Ξεκίνησε η συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς, ενόψει των Χριστουγέννων. Οι κανόνες της επιστροφής στην κανονικότητα θα είναι αυστηροί και θα προβλέπουν συγκεκριμένο αριθμό ατόμων σε κάθε κατάστημα. Την ίδια στιγμή, στο λιανικό εμπόριο θα εφαρμοστεί το click away.

 

Το υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιβάλει στο λιανικό εμπόριο το click away, την επιβολή δηλαδή διαδικτυακών ή τηλεφωνικών ραντεβού προκειμένου οι καταναλωτές να βρίσκονται ελάχιστοι στα καταστήματα. Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, ο καταναλωτής θα παραγγέλνει το προϊόν διαδικτυακά ή τηλεφωνικά, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον υπεύθυνο του καταστήματος και στον προκαθορισμένο χρόνο θα μεταβαίνει στο κατάστημα για δοκιμή του προϊόντος και ολοκλήρωση της αγοράς.

 

"Το click away δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη στο λιανεμπόριο, στο στεγασμένο εμπόριο και γενικότερα στο φυσικό κατάστημα το οποίο ξέρουμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα του: η προσωπική σχέση με τον πελάτη και η σχέση που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να λειτουργήσει με μήνυμα ή τηλέφωνο για ραντεβού με τον πελάτη. Στην δική μας περίπτωση δε νομίζω ότι θα έχει αποτέλεσμα" λέει στο KavalaNews.GR ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, Βασίλης Λεμονίδης

 

Στην κυβέρνηση, αν και δε μιλούν για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σχηματοποιούν συνεχώς τις λεπτομέρειες των σταδίων του ανοίγματος της κοινωνίας και της οικονομίας. Το ενδεχόμενο για άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων την 7η Δεκεμβρίου βρίσκεται επί τάπητος. Η σύσκεψη της Παρασκευής, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρείται κομβική για το πλάνο που θα υιοθετηθεί, με τα σενάρια, που αναπτύσσονται να προβλέπουν τρία βήματα:

 

- Στο πρώτο βήμα, θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα της εκπαίδευσης, το οποίο, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, μπορεί να γίνει ανά βαθμίδες. Αρχικά, αναμένεται ότι θα λειτουργήσουν νηπιαγωγεία και Δημοτικά, ενώ θα ακολουθήσουν Γυμνάσια και Λύκεια. Η 7η Δεκεμβρίου είναι η ημερομηνία που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών.

 

- Στο δεύτερο βήμα, θα πραγματοποιηθεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται και τα εποχικά καταστήματα. Η λειτουργία των καταστημάτων θα γίνεται με αυστηρούς όρους, όπως και κατά την άρση των περιοριστικών μέτρων του περασμένου Μαΐου. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το λιανεμπόριο θα...σηκώσει ρολά στις 14 Δεκεμβρίου, ενώ αυτό που μένει να απαντηθεί είναι με ποια μέτρα προστασίας θα ανοίξουν τα πολυκαταστήματα.

 

- Στο τρίτο και τελευταίο βήμα, λίγο πριν τις εορτές των Χριστουγέννων, θα έρθει το άνοιγμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η λειτουργία εστιατορίων και καφέ θα επιτρέπεται μόνο για καθήμενους, ενώ θα υπάρχει συγκεκριμένο ωράριο και χρήση προστατευτικών μέσων.

 

"Μιλάμε για μία καταστροφική κατάσταση. Δεν μπορεί να το αντέξει καμία μικρομεσαία επιχείρηση. Όταν είμασταν ήδη δύο μήνες κλειστά κι ένας μήνας τώρα, χωρίς όμως να σταματάνε οι υποχρεώσεις, τα χρέη και με μηδέν έσοδα είναι μαθηματικά αποδεδειγμένο ότι δεν βγαίνουν. Αυτό διαφαίνεται κι από επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους από τώρα και κάποιοι δεν θα αντέξουν αυτό το παρατεταμένο κλείσιμο που μπορεί να είναι άνοιξε-κλείσε. Δεν είναι το εμπόριο κουμπί που το πατάς, ανοίγει κι όλα καλά. Υπάρχουν εμπορεύματα που περνά η μόδα τους άρα "αχρηστεύονται" σχετικά με την πώλησή τους. Έχουμε αποθηκεύσει ένα εμπόρευμα που δεν μπορούμε να πουλήσουμε" δηλώνει ο Βασίλης Λεμονίδης.