Η πανδημία του κορονοϊού έχει πλήξει ανεπανόρθωτα τον κλάδο του πολιτισμού. Τα περιοριστικά μέτρα νέκρωσαν κυριολεκτικά κάθε δυνατότητα καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Οι εργαζόμενοι στο χώρο δοκιμάζονται από μία πρωτόγνωρη κατάσταση που θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην κοινωνική ζωή.

 

Στο πλαίσιο της απαγόρευσης λειτουργίας μιας σειράς δομών, φορέων, καλλιτεχνικών χώρων κλπ., βάση της ΠΝΠ (ΦΕΚ Α' 42/25-02-2020) που αφορούσε «Κατεπείγοντα μέτρα αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης κορωνοϊού», και της ΚΥΑ 17733/12.03.2020, δεκάδες μικρά θέατρα έκλεισαν.

 

Ταυτόχρονα και στον απόηχο των πρόσφατων κυβερνητικών εξαγγελιών για το σχεδιασμό της επόμενης περιόδου, είναι σαφές ότι στο χώρο του θεάτρου τουλάχιστον η καλοκαιρινή σεζόν είναι χαμένη αφού κανένας προγραμματισμός δεν μπορεί να γίνει ούτε από Δήμους, Περιφέρειες, Φεστιβάλ κλπ., που κατά κύριο λόγο αναλαμβάνουν τις περισσότερες θερινές παραγωγές και φυσικά κανένα πλάνο για το φθινόπωρο δεν είναι εφικτό.

 

Η νέα αυτή κατάσταση πλήττει ανεπανόρθωτα τις μικρές θεατρικές επιχειρήσεις. Αφενός δεν μπορούν να προσδιορίσουν την έναρξη της θεατρικής σεζόν, άρα και να προβούν σε οποιοδήποτε σχεδιασμό, δηλαδή να γίνουν  πρόβες, να δημιουργηθούν σκηνικά, κοστούμια και μια σειρά άλλες προϋποθέσεις για την πραγμάτωση μιας παράστασης. Αφετέρου τις οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο αφού έχουν να καλύψουν τρέχουσες υποχρεώσεις, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι δε λειτουργούν (ενοίκιο, ρεύμα, φορολογία κλπ.).

 

 Κατά την πλειονότητά τους τα μικρά θέατρα οργανώνονται υπό τη μορφή ΑΜΚΕ (Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες).

 

Με βάση την ΚΥΑ Αριθμ. 39162 ΕΞ 2020, όπου προβλέπεται το ποσό των 800 ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού για την ενίσχυση επιχειρήσεων, λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, η κυβέρνηση εξαιρεί τις ΑΜΚΕ από την αποζημίωση και οποιαδήποτε άλλη υποστηρικτική ρύθμιση, παρότι την ίδια στιγμή προβλέπει επέκταση οικονομικών ενισχύσεων για επιχειρήσεις με τη μορφή ομόρρυθμων, ετερόρρυθμων και περιορισμένης ευθύνης εταιρειών και ιδιωτικών κεφαλαιουχικών εταιρειών (IKE). Αυτό σημαίνει πως κάποια θέατρα πληρούν τους όρους για αποζημίωση, και όσα έχουν τη μορφή ΑΜΚΕ δεν τη δικαιούνται.

 

Τα  θέατρα που έχουν τη μορφή της ΑΜΚΕ έχουν νομική υπόσταση και δραστηριότητα. Υπόκεινται και καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές, φόρους κλπ. Αντικειμενικά, σε αυτές τις συνθήκες, δε θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν, εφόσον για το επόμενο τουλάχιστον τρίμηνο θα έχουν μηδενικά έσοδα, και οικονομικές υποχρεώσεις-έξοδα που δεν μπορούν να ανασταλούν.

 

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι θα πράξει η Κυβέρνηση για:

1.    Να εντάξει τις ΑΜΚΕ, συνεπώς την πλειοψηφία των μικρών θεατρικών επιχειρήσεων, στη ρύθμιση για το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ  αναδρομικά και για όσο διάστημα τα μέτρα αντιμετώπισης της επιδημίας εμποδίζουν τη λειτουργία τους.

2.    Να προχωρήσει σε αναστολή, για όσο διάστημα ισχύουν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, των υποχρεώσεων των ΑΜΚΕ προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Συγκεκριμένα σε διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρος του κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, άρση κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης, δεσμευμένων λογαριασμών, κατασχέσεων κλπ. 

3.    Ακόμη αν θα προβεί σε κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και του ΕΝΦΙΑ, θέσπιση αφορολόγητου ορίου στα 12.000 €, απαλλαγή από χρώσεις και παύση διακοπών σε κοινωφελείς υπηρεσίες (ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο), κατάργηση πλειστηριασμών κυρίας κατοικίας. 

 

Οι Βουλευτές

 

Δελής Γιάννης

Καραθανασόπουλος Νίκος

Κατσώτης Χρήστος

Συντυχάκης Μανώλης