«Δεν μπορούμε να θυμόμαστε τα προβλήματά μας μόνο Δεκέμβριο και Ιανουάριο κλείνοντας τους δρόμους και να ταλαιπωρούμε τους συμπολίτες μας» δηλώνει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης ερωτηθείς σχετικά με τα μπλόκα των αγροτών που στήνονται σε κεντρικές οδικές αρτηρίες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας. Ο ίδιος, μιλώντας στο sputniknews καταγγέλλει απόπειρα φίμωσης των παραγωγών της περιοχής, επιχείρηση διάσπασης των αγροτών και εν τέλει διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

 

«Δεν μπορούμε να θυμόμαστε τα προβλήματά μας μόνο Δεκέμβριο και Ιανουάριο. Οι αγρότες στην περιοχή έχουν όλο τον χρόνο δουλειές», λέει ο κ. Καλπακίδης και κάνει λόγο για ορισμένους που «μόνο αυτό το διάστημα» δεν εργάζονται. «Η στοχοποποίηση που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια, μας οδηγεί να μη συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις που έχουν στόχο να διαλύσουν το αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα, μέσω της διάσπασης», εξηγεί και υπενθυμίζει όσα συνέβησαν σε προηγούμενη κινητοποίηση οπότε και «είχαμε καταφέρει να συνεννοηθούμε με όλα τα μπλόκα και να κινηθούμε όλοι μαζί».

 

«Είχαμε αποφασίσει ότι εάν δεν πάρουμε δέσμευση από τον πρωθυπουργό ότι θα πάρει πίσω τα μέτρα, τότε δε θα συμμετείχαμε σε καμία συνάντηση. Μόνο εμείς κρατήσαμε αυτή τη θέση και όλοι οι άλλοι έτρεχαν μετά να συναντήσουν τον πρωθυπουργό. Έτσι διαλύθηκε το κίνημα τη χρονιά εκείνη και η απογοήτευση του κόσμου διατηρήθηκε», αφηγείται και καταγγέλλει «συγκεκριμένο χώρο» που προχωρά σε κινητοποιήσεις «κάθε χρόνο, την ίδια εποχή».

 

«Έχει να κάνει με ιδεολογικά θέματα και όχι με τα προβλήματα των αγροτών. Κάποιοι συμμετέχουν σε αυτό το παιχνίδι», υπογραμμίζει. Όμως, «όλη η ανατολική Μακεδονία και Θράκη —εξαιρουμένων κάποιων που πρόσκεινται ιδεολογικά σε αυτόν τον χώρο — δε δεχτήκαμε να μετέχουμε» στα μπλόκα. Αντίθετα, «έχουμε ένα άτυπο συντονιστικό με περίπου 12-13 συλλόγους οι οποίοι ουσιαστικά τάραξαν τα νερά στις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις».

 

Ο κ. Καλπακίδης ζητά έναν «υγιή συνδικαλισμό με συνομοσπονδία που θα ελέγχεται από όσους συμμετέχουν σ' αυτήν» αντί για τον «ορισμό εκπροσώπων από τις κυβερνήσεις που κινούν τα νήματα». «Ο κόσμος είναι απογοητευμένος και δε συμμετέχει και αυτοί κάνουν ό,τι θέλουν», αναφέρει. «Έχουμε φτάσει στο σημείο, επίσημοι συνομιλητές της κυβέρνησης να είναι τα μπλόκα».

 

Την ίδια στιγμή, περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση στον αγροτικό τομέα. «Διαλύουν τον πρωτογενή τομέα», υπογραμμίζει, επικαλούμενος το ισοζύγιο εισαγωγών — εξαγωγών. «Στο μόνο που είμαστε κάπως καλά είναι στο πρόβειο και αρνίσιο κρέας και ακούγεται ότι θέλουν να πριμοδοτήσουν με 300 ευρώ το κάθε ζώο ώστε να ενισχυθούν οι πολυεθνικές και τα μεγάλα συμφέροντα», συμπληρώνει. «Εισάγουμε τα πάντα και στον τόπο μας δε μένει τίποτα», λέει και επαναλαμβάνει ότι «με τις ιδεολογικές κινητοποιήσεις» διαλύεται το συνδικαλιστικό κίνημα. «Αυτό απωθεί τον κόσμο από το να συμμετέχει. Όλοι έχουν σκύψει το κεφάλι και περιμένουν το μοιραίο»«Στόχος και σκοπός της διάλυσης του συνδικαλιστικού κινήματος για να μην υπάρχει πυρήνας που θα αντισταθεί στην καταστροφή του πρωτογενούς τομέα και στην εξάρτηση από εισαγόμενα τρόφιμα», καταλήγει ο κ. Καλπακίδης.