Χρώματα αρώματα και γεύσεις της Καβάλας παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 19 Μαρτίου πρώτη επίσημη του φεστιβάλ γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο Balcony και το οποίο είναι αφιερωμένο στο νομό και την κουζίνα του.

Το μενού που παρουσιάστηκε ήταν του Καβαλιώτη executive chef Νίκου Φωτιάδη.

Τα πιάτα του καταλόγου θα σερβίρονται από τις 20 μέχρι τις 23/3 στο εστιατόριο «Balcony» στο Κουκάκι.

 

Η Καβάλα υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα επεξεργασίας καπνού των Βαλκανίων. Υπήρξε όμως και χωνευτήρι πολιτισμών. Κωνσταντινουπολίτες, Σμυρνιοί, Θρακιώτες, Πόντιοι, Αρμένιοι και Καππαδόκες, Εβραίοι σεφαραδίτες άφησαν το πολύχρωμο στίγμα τους στη γευστική της παρακαταθήκη.

 

Αυτόν ακριβώς τον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα και τον πλούτο της τοπικής της κουζίνας θέλησαν να αναδείξουν ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, σε συνεργασία με τον σεφ Νίκο Φωτιάδη, executive chef του «Balcony», που είναι κι ο ίδιος Καβαλιώτης στην καταγωγή. Στοχεύοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας και της εικόνας της γαστρονομίας της πόλης, αλλά και στην κεφαλαιοποίηση αυτής της κληρονομιάς στο κομμάτι του τουρισμού, συνέλλεξαν τοπικά πιάτα, πραγματοποίησαν σεμινάρια για τους επαγγελματίες της εστίασης και τώρα πηγαίνουν και στην Αθήνα ένα κομμάτι αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας συλλογής συνταγών.

 

Στην εκδήλωση της Δευτέρας βρέθηκαν ο βουλευτής Καβάλας Κώστας Μορφίδης το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Καρατσιουμπάνης, η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης.

 

Οι φωτογραφίες είναι από το προφίλ του Γιώργου Καρατσιουμπάνη στο FB ο οποίος έγραψε σχετικά:

 

«Από το Φεστιβάλ Γαστρονομίας που πραγματοποιήθηκε χτες Δεύτερα 19/3 στην Αθήνα στο εστιατόριο Balcony όπου παρουσιάστηκε ένα μενού με χρώματα, αρώματα και γεύσεις Καβάλας από τον Καβαλιώτη executive chef Νίκο Φωτιάδη.

Ειδική αναφορά και συγχαρητήρια στην Δημωφέλεια, στην πρόεδρο και τους συνεργάτες της για την προετοιμασία μιας εξαιρετικής βραδιάς.

 

Με τον chef Νίκο Φωτιάδη ξαναδώσαμε ραντεβού για επόμενα πρότζεκτ που θα έρθουν το προσεχές διάστημα.

 

Το σκέλος του γαστρονομικού τουρισμού είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει όλους τους επαγγελματίες του νομού μας, ώστε να "ανέβει κατηγορία" το τουριστικό προϊόν μας. Με τις εξαιρετικές πρώτες ύλες και τις ικανότητες των chef και μαγείρων μας, η συνταγή αναβάθμισης του νομού μας περνάει και από το πιάτο.

Και σε αυτό θα εμπλέξουμε και τους παραγωγούς και τους συμπολίτες μας.

Είναι στο χέρι όλων μας!»