Την καταβολή των πιστώσεων για το 2018 προκειμένου να πληρωθεί το προσωπικό που πραγματοποίησε τη φετινή δακοκτονία στο νησί της Θάσου ζητά με επιστολή της προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά η αντιπεριφέρεια Καβάλας. 

Ειδικότερα το πλήρες κείμενο της επιστολής αναφέρει τα εξής:

 

 

ΘΕΜΑ: « ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑΣ 2018»

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

σας ενημερώνουμε ότι το πρόγραμμα συλλογικής καταπολέμησης του δάκου της ελιάς στη Νήσο Θάσο βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος καθολικός ψεκασμός, άρχισε δε ήδη ο δεύτερος λόγω του πολύ αυξημένου πληθυσμού του δάκου που παρατηρείται σε όλο το νησί τη φετινή περίοδο. Η δακοκτονία στο νησί γίνεται με τη μέθοδο των δολωματικών ψεκασμών από προσωπικό που προσλήφθηκε σύμφωνα με την αρ. πρωτ. 5593/84991/15-06-2018 απόφαση σας η οποία όμως θα πρέπει να τονίσουμε ότι κοινοποιήθηκε από το Υπουργείο σας καθυστερημένα στην αρμόδια υπηρεσία ( Δ.Α.Ο.Κ. ΚΑΒΑΛΑΣ) , κατά περίπου 1 μήνα σε σχέση με προηγούμενα έτη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεκινήσει και καθυστερημένα η δακοκτονία για το 2018 με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην αποτελεσματικότητα του προγράμματος. 

 

Επισημαίνουμε όμως ότι κατά το τρέχον έτος και μέχρι σήμερα δεν έχει αποσταλεί στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας καμία πίστωση για τη δακοκτονία του 2018 και οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την έναρξη του προγράμματος έγιναν στηριζόμενες σε κάποια υπόλοιπα πιστώσεων που υπήρχαν στους κωδικούς του προϋπολογισμού και ήταν ταμειακά διαθέσιμα. Όμως αυτά ήδη εξαντλούνται και για να συνεχιστεί το πρόγραμμα θα πρέπει να αποσταλούν άμεσαοι σχετικές πιστώσεις για να πληρωθούν οι ψεκαστές που προσλήφθηκαν και οι υπόλοιπες δαπάνες, αφού για φέτος εκτιμούμε ότι λόγου του μεγάλου πληθυσμού του δάκου και ανάλογα με την εξέλιξη του ίσως χρειαστεί να γίνουν 5 γενικοί ψεκασμοί .

 

 

Παρακαλούμε λοιπόν για την άμεση αποστολή των απαραίτητων πιστώσεων όπως έχουν αποσταλεί στην αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου.

 

Τονίζουμε δε ότι  οι κλιματικές συνθήκες στην Θάσο είναι εξαιρετικά ευνοϊκές  για τον δάκο και έτσι εάν το πρόγραμμα της Δακοκτονίας, εκ των πραγμάτων, τερματιστεί , η φετινή παραγωγή θα υποστεί ολοσχερή ποσοτική και ποιοτική καταστροφή.

 

Μετά τα παραπάνω ευελπιστούμε στις άμεσες ενέργειες σας.