«Δεν ζήτησαν την άποψη του συλλόγου. Ο τρόπος που θα γίνει ένα τέτοιο έργο, πιθανόν να δημιουργήσει πρόβλημα στην ελεύθερη και ασφαλή διέλευση πεζών» λέει στον KavalaNews 102.8 ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑμεΑ Καβάλας, Σμάραγδος Κρεμμύδας, σχετικά με τα έργα που άρχισαν για την ανάπλαση της πλατείας Καπνεργάτη. 

 

«Υπήρξε διαβούλευση, η οποία είχε σκοπό πως θα κινηθούν τα οχήματα, αλλά όχι με το πώς θα διέρχονται οι πεζοί και ποιος με ποιον τρόπο θα προβλεφθεί η ασφαλής διέλευση», λέει ο κ. Κρεμμύδας. 

 

«Οποιοδήποτε έργο γίνεται με το σκεπτικό βελτίωσης της καθημερινότητας μας βρίσκει σύμφωνους, αλλά να υπάρξει μέριμνα για τους πεζούς και τα άτομα με αναπηρία δεν το είδαμε», επισημαίνει ο κ. Κρεμμύδας. 

 

 

 

 

Σε σχετική ανακοίνωση προς τον δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη και τους αναδόχους των έργων, η Περιφερειακή Ένωση Τυφλών αναφέρει τα εξής: 

 

«Η Περιφερειακή Ένωση τυφλών ανατολικής Μακεδονίας με αφορμή την έναρξη εκτέλεσης αρκετών έργων το επόμενο διάστημα σε διαφορετικές περιοχές του κέντρου της πόλης, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας για την λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που περιγράφονται σε νομοθετικές διατάξεις ( όπως η ΚΥΑ 6952 ΦΕΚ 420 16 Μαρτίου 2011) ώστε η προσβασιμότητα όλων των πεζών συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με αναπηρία να εξασφαλίζεται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των έργων αυτών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Θα πρέπει να δημιουργηθούν ασφαλείς διάδρομοι κίνησης πεζών, που θα έχουν ικανοποιητικό φάρδος, δεν θα υπάρχουν υψομετρικές διαφορές, ολισθηρό και επικίνδυνο δάπεδο, να δημιουργηθεί ασφαλής και σωστή περίφραξη, ειδική επισήμανση για τα άτομα με αναπηρία όρασης, επαρκής φωτισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας, ευδιάκριτες πληροφοριακές πινακίδες σήμανσης  στο σωστό ύψος κ.λ.π. με λίγα λόγια να τηρηθούν όλοι οι κανόνες ασφαλείας τόσο κατά τις ώρες εκτέλεσης των εργασιών όσο και κατά τις υπόλοιπες ώρες στο εργοτάξιο.

 

Όλα αυτά θα πρέπει να γίνονται με την επίβλεψη τόσο των αναδόχων των έργων όσο και των επιβλεπόντων μηχανικών του Δήμου Καβάλας. Είναι σημαντικό να τηρούνται οι κανόνες προσβασιμότητας και ασφαλούς διέλευσης των πεζών. Τα έργα υποδομών είναι απαραίτητα για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τα επικροτούμε, αλλά κατά τη διάρκεια των εργασιών προτεραιότητα έχει η ασφάλεια και η ανεμπόδιστη διέλευση  όλων των πεζών, ιδιαίτερα δε των εμποδιζόμενων ατόμων και των ατόμων με αναπηρία.

 

Ευελπιστούμε στη συνεργασία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».