Την ερχόμενη Κυριακή 30 Οκτωβρίου θα γίνει η ψηφοφορία μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την ανάδειξη του νέου περιφερειάρχη.

 

Τα 36 μέλη της «Περιφερειακής Αναγέννησης» θα εκλέξουν τον διάδοχο του εκλιπόντος Γιώργου Παυλίδη, σε μυστική ψηφοφορία. Για την εκλογή απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία που αν δεν επιτευχθεί, αρκεί η σχετική πλειοψηφία στην τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία που θα διεξαχθεί την ίδια ημέρα.

 

Οι 7 ενδιαφερόμενοι

 

Μέχρι στιγμής 7 άτομα μπαίνουν στην κούρσα της διαδοχής, μετά το θάνατο του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη την περασμένη Πέμπτη. Η πρώτη υποψηφιότητα αναμένεται να ανακοινωθεί επισήμως σήμερα Δευτέρα και είναι αυτή του αντιπεριφερειάρχη Δράμας Αργύρη Πατακάκη.

 

Υποψήφιοι αναμένεται να είναι όλοι οι υπόλοιποι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες. Συγκεκριμένα, οι αντιπεριφερειάρχες: Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, Ροδόπης Χρήστος Μέτιος και Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.

 

Πέραν αυτών, υποψηφιότητα αναμένεται να δηλώσει και ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κώστας Αντωνιάδης αλλά και ο μέχρι πρότινος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Μιχάλης Αμοιρίδης.

 

«Άπιαστος» ο αριθμός των 19 ψήφων

 

Δεν αποκλείεται έως και την Κυριακή, οπότε και θα διεξαχθεί η σχετική ψηφοφορία, να υπάρξουν επιπλέον υποψηφιότητες. Ορισμένοι πάντως εκτιμούν ότι ίσως αποσύρουν τελικά το ενδιαφέρον τους κάποιοι από τους 7 που σήμερα φαίνονται ενδιαφερόμενοι.

 

Έχει ακουστεί και η πρόταση, για λόγους «ενότητας» να είναι υποψήφιοι και οι 36 περιφερειακοί σύμβουλοι.

 

Δικαίωμα υποψηφιότητας έχουν όλοι ανεξαιρέτως οι περιφερειακοί σύμβουλοι της διοικούσας παράταξης στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Για την εκλογή περιφερειάρχη από την πρώτη ψηφοφορία, απαιτούνται 19 ψήφοι, αριθμός που θεωρείται «άπιαστος» δεδομένου του κατακερματισμού τόσο σε γεωγραφικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο συσχετισμών.

 

Θα ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία και τρίτη. Στην τελευταία, περιφερειάρχης θα εκλεγεί αυτός που θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους σε σχέση με τους άλλους.

 

«Δεν βγαίνουν τα κουκιά»

 

Θεωρητικά, θα είχαν προβάδισμα οι υποψήφιοι από τους μεγάλους νομούς: την Καβάλα και τον Έβρο. Όμως από τη μια η κατανομή των εδρών το 2014 κι από την άλλη οι διπλές υποψηφιότητες από κάποιους νομούς, μπερδεύουν τα πράγματα.

 

Στους νομούς Καβάλας και Ξάνθης διαφαίνονται από δύο υποψηφιότητες ενώ στους άλλους νομούς από μία.

 

Οι 36 έδρες του συνδυασμού της «Περιφερειακής Αναγέννησης» είχαν κατανεμηθεί το 2014 (μαζί με τον αντιπεριφερειάρχη κάθε μιας εκ των 5 περιφερειακών ενοτήτων) ως εξής:

 

Δράμα: 5

Καβάλα: 5

Θάσος: 1*

Ξάνθη: 8

Ροδόπη: 8

Έβρος: 9

(*Η περιφερειακή ενότητα της Θάσου δεν διαθέτει δικό της αντιπεριφερειάρχη).

 

Λίγοι εκλέκτορες θα εκλέξουν τον περιφερειάρχη 600.000 ανθρώπων

 

Πέρα, όμως, από τους αριθμούς, υπάρχουν και οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι φιλίες, οι ανθρώπινες αδυναμίες, οι ενδοπαραταξιακές κόντρες, οι ανθρώπινες εχθρότητες και οι λεγόμενες αντισυσπειρώσεις.

 

Είναι από τις φορές εκείνες που η διοίκηση ενός τεράστιου πληθυσμού (πάνω από 600.000) θα ψηφιστεί από ελάχιστα άτομα (μόλις 36) αφού αυτό προβλέπει ο νομοθέτης. Αντίστοιχες, εξάλλου, είναι οι προβλέψεις και για τους Δήμους στους οποίους θα αποβιώσει (ή θα παραιτηθεί ή θα εκπέσει) ο εκλεγμένος δήμαρχος.