γράφει ο

Τάσος Αποστολίδης

 

Το 90% έφτασε στην Καβάλα η πληρότητα των ξενοδοχείων, ενοικιαζόμενων δωματίων και διαμερισμάτων που διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση.

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας booking.com για το 4ήμερο από Παρασκευή 24 έως Καθαρά Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου, η πληρότητα στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας έχει φτάσει το 89% με τα 43 εναπομείναντα καταλύματα να παρέχουν τιμές από 60€ έως και πάνω από 700€ τη βραδιά.

 

Ο λόγος για την πληρότητα των καταλυμάτων δεν είναι άλλος από το Καρναβάλι της Ξάνθης, τον μεγαλύτερο αποκριάτικο θεσμό της βόρειας Ελλάδας, που κάθε χρόνο (τα χρόνια της… κανονικότητας) στέκεται αφορμή για να γεμίσουν τα ξενοδοχεία σε όλη τη βορειοανατολική Ελλάδα.

 

Η πληρότητα στην Ξάνθη το συγκεκριμένο τετραήμερο έχει φτάσει το 95% και τα λιγοστά καταλύματα που έμειναν ελεύθερα κοστίζουν 200-300 τη βραδιά.

 

Στο 95% είναι η πληρότητα στην Κομοτηνή ενώ στο 85% έφτασε σε Δράμα και Αλεξανδρούπολη. Ακόμη και η μακρινή για την Ξάνθη πόλη των Σερρών παρουσιάζει πληρότητα της τάξης του 75%.

 

Από όλες τις πόλεις, πιο κερδισμένη είναι η Καβάλα κι αυτό λόγω του αριθμού των καταλυμάτων. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι αυτές τις μέρες στην ευρύτερη περιοχή της Καβάλας λειτουργούν περισσότερα καταλύματα από ό,τι σε όλη την υπόλοιπη βορειανατολική Ελλάδα.

 

Συγκεκριμένα: 390 στην Καβάλα, 140 στην Αλεξανδρούπολη, 65 στην Ξάνθη, 60 στην Κομοτηνή, 40 στη Δράμα και 40 στις Σέρρες.

 

Τζίρος πολλών εκατομμυρίων

 

Στην Ξάνθη οι εκδηλώσεις κορυφώνονται το Σάββατο με τη νυχτερινή παρέλαση και την Κυριακή με τη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, στην οποία αναμένονται από 15.000 έως 20.000 καρναβαλιστές από όλη τη χώρα.

 

Οι τοπικές αρχές εκτιμούν ότι περί τα 150.000 άτομα θα φτάσουν στην Ξάνθη για να παρακολουθήσουν την παρέλαση.

 

Την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, έγινε μια πρώτη «πρόβα» στην Ξάνθη με την παιδική παρέλαση όπου εκτιμάται ότι συμμετείχαν περίπου 7.000 μικροί καρναβαλιστές.

 

Στο σύνολό της, οι επιχειρήσεις τουρισμού και εστίασης στη βορειοανατολική Ελλάδα θα έχουν τζίρο δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ τις ημέρες αυτές, με τη μερίδα του λέοντος να αντιστοιχεί στην Ξάνθη.