Την επέτειο απελευθέρωσης της από τον Οθωμανικό ζυγό, το 1912 γιόρτασε την Δευτέρα (18/10) η Θάσος

 

Το παρών στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και βουλευτής νομού Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος

 

Αρχικά τελέστηκε δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου στον Λιμένα, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο των Πεσόντων.

 

Στη συνέχεια ακολούθησε παρέλαση, η πρώτη υπό τη σκιά του κορωνοϊού, με τους μαθητές να φορούν μάσκα

 

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου. 

 

Για τον εορτασμό της απελευθέρωσης, την Κυριακή (17/10) κατέπλευσε στο λιμάνι του Λιμένα, η κανονιοφόρος του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού «Ναυμάχος». 

 

Η δήλωση του κ. Παναγιωτόπουλου από τη Θάσο: 

 

 

«Ημέρα μνήμης και τιμής η σημερινή. Τιμούμε τα 109 χρόνια από την απελευθέρωση της Θάσου από τον οθωμανικό ζυγό. Τιμούμε τους ήρωες προγόνους μας που πολέμησαν με αυταπάρνηση, ηρωισμό και θυσιάστηκαν για την πατρίδα για τα ιδανικά της ελευθερίας. Είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς και τους ευγνωμονούμε.

 

Με παρακαταθήκη την προσφορά τους, οφείλουμε να συμβάλουμε με κάθε τρόπο στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και στην προάσπιση των αξιών και των ιδανικών που μας κληρονόμησαν», λέει στο μήνυμα του ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Κώστας Αντωνιάδης

 

«Ακριβώς 109 χρόνια πριν, σαν σήμερα, η δεύτερη Μοίρα του Ελληνικού Στόλου, μαζί με δύναμη του Πεζικού, έγραφαν μία ακόμα ένδοξη σελίδα στην ιστορία του Έθνους μας, με την απελευθέρωση της Θάσου. Με ομοψυχία και άριστη οργάνωση, το κρίσιμο - για τη συνέχεια του αγώνα – αυτό εγχείρημα στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία. Επρόκειτο για ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην πορεία της χώρας προς την εθνική της ολοκλήρωση.

 

Τιμή και δόξα στους γενναίους προγόνους μας, οι οποίοι αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για την επίτευξη των μεγάλων εθνικών μας στόχων», δηλώνει ο βουλευτής Καβάλας τη ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης.

 

μοίρα συνοδευόμενη υπό του οπλιταγωγούΠέλοπος” φέροντος λόχον πεζικού υπό τον Λοχαγόν Δ. Κονταράτον κατέλαβε την 8ην πρωϊνήν ώραν της 18ης την νήσον Θάσσον και αιχμαλώτισε τας αρχάς". Αυτές  είναι οι λεπτομέρειες της κατάληψης της Θάσου, από τη Δεύτερη Μοίρα του ελληνικού στόλου, αποτελούμενη τα «ΣΠΕΤΣΑΙ»,  «ΥΔΡΑ»,  «ΘΥΕΛΛΑ» και  «ΛΟΓΧΗ», όπως αυτό καταγράφηκε από στο Υπουργείο Ναυτικών. 

 

Σήμερα 109 χρόνια μετά, τιμούμε τους αγωνιστές και τους πεσόντες που έδωσαν αγώνες για μία ελεύθερη πατρίδα, χωρίς τον Οθωμανικό ζυγό. Χρόνια πολλά σε όλους τους Θάσιους!», αναφέρει η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου

 

Δείτε Φωτογραφίες: