Σωρεία ερωτημάτων προκύπτουν για τα προγράμματα της μη επιστρεπτέας επιδότησης των περιφερειών  για την «Ενίσχυση Μικρών και πολύ Μικρών επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία.

 

Παρακρατείται Ευρωπαϊκό χρήμα, υπέρ του Δημοσίου

 

Πέραν των καθυστερήσεων που έχουν παρατηρηθεί στην υλοποίησή τους, καταγγελίες που έρχονται στη δημοσιότητα, μιλούν για παρακράτηση ή καλύτερα για κατάσχεση των εγκεκριμένων επιχορηγήσεων, προκειμένου να καλυφθούν οι ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές των δικαιούχων, χωρίς να καλύπτεται το σύνολο των κωδικών για τους οποίους επίσης επιχορηγήθηκαν όπως η αγορά πρώτων υλών, οι δαπάνες για την παροχή υπηρεσιών, η καταβολή ενοικίων, τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης και το σύνολο των παροχών σε εργαζομένους της.

 

Χωρίς πρόβλεψη για το ακατάσχετο και το αφορολόγητο

 

Στο πρόγραμμα που υλοποιούν οι περιφέρειες και η περιφέρεια Στερεάς, αναφέρεται σαφώς στην ονομασία του, ότι οι ενισχύσεις που χορηγούνται συμβιβάζονται με το προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας από τις επιπτώσεις της νόσου, γι αυτό και το ποσό της επιδότησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2021.

 

Στο άρθρο 223 του νομοσχεδίου που ψηφίσθηκε στις 5 του περασμένου Μαρτίου και αφορά στο πρόγραμμα «e-λιανικό – Επιχορήγηση υφιστάμενων ΜμΕ επιχειρήσεων… , πρόγραμμα που επίσης εντάσσεται στο προσωρινό πλαίσιο αναφέρεται σαφώς ότι η χρηματοδότηση είναι ανεκχώρητη, ακατάσχετη, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και οι δικαιούχοι της ενίσχυσης απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης αποδεικτικού φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας για την είσπραξη της ενίσχυσης.

 

«Κολοβό(;)» το προσωρινό πλαίσιο για το προγράμματα στις περιφέρειες

 

Ενώ και τα δύο προγράμματα ανήκουν στο προσωρινό πλαίσιο οπότε και αναφέρονται σε χρήματα της Ε.Ε. για την ενίσχυση της οικονομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Ελλάδας από τις συνέπειες της πανδημίας, στα προγράμματα των περιφερειών και στη Στερεά συγκεκριμένα, μέσω της 6ης και της 7ης τροποποίησης στις 18 Ιουνίου και στις 2 Ιουλίου του 2021 αντίστοιχα, έγινε γνωστό στους δικαιούχους ότι δεν απαιτείται απλά βεβαίωση οφειλής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών για την είσπραξη της ενίσχυσης αλλά φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα οπότε και άνοιξε ο δρόμος της παρακράτησης του ποσού της επιχορήγησης που δικαιούνται.

 

Τι συμβαίνει στην πράξη για τα προγράμματα των περιφερειών;

 

Ο επενδυτής με το έγγραφο της παρακράτησης από τον φορέα διαχείρισης πάει στην εφορία, όπου και παρακρατεί το 30% της επιχορήγησης και κατόπιν στον ΕΦΚΑ όπου του καταλογίζει το σύνολο των οφειλών αδιαφορώντας για το αθροιστικό 30% της παρακράτησης, με αποτέλεσμα στον δικαιούχο να καταλήγει ένα ελάχιστο ποσό, πολύ λιγότερο από το νόμιμο 70%.

 

Και κατάσχονται και φορολογούνται

 

Έχει επίσης διευκρινιστεί με έγγραφο της η ΑΑΔΕ, ότι αυτές οι επιδοτήσεις προσμετρώνται στον υπολογισμό του εισοδήματος των δικαιούχων, πράγμα που σημαίνει ότι η μη επιστρεπτέα επιχορήγηση των Περιφερειών, θα φορολογηθεί κανονικά.

 

Όλα τα προγράμματα ενίσχυσης λόγω της πανδημίας διέπονται  από τους κανονισμούς του προσωρινού πλαισίου και του de minimis.

 

Τόσο για το πρόγραμμα e-Λιανικό εμπόριο όσο και το πρόγραμμα για την εστίαση έχει ψηφιστεί από το ελληνικό κοινοβούλιο το ακατάσχετο, το ανεκχώρητο και το αφορολόγητο της επιχορήγησης.

 

Γιατί όχι και στα συγκεκριμένα προγράμματα των περιφερειών της χώρας;

 

Πρόκειται για αβλεψία ;

 

Τι θα συμβεί με τους κωδικούς επιχορήγησης που θα βρεθούν κενοί αφού το σύνολο της επιδότησης των δικαιούχων διοχετεύτηκε μόνο στους κωδικούς που αναφέρονται οι ασφαλιστικές και φορολογικές οφειλές;

 

Είναι νόμιμη η παρακράτηση Ευρωπαϊκής χρηματοδότησης υπέρ του δημοσίου και κυρίως υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων;

 

Πως αποδεικνύεται έμπρακτα στη συγκεκριμένη περίπτωση η στήριξη των πληττόμενων επιχειρήσεων όταν με απόφαση της πολιτείας παρέμειναν κλειστές για 8 μήνες στο βωμό της προστασίας της δημόσιας υγείας;

 

Μονόδρομος για την επαναφορά στη νομιμότητα αλλά και την ουσιαστική ύπαρξη αυτών των προγραμμάτων είναι άμεσα η πρόβλεψη ειδικής νομοθετικής ρύθμισης για το ακατάσχετο, το ανεκχώρητο και το αφορολόγητο της επιχορήγησης και για τα προγράμματα των περιφερειών.

 

πηγή: tvstar.gr