετέχει στο θεσμό αδιαλείπτως από το έτος 1995.

 

 

(δελτίο Τύπου)