τιμές

Ακριβότερο θα είναι φέτος το πασχαλινό τραπέζι για τους καταναλωτές σύμφωνα με την ετήσια εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Εκτός ελέγχου βρίσκονται οι τιμές των τροφίμων κατά τα τελευταία δύο και πλέον χρόνια, με αποτέλεσμα πολλά προϊόντα να πωλούνται σε διπλάσια και παραπάνω ίσως τιμή σε σχέση με το 2021.

Μπορεί ο γενικός δείκτης τιμών καταναλωτή να διαμορφώθηκε στο 1,8% τον Ιούνιο έναντι αύξησης 12,1% το Μάιο, όμως η εικόνα τιμών σε βασικά είδη, τρόφιμα και υπηρεσίες που συνδέονται με τις διακοπές ή την υγεία συνεχίζουν την άνοδο.

Πρεμιέρα κάνει σήμερα Τετάρτη 5 Απριλίου το «Καλάθι του Πάσχα» θα παραμείνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ μέχρι το Μεγάλο Σάββατο 15 Απριλίου.

Με νέα επιβάρυνση στις τιμές του νερού, των αναψυκτικών, της μπύρας και του κρασιού θα είναι αντιμέτωποι οι καταναλωτές από 1η Ιουλίου.

Την υποχρέωση δημιουργίας ενός τυπικού καλαθιού με προϊόντα πρώτης ανάγκης θα έχει η καθεμία αλυσίδα σούπερ μάρκετ που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα, το οποίο θα περιλαμβάνει 50 διαφορετικούς κωδικούς.

Μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές προϊόντων πρώτης ανάγκης όπως το γάλα και τα γαλακτομικά καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες.

Η Ελλάδα δεν στέφεται πρωταθλήτρια μόνο στις αφίξεις τη φετινή τουριστική σεζόν, αλλά και στις αυξήσεις των τιμών στα ξενοδοχεία, σύμφωνα με τα τουριστικά δεδομένα της Mabrian.

Οικονομική ασφυξία προκαλούν στα νοικοκυριά οι αυξήσεις στις τιμές σε βασικά αγαθά τους τελευταίους έξι μήνες. Μακαρόνια, γαλακτοκομικά και βασικά είδη ανάγκης καταγράφουν αυξήσεις της τάξης του 20%.

Υπέρογκες χρεώσεις, στους λογαριασμούς ρεύματος με πρόσχημα την ρήτρα αναπροσαρμογής, καταγγέλλουν επιχειρηματίες οι οποίοι προχωρούν σε αγωγές. Ωστόσο υπάρχει λύση για... δικαίωση. 

Αυξήσεις έως και 60% καταγράφονται στις τιμές των εισιτηρίων στα πλοία από και προς το νησί της Θάσου από την Δευτέρα (21/3).

 

«Οι συγκυρίες είναι δυσμενείς για όλο τον κόσμο και οι τιμές δεν έπρεπε να αυξηθούν», λέει στον KavalaNews 102.8 o πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, Νίκος Τσιλογιώργης. 

Μειώνεται η επιδότηση στα νοικοκυριά, σταθερά στα 65 ευρώ για τα επιχειρηματικά τιμολόγια.