Απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Απόστολου Αβδελά, έδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τον «αποκλεισμό αρχαιολογικών μνημείων Π.Ε. Καβάλας από Πολιτιστικές Διαδρομές. Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου» και «Πολιτιστική Εγνατία Οδός» (δες ΕΔΩ).

 

Η υπουργός αναφέρει ότι: «Στις πολιτιστικές διαδρομές "στα βήματα του Αποστόλου Παύλου" και "Πολιτιστική Εγνατία οδό", που έχουν προταθεί προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνονται έργα επί μνημείων ή έργα υποδομής, τα οποία διαθέτουν ωριμότητα μελετών και δεν έχουν ενταχθεί έως σήμερα σε άλλο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

 

Διευκρινίζεται ότι, για τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και την Εγνατία οδό είναι ήδη σε εξέλιξη έργα που χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 2014-2020». 

 

Αναλυτικά:

 

1.  "Στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων ήδη υλοποιούνται δύο σημαντικά έργα. Πρόκειται για το έργο «Αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων», προϋπολογισμού 2.300.000,00 € και το έργο «Αποκατάσταση της Βασιλικής Β'», προϋπολογισμού 741.667,31 €.

 

Επισημαίνεται ότι, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχει συμπεριληφθεί προς χρηματοδότηση το έργο «Πυρόσβεση αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων», προϋπολογισμού 2.225.000,00 €, στο πλαίσιο του έργου “Αντιμετώπιση των απειλών της κλιματικής αλλαγής στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα πολιτιστικών χώρων τουριστικής και οικονομικής σημασίας”.

 

2. Ως προς την προστασία και ανάδειξη του τμήματος της Εγνατίας οδού που εμπίπτει στα διοικητικά όρια της Π.Ε. Καβάλας, είναι σε εξέλιξη το έργο «Ανάδειξη αρχαίας Εγνατίας Οδού στην Π.Ε. Καβάλας», προϋπολογισμού 350.000,00 €.

 

Οι Φίλιπποι, που αποτελούν σημαντικό σταθμό της Αποστολικής περιοδείας του Αποστόλου Παύλου στον ελλαδικό χώρο, καθώς και το τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού στην Καβάλα, συμπεριλαμβάνονται στον σχεδιασμό για την σύνδεση των μνημείων που σχετίζονται με τις εν θέματι διαδρομές, όπου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, δράσεις ενημέρωσης και πληροφόρησης.

 

Στόχος του ΥΠΠΟΑ είναι η ανάδειξη σημαντικών μνημείων, καθώς και η σύνδεση του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος και η δημιουργία εναλλακτικών διαδρομών τουρισμού.

 

Στο σχεδιασμό της νέας χρηματοδοτικής περιόδου 2021-2027, διά του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, έχουν περιληφθεί έργα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, των οποίων οι μελέτες εξελίσσονται, ώστε να είναι ώριμες για ένταξη των αντίστοιχων έργων".

 

Η Υπουργός

Πολιτισμού και Αθλητισμού

Λίνα Μενδώνη