Υπογράφηκε το πρωί της Τετάρτης 6 Σεπτεμβρίου η συμφωνία Ελλάδας – Βουλγαρίας για την ίδρυση φορέα που θα αναλάβει την κατασκευή και λειτουργία του σιδηροδρόμου που θα ενώσει Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Βάρνα, Μπουργκάς και Ρούσε (Δούναβης).

 

Η σημαντική είδηση που προέκυψε από την κοινή παρουσία των πρωθυπουργών Ελλάδας και Βουλγαρίας στην Καβάλα είναι ότι στις αρχές Οκτώβρη, σε συνάντηση που θα γίνει στη Βάρνα, θα επιχειρηθεί το «άνοιγμα» του έργου προς τις χώρες της Ρουμανίας και της Σερβίας.

 

Μεταξύ άλλων, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ ανέφερε σχετικά: «το έργο αυτό σιδηροδρομικής διασύνδεσης στην ουσία αποτελεί ένα έργο δύο χωρών αλλά στις 2-3 Οκτωβρίου που θα συναντηθούμε στη Βάρνα θα ενσωματώσουμε και τους Ρουμάνους και τους Σέρβους ομολόγους μας επειδή το έργο αφορά και τις μεταφορές στο Δούναβη γενικότερα. Με την επικείμενη προεδρία της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ σημαντικό να εμπλέξουμε και τις χώρες αυτές. Είναι μια ευκαιρία να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας πόσα σημαντικά περιφερειακά έργα αναπτύσσονται στην περιοχή μας και να πετύχουμε χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά ταμεία».

 

Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «η Ελλάδα βγαίνοντας από την πολύχρονη οικονομική κρίση διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο στην ευρυτερη περιοχή. Θέλουμε να παίξουμε έναν θετικό ρόλο ως δύναμη σταθερότητας και συνεργασίας, ως κόμβος ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές ηπείρους».

 

Γενικότερα, ο χρόνος υπογραφής της συμφωνίας και της έναρξης των πρώτων, προπαρασκευαστικών εργασιών, συμπίπτει χρονικά με την ανάληψη προεδρίας στην ΕΕ από τη Βουλγαρία.

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ

 

Σε μια αναφορά του για την περιοχή της Καβάλας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε: «η σιδηροδρομική διασύνδεση της Καβάλας έπρεπε να είχε γίνει εδώ και δεκαετίες» ενώ πρόσεθεσε ότι το έργο θα αναβαθμίσει την πόλη και το λιμάνι, θα δωσει δυναμική στην εμπορευματική κίνηση και την τουριστική ανάπτυξη.

 

"Ανοίγουμε νέους εμπορευματικούς δρόμους, διευρύνοντας το ευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και συνδέοντας το Αιγαίο και τη Μεσόγειο με τη Μαύρη Θάλασσα και το Δούναβη" πρόσεθεσε ο κ. Τσίπρας.

 

Αναφορά στην Καβάλα έκανε και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «η σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων είναι μια σπάνια ευκαιρία για το βόρειο Αιγαίο να συνδεθεί με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας και του Δούναβη. Η Καβάλα θα μπορεί να έχει εμπορικές σχέσεις με μια μεγάλη ενδοχώρα».

 

 

 

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ 2+ ΧΩΡΩΝ

 

Οι δύο πρωθυπουργοί σημείωσαν ότι αυτή η μέθοδος υλοποίησης του έργου, με τη συνεργασία δύο χωρών, επιλέγεται για πρώτη φορά ενώ τονίστηκε αρκετές φορές ότι θα επιδιωχθεί η συνεργασία και άλλων βαλκανικών χωρών καθώς πρόκειται για έργο που θα δώσει οφέλη σε πολλές διαφορετικές περιοχές.

 

Η αίθουσα του ξενοδοχείου Ιμαρέτ στην Καβάλα όπου έγινε η υπογραφή της συμφωνίας, γέμισε από δημοσιογράφους, κυρίως από τη βουλγαρική πλευρά, γεγονός ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει στη γείτονα χώρα.

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ

 

Εκτός από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τους τρεις βουλευτές του νομού Καβάλας, παρόντες ήταν επίσης οι δήμαρχοι Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος αλλά και οι αντιπεριφερειάρχες Δράμας και Ροδόπης.

 

Η ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

 

Οι δύο πρωθυπουργοί δέχτηκαν ερωτήσεις στο τέλος της συνάντησης και από εκεί προέκυψε και μια ενδιαφέρουσα δήλωση του Αλέξη Τσίπρα: «είναι προφανές ότι Ελλάδα και Βουλγαρία μπορούν να παίξουν και το ρόλο γέφυρας ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία» ενώ πρόσθεσε: «σήμερα εδώ ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε το Αιγαίο με τον Εύξεινο Πόντο και τον Δούναβη. Έχει ανοίξει και μια συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, για τη νέα αρχιτεκτονική της. Σε αυτή τη συζήτηση λαμβάνουμε μέρος ενεργά όχι ως παρατηρητές αλλά ως συνδιαμορφωτές της ατζέντας».

 

Ωστόσο, σε άλλο σημείο διευκρίνισε: «το βασικό χαρακτηριστικό της συνεργασίας με τη Βουλγαρία είναι ότι δεν είναι επιθετική έναντι τρίτων, ούτε μια συνεργασία που θέλει να μας περιχαρακώσει έναντι γειτονικών χωρών, αλλά μια συνεργασία που θέλουμε να δώσει χαρακτηριστικά ανάπτυξης στην περιοχή μας κάτι που θα ωφελήσει και τους γείτονές μας». Το τελευταίο σχόλιο έχει τη σημασία του καθώς εκτιμάται ότι η επιδιωκόμενη σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, δίνει άλλη δίοδο στα εμπορεύματα που διακινούνται από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων.

 

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΚΡΑΙΕΣ ΦΩΝΕΣ ΣΕ ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

 

Σε ερώτηση για τις ακραίες φωνές που ακούγονται και στις δύο χώρες, με αφορμή και την κρίση στις προσφυγικές ροές, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είπε: «αντιμετωπίσαμε την οικονομική κρίση, την προσφυγική κρίση... Ναι, ακούγονται ακόμη φωνές του παρελθόντος. Εμείς με τον Αλέξη παρά το ότι ανήκουμε σε άλλες παρατάξεις, συνδεόμαστε με μια στενή φιλία, θέλουμε να αποτελέσουμε ένα παράδειγμα του πως μπορούν να ενώνονται τα κράτη».

 

«Κοιτάζουμε μπροστά. Δε μπορεί όμως και να μην διδασκόμαστε από την ιστορία μας, ακριβώς για να αποφύγουμε τα μοιραία λάθη του παρελθόντος, να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα αναγκαστούν όλοι να σκέφτονται διαφορετικά» είπε από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας.

 

ΠΕΡΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΜΑΚΡΟΝ

 

Τέλος να σημειωθεί ότι έγινε σχόλιο από τον Έλληνα πρωθυπουργό σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου προέδρου Μακρόν, την οποία ο κ. Τσίπρας παραλλήλισε με τη συνάντηση που είχε με το Βούλγαρο ομόλογό του: «Κοινός παρονομαστής είναι η αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε έργα υποδομών, επενδύσεις ιδιωτικές και δημόσιες, που θα δώσουν θέσεις εργασίας και μια άλλη προοπτική για την περιοχή»