Τις γνώμες για πολιτικά πρόσωπα όπως ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, οι δήμαρχοι των πέντε πρωτευουσών και οι βουλευτές των πέντε νομών, καταγράφει η ετήσια συνδρομητική έρευνα της εταιρίας Κάπα Research που δημοσιεύτηκε τα προηγούμενα 24ωρα.

 

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη διενεργήθηκε από την εταιρία μεταξύ 13 Νοεμβρίου και 6 Δεκεμβρίου 2017, σε δείγμα 972 ατόμων, κατοίκων των πέντε νομών, ηλικίας 17 ετών και άνω. Ως μέθοδος αναφέρεται η πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, το φύλο και την ηλικία. Τα αποτελέσματα είναι σταθμισμένα με την ψήφο του Σεπτέμβρη του 2015. Η έρευνα είναι τηλεφωνική και έχει ως μέγιστο τυπικό στατιστικό σφάλμα 3,1%. Η έρευνα αυτή είναι ένα μέρος της πανελλαδικής έρευνας που διενήργησε την ίδια περίοδο, με την ίδια μέθοδο, η εταιρία Κάπα Research στις 13 διοικητικές περιφέρειες της χώρας. Στην Καβάλα, η έρευνα παρουσιάστηκε από την ημερήσια εφημερίδα «Νέα Εγνατία».  

 

ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ

Σχετικά με την απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι πολίτες σε ποσοστό άνω του 60% είναι υπέρ ή μάλλον υπέρ ενώ κατά ή μάλλον κατά είναι μόλις το 27% των πολιτών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

 

ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ

Ο Στρατός είναι ο μόνος θεσμός με εμπιστοσύνη άνω του 50% (σχεδόν 65%) ενώ ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά κάτω του 50% η Αστυνομία, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, η Εκκλησία, η Δικαιοσύνη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Στον αντίποδα, τα μεγαλύτερα ποσοστά σε λίγη έως καθόλου εμπιστοσύνη λαμβάνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα ΜΜΕ, τα πολιτικά κόμματα, οι Τράπεζες, η Κυβέρνηση και… το Facebook.

 

ΚΥΡΙΑΡΧΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ

Η ανασφάλεια έρχεται πρώτη με 40% και ακολουθούν ο θυμός (25%) αλλά και η ελπίδα (14%). Ικανοποίηση δηλώνει το 5,5% και σιγουριά το 4%, αδιαφορία το 7% ενώ φόβο δηλώνει μόλις το 3%.

 

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκτίμηση που δηλώνεται για το μέλλον της χώρας όπου περισσότεροι από τους μισούς (50,5%) επέλεξαν την απάντηση «οι Έλληνες παρά την οικονομική κρίση και τα εθνικά προβλήματα, θα τα καταφέρουμε».

Στον αντίποδα το 46% επέλεξε την απάντηση «η Ελλάδα δύσκολα θα ξανασταθεί στα πόδια της».

 

ΠΡΟΩΡΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Οι περισσότεροι (52,5%) θεωρούν ότι πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη σημερινή κυβέρνηση ενώ μόλις το 36% πιστεύει ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε πρόωρες εκλογές.

 

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

 

Ποια είναι η γνώμη σας για τον σημερινό περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο;

Θετική 15,5

Μάλλον θετική 21,5

(Θετική & μάλλον θετική 37%)

Μάλλον αρνητική 22%

Αρνητική 14%

(Μάλλον αρνητική & αρνητική 36%)

ΔΓ/ΔΑ 27%

 

Θα επιθυμούσατε να επανεκλεγεί ο Χρήστος Μέτιος στις επόμενες περιφερειακές εκλογές;

ΝΑΙ 14,5%

ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ 18%

(ΝΑΙ & ΜΑΛΛΟΝ ΝΑΙ 32,5%)

ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ 17%

ΟΧΙ 22,5%

(ΜΑΛΛΟΝ ΟΧΙ & ΟΧΙ 39,5%)

ΔΓ/ΔΑ 28%

 

Ποια η γνώμη σας για τη σημερινή δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα;

Θετική 16,5%

Μάλλον θετική 22,5%

(Θετική & μάλλον θετική 39%)

Μάλλον αρνητική 19%

Αρνητική 24,5%

(Μάλλον αρνητική & αρνητική 43,5%)

ΔΓ/ΔΑ 17,5%

 

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΛΛΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΒΑΛΑΣ

 

Η έρευνα μετρά επίσης τις δημοτικότητες των 4 βουλευτών του νομού, Κώστα Μορφίδη, Γιώργου Παπαφιλίππου, Τάκη Εμμανουηλίδη και Νίκου Παναγιωτόπουλου.