γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Κακοπαιγμένη Monopoly θυμίζουν οι χειρισμοί της δημοτικής αρχής (αλλά και της αντιπολίτευσης) στο θέμα της διαχείρισης των δημοτικών χώρων ενόψει των εκδηλώσεων των Χριστουγέννων. 

 

Όμως, κανείς πλέον δεν μπορεί να κατηγορήσει την δημοτική αρχή της Καβάλας ότι εκμίσθωσε έναντι πινακίου φακής την κεντρική πλατεία της πόλης αλλά και τον δημοτικό κήπο σε ιδιώτες.

 

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το βράδυ της Δευτέρας, το Σώμα έδωσε τη συγκατάθεσή του στις αποφάσεις αυτές.

 

Για την περίπτωση της κεντρικής πλατείας (δείτε περισσότερα για το θέμα εδώ) το θέμα πέρασε ομόφωνα κι ενώ μάλιστα ειπώθηκε ότι ενδέχεται ο ίδιος ιδιώτης να έχει αφήσει χρέη για χρήση ηλεκτρικού ρεύματος ή/και νερού από προηγούμενες χρονιές.

 

Ο ιδιώτης θα πληρώσει 100 ευρώ για να νοικιάσει για 2 μήνες 500 τετραγωνικά μέτρα στο κάτω μέρος της πλατείας, όταν ένας επαγγελματίας στο κέντρο πληρώνει τέλος χρήσης πεζοδρομίου 50 ευρώ ανά τετραγωνικό!

 

Για την περίπτωση του Δημοτικού Κήπου (δείτε περισσότερα για το θέμα εδώ) ειπώθηκε ότι ο Δήμος ήθελε να νοικιάσει καρουζέλ αλλά… «το καρουζέλ πήγαινε μαζί με 20 σπιτάκια» (κατά δήλωση δημάρχου και αρμόδιας αντιδημάρχου) κι έτσι οδηγήθηκαν σε λύση-πακέτο.

 

Ο ιδιώτης θα φέρει το καρουζέλ αλλά έναντι μόλις 100 ευρώ θα πάρει μεγάλο μέρος του Δημοτικού Κήπου για να στήσει 20-21 σπιτάκια, προς εμπορική εκμετάλλευση. Θα έχει δηλαδή τη δυνατότητα υπεκμίσθωσης!

 

Η δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι έχει λάβει τη συναίνεση των συλλογικών φορέων (αναφέρθηκε και ο Εμπορικός Σύλλογος) και ότι ο ιδιώτης θα έρθει σε συνεννόηση με την τοπική αγορά.

 

Το θέμα αυτό πέρασε ως έκτακτο κι ενώ έγινε σχετική συζήτηση, υπερψηφίστηκε χωρίς να έχει διευκρινιστεί το ακριβές πλάνο της συνεργασίας με ιδιώτη. Δεν υπήρχε καν τοπογραφικό διάγραμμα που να περιγράφει τι ακριβώς θα γίνει.

 

Αυτό που όμως δεν διευκρινίστηκε είναι σε τι τιμές θα υπεκμισθώνει τα σπιτάκια ο ιδιώτης, όταν εκείνος θα καταβάλλει στον Δήμο μόλις 100 ευρώ. Η τιμή που ακούστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης, ότι ζητάει 700 ευρώ για κάθε σπιτάκι… παραμένει απλώς μια πληροφορία.

 

Το σχετικό ρεπορτάζ του KavalaNews αναφέρει ότι για την ώρα υπάρχει πολύ ισχνό ενδιαφέρον ιδιωτών για την ενοικίαση των σπιτιών, ενδεχομένως και λόγω υψηλού μισθώματος που ζητείται.

 

Υπενθυμίζεται ότι η σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που είναι «στον αέρα» από χθες Δευτέρα, μπορεί μεν να «τρέχει» αλλά δεν έχει καταληκτική ημερομηνία. Είναι κι αυτό ένα ενδεικτικό γεγονός του χαμηλού ενδιαφέροντος.

 

Σύμφωνα πάντως με την διαδικασία αυτή, η λειτουργία της Χριστουγεννιάτικης αγοράς στον Δημοτικό Κήπο θα αρχίσει στις 11 Δεκεμβρίου. 

 

Η διαδικασία της συνεργασίας με ιδιώτες δεν μπορεί να αποτελεί ταμπού.

 

Ενδεχομένως να είναι και η ενδεδειγμένη λύση μπροστά στην ένδεια που περιέγραψε χθες η αντιδήμαρχος εκδηλώσεων Κορίνα Χιώτη Πρασσά. Δεν είχαμε, λέει, 40.000 ευρώ για να νοικιάσουμε εμείς παγοδρόμιο, ούτε 150.000 ευρώ για να φτιάξουμε δικά μας σπιτάκια. Είναι λογικό ο Δήμος να θέλει να την βγάλει με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα. 

 

Αυτό που δεν είναι κατανοητό είναι γιατί θέλει να την βγάλει και με τα λιγότερα δυνατά έσοδα, όταν θα χρειαστεί ούτως ή άλλως να δαπανήσει 80.000 ευρώ για αμοιβές, στολισμούς και λοιπά έξοδα των εκδηλώσεων.

 

Αν διαβάσει κανείς το πως ξεκίνησε η Ονειρούπολη (δείτε εδώ) χωρίς χρήματα, χωρίς γνώση, χωρίς πολιτική υποστήριξη, θα καταλάβει ότι η σημερινή δημοτική αρχή (όπως και η προηγούμενη) δεν έχει συγκεκριμένο όραμα για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Δώστε προσοχή στο πως περιγράφεται το λάθος που έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη ως δήμαρχος Αθηναίων, όταν έκανε ανάθεση σε ιδιώτες. 

 

Στην Καβάλα, η δημοτική αρχή, ελλείψει οράματος και σχεδίου (για τις γιορτές) αντιμετωπίζει το όλο θέμα ως αγγαρεία, ως κάτι που το κάνει επειδή απλώς το ζητάει ο κόσμος, ως κάτι που πρέπει να γίνει για να μην ακούσει γκρίνια και μουρμούρα.

 

Η δικαιολογία της δημάρχου "μην χτυπάτε την αντιδήμαρχο εκδηλώσεων, μόλις ανέλαβε" δεν μπορεί να συγκινεί κανέναν. Κακώς την τοποθέτησε σε αυτή τη θέση, ένα μήνα πριν την ημέρα που όλα έπρεπε να είναι έτοιμα. Οι φετινές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις θα γίνουν με σχέδιο στο ποδάρι. Αυτό δεν σημαίνει, αναγκαστικά, ότι θα αποτύχουν.

 

Με την ευχή να έχουν επιτυχία, να αγκαλιαστούν από τον κόσμο και κυρίως να σταθούν αφορμή για ανάλυση, επεξεργασία, έγκαιρο σχεδιασμό και σωστή υλοποίηση για την επόμενη χρονιά. Τότε δεν θα υπάρχει ανοχή των Καβαλιωτών ότι πρόκειται για νέα δημοτική αρχή. Τότε θα βρίσκεται στο μέσον της θητείας της και οι εκλογές θα είναι πιο κοντά.