Στα αζήτητα και χωρίς αναγνώριση παραμένουν τα πτώματα των 11 μεταναστών έχασαν τη ζωή τους το περασμένο Σάββατο στο τραγικό τροχαίο στην παλιά Εθνική οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης καθώς δεν υπάρχει χώρος στο νεκροτομείο της Κομοτηνής προκειμένου να μεταφερθούν στη συνέχεια στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θράκης για νεκροψία – νεκροτομή. 

 

 

“Εάν δεν διασφαλιστεί χώρος και τρόπος για την ταφή τους, μη μου τους φέρετε” διαμήνυσε ο ιατροδικαστής Νικόλαος Κιφνίδης στους υπεύθυνους του νοσοκομείου Καβάλας, οι οποίοι ανέμεναν την εισαγγελική εντολή για τη μεταφορά των νεκρών μεταναστών, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος».

 

“Είμαστε ένα μικρό νοσοκομείο. Έχω μόνο έξι ψυγεία και είναι γεμάτα”, εξήγησε στο” Έθνος” ο κ. Κιφνίδης, ο οποίος ζήτησε από τις μουφτείες Ξάνθης και Κομοτηνής να αναλάβουν την ταφή τους σε κάποιο μουσουλμανικό νεκροταφείο της περιοχής, αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση, επειδή, όπως είπε, δεν έχουν λάβει τα χρήματα από προηγούμενες ταφές. Έτσι, το ζήτημα παρέμενε σε εκκρεμότητα.

 

 

Στο μεταξύ λόγω της κατάστασης των 11 πτωμάτων δεν είναι δυνατή η αναγνώρισή τους σε αυτή τη φάση, παρά μόνο ο προσδιορισμός του φύλου και της ηλικίας τους μέσω της νεκροτομής. “Εγώ θα διαπιστώσω ποιοι είναι άνδρες, ποιες γυναίκες και ποια παιδιά, θα κάνω εκτίμηση των ηλικιών και θα προσδιορίσω την αιτία θανάτου. Παράλληλα, θα λάβω δείγματα γενετικού υλικού που θα διατηρηθούν με κωδικούς αριθμούς, ώστε να μπορεί εκ των υστέρων να γίνει η ταυτοποίηση αν εμφανιστεί κάποιος συγγενής. Οι νεκροί θα ταφούν με αυτούς τους κωδικούς. Αν κάποιος αναζητά αγνοούμενο συγγενή του, θα δώσει δείγμα DNA, που θα συγκριθεί με αυτά και αν υπάρχει ταυτοποίηση, θα μπορεί να παραλάβει τη σορό από το νεκροταφείο”, εξήγησε ο ιατροδικαστής. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν πρώτα διασφαλιστεί η ταφή τους.