Φιτο Απολογισμό των έργων που υλοποίησε και αυτών που βρίσκονται σε εξέλιξη έκανε, σε συνέντευξη Τύπου, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα. Για τα έργα μίλησαν επίσης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Δημοσθένη Τουλκίδη, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος καθημερινότητας, Ευαγγελία Δρακονάκη και ο ειδικός σύμβουλος σε τεχνικά θέματα κ. Σπανίδης,

 

 

Στην αρχή της εισήγησή της, η κ. Τσανάκα επισήμανε

 

Σκοπός της σημερινής συνέντευξης τύπου, είναι να γίνει μια συνολική αναφορά στον τομέα των έργων κατά τη διάρκεια της θητείας μας και ειδικότερα στα δυο τελευταία χρόνια.

Τι έχουμε κάνει, τι βρίσκεται σε εξέλιξη και τι έχει δρομολογηθεί για το μέλλον.

Πριν από αυτήν την ενημέρωση, θεωρώ σκόπιμο, όχι ως άλλοθι ή δικαιολογία αλλά ως αποτύπωση της σκληρή πραγματικότητας, πως στα περίπου 3,5 χρόνια που έχουμε αναλάβει τη διοίκηση του Δήμου Καβάλας έχουν συμβεί γεγονότα τα οποία λειτούργησαν ανασταλτικά στα σχέδια μας.

Ψήφιση νέων μνημονίων, capital controls, προσφυγική κρίση που μας άγγιξε και οικονομικά, επιχειρηματίες που αδυνατούν να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς, αλλαγή του θεσμικού πλαισίου των δημοσίων έργων και συμβάσεων το καλοκαίρι του 2016. Μάλιστα, για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, για το οποίο έχουν εκδοθεί εγκύκλιοι επί εγκυκλίων κι ακόμη κάνεις δεν ξέρει πως τελικά θα εφαρμοσθούν οι κείμενες διατάξεις, χωρίς να αναλάβει τον κίνδυνο να βρεθεί κατηγορούμενος και να του καταλογιστούν πρόστιμα.

Δίπλα σε όλα αυτά, τον τελευταίο χρόνο, τείνει να καταστεί ανέφικτη και η πρόσληψη έκτακτου προσωπικού εξαιτίας των γεγονότων που όλοι ξέρουμε ότι έχουν συμβεί σε γειτονικό δήμο.

Παρόλα αυτά, έχει παραχθεί σημαντικό έργο.

Έγιναν και γίνονται πράγματα που επί σειρά ετών απουσίαζαν στο πλαίσιο συντηρήσεων και καθημερινότητας, ενώ η Καβάλα πρωτοπορεί σε εγκρίσεις συγχρηματοδοτήσεων τόσο από το ΠΕΠ όσο και σε Τομεακά Προγράμματα Χρηματοδότησης.

 

 

Τουλκίδης: Πρωτίστως η καθημερινότητα

 

 

Στόχος μου στη  σημερινή συνέντευξη δεν είναι τόσο η προώθηση και επικοινωνία του έργου της Δνσης ΤΥ για την καθημερινότητα. Αυτό θα μπορούσε να γίνει σαφές με την απλή παράθεση των 400 και πλέον παρεμβάσεων της αυτεπιστασίας, των 20 μελετών και εργολαβιών και τους συνολικούς ΠΥ υλικών και υπηρεσιών που κατευθύνθηκαν προς όλα αυτά, 1.800.000

Κύριο μέλημα μας είναι να καταστεί σαφές, πως η καθημερινότητα –ήδη- αποτελεί την βασική στόχευση των προσπαθειών της διοίκησης.

Όπως και στο σπίτι μας και στη ζωή μας, το 90% των υποχρεώσεων μας, του χρόνου μας και των εργασιών μας είναι καθημερινότητα. Είναι συντήρηση. Είναι νοικοκυριό. Όλοι μας προσπαθούμε πρώτα να έχουμε το σπίτι μας συντηρημένο, καθαρό, ασφαλές, περιποιημένο και έπειτα σχεδιάζουμε για το μέλλον ανακαινίσεις, προεκτάσεις, νέα έπιπλα. Διότι σε ένα σπίτι σαθρό, βρώμικο, κακοσυντηρημένο, που δε θες να μένεις μέσα, γιατί να αλλάξεις κουρτίνες;!
Γιατί λοιπόν είναι διαφορετικά σε έναν δήμο; Και εδώ το νοικοκύρεμα είναι μια σημαντικότατη διαδικασία χωρίς την οποία δε μπορείς να πας στα επόμενα. Τα εμβληματικά  έργα, οι μεγάλες  παρεμβάσεις, οι γενναίες αναπλάσεις, είναι λειψές και απομονωμένες όταν δεν καλύπτουμε πρωτίστως τις ανάγκες της καθημερινότητας μας. 

Ιδίως στις ημέρες μας και στο δυσχαιρές οικονομικό και διοικητικό περιβάλλον, και ακόμα περισσότερο στην  τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού η αντιμετώπιση των θεμάτων καθημερινότητας αποτελεί πρωταρχικό στόχο και σκοπό.

Όραμα ανάπτυξης, είναι και η καθημερινή ευημερία και ευεξία των δημοτών!

 

Ασφαλτοστρωμένοι δρόμοι και σοκάκια, φωτισμένα πεζοδρόμια, σκαλάκια και πλατείες

Παιδικές χαρές και σχολεία ασφαλή και συντηρημένα για τα παιδιά μας.

Κοινόχρηστοι χώροι και χώροι πρασίνου και δημοτικά κτίρια καθαρά και όμορφα.

Καθημερινότητα είναι ο ενεργός στόλος οχημάτων

Καθημερινότητα είναι οι λειτουργικοί πολιτιστικοί χώροι.

Καθημερινότητα είναι οι σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις.

 

Για  πολλά χρόνια η συντήρηση της πόλης, των δρόμων των σχολείων δεν αποτελούσε προτεραιότητα.

Το όραμα της καθημερινότητας δεν υπήρχε.

 

ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ

 

Μετά την πετυχημένη διοίκηση του κ Φιλιππίδη, την εκπόνηση σημαντικών μελετών,  καθώς και το κλείσιμο πολλών έργων της προηγουμένης προγραμματικής περιόδου που παρέμεναν ανεκτέλεστα και κινδύνευαν ως και με απένταξη, ή σκυτάλη του Τεχνικού προγράμματος περνάει στη καθημερινότητα. Ήδη από πέρσι η δήμαρχος στοχευμένα ενίσχυσε ακόμη περισσότερο την τεχνική υπηρεσία και την καθημερινότητα, πλαισιώνοντας την θέση του αντιδημάρχου με δύο δυνατά στελέχη. 

Την κα Δρακονάκη, ορίζοντάς την ως εντεταλμένη σύμβουλο καθημερινότητας, και τον κ Σπανίδη που είναι ειδικός της σύμβουλος σε τεχνικά θέματα. Δημιουργείτε έτσι μια ομάδα 40άρηδων,  ορεξάτη και φρέσκια και - κυρίως- μια ομάδα με κοινή φιλοσοφία για τα κοινά και τη δημόσια διοίκηση:  Έργα και μετά λόγια. Όλη τη προηγούμενη χρονιά, με απόλυτη σύμπνοια απόψεων και νοοτροπίας προσπαθήσαμε να εκτελέσουμε στο ακέραιο την εντολή της δημάρχου για έμφαση και αφοσίωση στην εξυπηρέτηση της καθημερινότητάς του δημότη.

 

Τη χρονιά που πέρασε, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών έδωσε ψυχή και σώμα, χρόνο και αγάπη για να επιτελέσει άρτια τον ρόλο της στο κομμάτι της καθημερινότητας. Δεν σταμάτησε στιγμή να μελετά, να σχεδιάσει, να προβλέπει, να υλοποιεί, να δρά και να αντιμετωπίζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας. Συμπεριλαμβανομένων και όλων των επικουρικών εργασιών που προσφέρει σε άλλες υπηρεσίες  όπως η καθαριότητα, ο αθλητισμός, οι εκδηλώσεις, η πρόνοια, η βιβλιοθήκη, οι εκδηλώσεις κ.α..

Τα τμήματα: μηχανολογικών εγκαταστάσεων και επαγγελματικών αδειών, και συντήρησης οχημάτων και μηχανήματων, με όσα –λιγοστά - έμψυχα και υλικά μέσα τους έχουν απομείνει έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για να έχει ο δήμος έναν λειτουργικό και ετοιμοπόλεμο στόλο οχημάτων τόσο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις και εργασίες, όσο και για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών.

 

Το τμήμα μελετών και έργων εκπόνησε και δημοπράτησε περισσότερες από 23 μελέτες καθημερινότητας και εκτέλεσε 19 έργα ασφαλτοστρώσεων, τσιμεντοστρώσεων, αναπλάσεων, κατασκευών και συντηρήσεων και άλλα ειδικευμένα έργα, όπως δίκτυα άρδευσης και ομβροδεξαμενες (για να μη ξεχνάμε και την καθημερινότητα των αγροτών και κτηνοτρόφων μας). Συνολικά, περισσότερα από 1.400.000€ (ολόκληρη η ΣΑΤΑ δηλαδή) κατευθύνθηκαν σε έργα που άμεσα ή έμμεσα βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των δημοτών.

Συντηρήσεις Κοινοχρήστων χώρων, Δημοτικών και σχολικών κτιρίων, μεταλλικών και ξυλινων κατασκευων  430.000 σχεδόν όλα πηγαν στα σχολεία μας

Συντηρήσεις αποκαταστάσεις αγροτικών δρόμων και διανοίξεις δρόμων 40.000

Επέκταση δικτύων οδικού φωτισμού και συντήρηση δικτυών φωτισμού 100.000

Ασφαλτοστρωσεις – τσιμεντοστρωσεις 350.000

Αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων 100.000

Κατασκευή πεζοδρομίων, κλίμακων και πλακοστρώσεις 60.000

Κατασκευή ποτιστριών ζώων και ομβροδεξαμενών 50.000

 

Για το 2018 το Τεχνικό Πρόγραμμα τα λέει όλα. Έχοντας εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις που αγγίζουν τα 18.000.000€ για πάρα πολλά μεγάλα έργα κατασκευών και αναπλάσεων, η διοίκηση στρέφει το βλέμμα της προς τα μέσα, ενισχύει σημαντικά και ανεβάζει ψηλά στην ατζέντα, τις εργολαβίες καθημερινότητας για τη νέα χρονιά:

900,000€ κατευθύνονται για το οδικό μας δίκτυο.

400.000€ για τα δημοτικά και σχολικά μας κτίρια,

400.000 για αναπλάσεις κοινοχρήστων,  περισσότερα από

350.000€ για παιδικές χαρές, κ.α.

ενώ θα ξεκινήσουν να μελετώνται και όλες οι βασικές υποδομές και διανοίξεις οδών, στη περιοχή του Περιγιαλίου. 500,000€

Περιπου 500.000 σε αρδευση, αντλιοστάσια και ομβροδεξαμενές

(ΣΥΝΟΛΟ ~ 3.000.000€)

Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Καβάλας για το 2018, περιγράφει ξεκάθαρα το όραμα της διοίκησης για την καθημερινότητα του δημότη.

 

Το τμήματα συντήρησης οδών, κτιρίων και κοινοχρήστων χώρων και ηλεκτροφωτισμού, οργανώνοντας σωστά την εργασία τους, με προσοχή, σωστή καταγραφή και προγραμματισμό στα υλικά, με φειδώ σε δαπάνες και με υπερωρίες και ψυχή, βρέθηκαν σε κάθε γωνιά του δήμου επισκευάζοντας μικρές και μεγάλες ζημιές και κάνοντας ακόμα και μικρής κλίμακας έργα. Ο στόλος οχημάτων εξοπλίστηκε με GPS για την ορθολογικότερη χρήση καυσίμων και τον προγραμματισμό άμεσων παρεμβάσεων

Παρεμβάσεις, που εκτείνονται από ασφαλτοστρώσεις και άμεσες αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων, φθορές ασφάλτου, επούλωση λάκκων, ρωγμών κλπ, μέχρι επισκευές και επεκτάσεις σε σχολεία και δημόσιους χώρους, ράμπες και WC ΑμεΑ, και από επιδιορθώσεις φωτισμού και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, αντλιοστασίων και δικτύων, μέχρι ξυλουργικές και μεταλλικές κατασκευές, διαρρυθμίσεις χώρων και αναπλάσεις κοινοχρήστων.

Παράλληλα, δεκάδες έργα και παρεμβάσεις έγινα στα γήπεδα και στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις, στα κλειστά μας γυμναστήρια, στα δημοτικά κτίρια, ενώ βεβαίως η τεχνική υπηρεσία δεν έλειψε από καμία εκδήλωση του δήμου επιβλέποντας ηλεκτροφωτισμό εξέδρες εκδηλώσεων και άλλες λεπτομέρειες.

Ενδεικτικά αναφέρονται:

300 παρεμβάσεις σε λακκούβες με τοποθέτηση ψυχρής ασφάλτου Ποσότητα ψυχρής ασφάλτου 62 τόνοι

80 παρεμβάσεις ζεστής ασφάλτου Ποσότητα ζεστής ασφάλτου 55 τόνοι

12 παρεμβάσεις τσιμεντοδρομων. Ποσότητα μπετό 90 κυβικά

25 παρεμβάσεις σε πεζοδρόμια Ποσότητα τσιμέντου 10 τόνοι και 40 κυβικά αδρανών..

Μικρές παρεμβάσεις όπως κάγκελα παγκάκια και τραπέζια και μικρές αναπλάσεις κοινοχρήστων.

Το 2018 έρχεται ενισχυμένο και σε όλους αυτούς του τομείς, με τον ΠΥ για υλικά αυτεπιστασίας να αγγίζει τα 500.000€

Για το 2018 και στην προσπάθεια ορθότερης καταγραφής των ζητημάτων συντήρησης της πόλης η δημοτική αρχή έχει μεριμνήσει ώστε να διευκολύνει την επικοινωνία του δημότη με τον δήμο για θέματα καθημερινότητας. Ήδη βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία:

Ενιαίος πενταψήφιος αριθμός εξυπηρέτησης του πολίτη 15451

Εφαρμογή αναφοράς προβλημάτων «CityCare» στον νέο δικτυακό τόπο του δήμου.  https://citycare.kavala.gov.gr/

Λογαριασμός ηλεκτρονικού ταχυδρομείου [email protected]

Παράλληλα προετοιμάζεται ειδική σελίδα του Facebook, επικουρική του CityCare, για την άμεση επικοινωνία των πολίτων με τα τμήματα συντηρήσεων, ενώ τα ίδια τα τμήματα θα έχουν τη δυνατότητα μεσω του CityCare, να καταγράφουν, να ταξινομούν και να παρακολουθούν την πορεία όλων των αιτημάτων και συντηρήσεων.

Με όλους τους παραπάνω τρόπους, μπορούν πια να καταγράφονται μεθοδικά και ταξινομημένα όλες οι αναγκαίες μικρές και μεγάλες παρεμβάσεις συντήρησης του δήμου, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται καταλλήλως, ολοκληρωμένα και άμεσα.

 

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας αποτελεί προσωπική δέσμευση της Δήμαρχου Καβάλας και βασική προτεραιότητα του Δήμου μας.

Ασφαλτοστρώσεις, τσιμεντοστρώσεις, συντηρήσεις κτιρίων και κοινοχρήστων χώρων, σχολεία και παιδικές χαρές, υποδομές αποκομιδής και διαχείρισης απορριμμάτων, έχουν απόλυτη προτεραιότητα.

Στόχος μια πόλη καλοσυντηρημένη, καθαρή, φωτεινή, λειτουργική.

 

φωτό: Kokkino Kavalas