γράφει ο

Αποστόλης Μπαμπατζίκος

 

Το βράδυ της Πέμπτης (15/06) στο ΟΑΚΑ, στο ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός, για μία ακόμη φορά η οπαδική βία και ο χουλιγκανισμός απομάκρυναν τα βλέμματα των φιλάθλων από τους πραγματικούς πρωταγωνιστές του αθλητισμού, τους αθλητές και τους προπονητές και τα έστρεψαν πάνω τους.

 

Η οπαδική βία δεν ήρθε χθες, υπάρχει για δεκαετίες στην Ελλάδα και όσο η Πολιτεία και οι περισσότερες διοικήσεις των “μεγάλων” ομάδων δεν παίρνουν πρωτοβουλίες για να την εξαλείψουν θα υπάρχει. Οπότε ότι είδαμε, ούτε κάποιο σοκ ήταν, ούτε κάτι πρωτόγνωρο και μάλλον θα ξαναγίνει και θα ξαναγίνει σε πολλά γήπεδα, εφόσον δεν αλλάζει η νοοτροπία μας γενικότερα.

 

Όμως αυτό το άρθρο δεν γίνεται για την οπαδική βία, αλλά για τη δημοσιογραφία.

 

Η ΕΡΤ που έχει τα δικαιώματα των τελικών της Α1 μπάσκετ, μόλις γίνεται η πρώτη διακοπή από τους τρεις διαιτητές της αναμέτρησης, κρατάει τη σύνδεση για κάποια λεπτά. 

 

Μετά από κάποιο διάστημα, μόλις δίνεται η εντολή για εκκένωση του γηπέδου, σταματά η μετάδοση, και για 1,5 ώρα η ΕΡΤ δείχνει… ντοκιμαντέρ, με παλιές στιγμές του ελληνικού μπάσκετ.

 

Σε όλη την Ευρώπη και την Ελλάδα τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης ανέβαζαν φωτογραφίες από το γήπεδο, έγραφαν τις εξελίξεις, αλλά η ΕΡΤ που μετέδιδε τον αγώνα και είχε τα δικαιώματα, τα πληρωμένα δικαιώματα, δεν έδειχνε και δεν έλεγε τίποτα. 

 

Όλος ο κόσμος είχε απορίες. Άδειασε το γήπεδο μετά την απόφαση για εκκένωση από τους διαιτητές; Ηρέμησε η κατάσταση, ή χειροτέρεψε; Γίνονται επεισόδια; Είναι καλά οι αποστολές των ομάδων;

 

Ο κόσμος περίμενε με αγωνία να ακούσει ρεπορτάζ, από αυτόν που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα και έβλεπε… ντοκιμαντέρ.

 

Η ΕΡΤ αποφάσισε να μην δείξει απολύτως τίποτα. Δεν της ζήτησε κανείς εφόσον υπήρχαν οπαδοί στο παρκέ και γύρω από αυτό να κάνει κανονικά live μετάδοση από το παρκέ. Αλλά ο κόσμος ήθελε έναν δημοσιογράφο στα αποδυτήρια. Στα αποδυτήρια που δεν συνέβη τίποτα και υπήρχε ηρεμία, ήθελε έναν δημοσιογράφο εκεί να ενημερώνει.

 

Τι λένε οι διαιτητές; Τι λέει ο ΕΣΑΚΕ, τι λέει ο κομισάριος; Τι λένε οι άνθρωποι των ομάδων; Δεν μάθαμε πριν τα μεσάνυχτα τίποτα, καθώς η ΕΡΤ έδειχνε… ντοκιμαντέρ.

 

Εάν δεν υπήρχε διαδίκτυο ο κόσμος δεν θα μάθαινε τίποτα γρήγορα. Η ΕΡΑ Σπορ από την άλλη μεριά, κανονικά μετέδιδε και ενημέρωνε τον κόσμο όπως έπρεπε.

 

Μετά από 1,5 ώρα λοιπόν, όταν επίσημα διεκόπη το παιχνίδι η ΕΡΤ επέστρεψε. Έγινε μία σύνδεση λίγων λεπτών μετά τα μεσάνυχτα, αναφέρθηκε η διακοπή του αγώνα και ότι συνέβη και εκεί έκλεισε η μετάδοση.

 

Όμως η ΕΡΤ κάτι ξέχασε. Ανακηρύχθηκε πρωταθλητής μετά τη διακοπή. Δεν πήρε ούτε μία συνέντευξη από νικητές και ηττημένους. Δεν έδειξε πλάνα με τους πανηγυρισμούς των παικτών, δεν ρώτησε τους προπονητές, τον κ. Μπαρτζώκα και τον κ. Σερέλη κάτι, ούτε για τον αγώνα, ούτε για τα επεισόδια.

 

Δεν μίλησε κανείς από καμία ομάδα, ούτε από τη διοργανώτρια αρχή για τα επεισόδια ή το παιχνίδι ή τη σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε.

 

Ο σχολιαστής της συγκεκριμένης αναμέτρησης είναι και ο διευθυντής του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ ο κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου. Οι φίλαθλοι εκφράζουν απορείες προς τον κ. Χατζηγεωργίου και την ΕΡΤ. Γιατί επί 1,5 ώρα δεν βλέπαμε ρεπορτάζ και ενημέρωση; Γιατί δεν είδαμε εικόνες και δηλώσεις παικτών και προπονητών από τα αποδυτήρια;

 

Η εικόνα της ΕΡΤ στη συγκεκριμένη αναμέτρηση ήταν κάκιστη, καθώς δεν έκανε καμία σοβαρή δημοσιογραφική κάλυψη, ούτε των επεισοδίων, ούτε των αντιδράσεων των παικτών, των προπονητών και των ομάδων. Η ΕΡΤ ήταν δίπλα σε όλες τις σπουδαίες και άσχημες βραδιές του ελληνικού μπάσκετ και για αυτό όλοι περιμέναμε από αυτή κάτι καλύτερο.

 

Περιμέναμε περισσότερο σεβασμό και ενημέρωση προς τους πάρα πολλούς φιλάθλους-τηλεθεατές που αγαπούν την πορτοκαλί μπάλα στην Ελλάδα.

 

Αν δεν υπήρχε και διαδίκτυο…

 

Φωτογραφία: eurohoops.net