γράφει ο 

Τάσος Αποστολίδης

 

Στα 10.206 άτομα είχε ανέλθει η συμμετοχή των μελών της ΝΔ στο νομό Καβάλας, στις εσωκομματικές εκλογές του 2009, όταν για πρώτη φορά το κόμμα αποφάσισε να εκλέξει αρχηγό από την βάση των μελών του, όπως φαίνεται στον παραπάνω συνοπτικό πίνακα.

 

Στους αναλυτικούς πίνακες, στο τέλος του κειμένου, φαίνεται η συμμετοχή έτσι όπως είχε καταγραφεί σε κάθε (καποδιστριακό) Δήμο του 2009 από τη ΝΟΔΕ Καβάλας της ΝΔ.

 

Οι τότε Δήμοι Καβάλας, Φιλίππων και Χρυσούπολης είχαν την υψηλότερη (σε αριθμό μελών) συμμετοχή.

 

Αν κάνει κάποιος μια αναγωγή σε επίπεδο σημερινών Δήμων ή σε επίπεδο «επαρχιών» όπως λέγονταν και παλιότερα (Καβάλας, Νέστου, Παγγαίου και Θάσου) η συμμετοχή το 2009 διαμορφωνόταν ως εξής:

 

Επαρχία Καβάλας (τότε Δήμοι Καβάλας & Φιλίππων): 4.600

 

Επαρχία Νέστου (τότε Δήμοι Χρυσούπολης, Ορεινού & Κεραμωτής): 1.800

 

Επαρχία Παγγαίου (τότε Δήμοι Ελευθερούπολης, Ελευθερών, Παγγαίου, Πιερέων & Ορφανού): 2.950

 

Επαρχία Θάσου (και τότε Δήμος Θάσου): 850

 

Στο σύνολο του νομού Καβάλας καταγραφόταν πρωτιά Σαμαρά αλλά με ποσοστό 43%, πολύ χαμηλότερα από τον πανελλαδικό του μέσο όρο, αφού στην περιοχή η Ντόρα Μπακογιάννη άγγιζε το 33% και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης το 24%.

 

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε πάρει το υψηλότερο ποσοστό του στην Ελευθερούπολη (σχεδόν 51%) ενώ η Ντόρα Μπακογιάννη στον τότε Δήμο Καβάλας (σχεδόν 40%) και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στον τότε Δήμο Ορεινού (σχεδόν 41%).

 

Αντίστοιχα, ο Αντώνης Σαμαράς είχε τις χαμηλότερες επιδόσεις του στην περιοχή Ορεινού (31%), η Ντόρα Μπακογιάννη στους Φιλίππους (ούτε 19%) και ο Παναγιώτης Ψωμιάδης στην Κεραμωτή (ούτε 16%).

 

Οι συγκρίσεις προσώπων και καταστάσεων του σήμερα με το 2009 είναι πρακτικώς ανέφικτες.

 

Το μόνο που ίσως θα μπορούσε να αποτελέσει δείκτη για εκτιμήσεις είναι η συμμετοχή του 2009 ανά περιοχή με την συμμετοχή που ενδεχομένως υπάρξει τώρα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΜΙΑ ΑΠΟΨΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΨΗΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΦΕΤΟΣ ΤΟΝ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΠΗΧΗ Η ΝΔ

 

Πιο πιθανό πάντως θεωρείται ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει δεύτερη Κυριακή δεδομένου ότι οι ψήφοι διεκδικούνται από 4 υποψήφιους αντί για 3 το 2009.

 

Σε περίπτωση που τελικά την Κυριακή 22 Νοεμβρίου δεν εκλεγεί πρόεδρος με την πρώτη ψηφοφορία, θα υπάρξει δεύτερη ψηφοφορία την Κυριακή 29 Νοεμβρίου, μεταξύ των υποψηφίων προέδρων που θα τερματίσουν στις δύο πρώτες θέσεις. Όσοι ψηφίσουν στις εκλογές της πρώτης Κυριακής, έχουν δικαίωμα ψήφου και για τον δεύτερο γύρο των εκλογών, στα ίδια εκλογικά τμήματα που θα ψηφίσουν την πρώτη. 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 

Σε οργανωτικό επίπεδο, πάντως, η οργάνωση των εκλογικών τμημάτων που είχε κάνει η ΝΔ το 2009 στο νομό Καβάλας (δείτε την φωτογραφία ακριβώς κάτω) δεν διαφέρει και πάρα πολύ σε σχέση με την φετινή.