Ο Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός Φιλοσοφικού Δοκιμίου είναι ένας ετήσιος εκπαιδευτικός θεσμός που διευθύνεται και εμψυχώνεται από το Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών, με υποστηρικτές το ΚΕΣ Πανεπιστημίου Harvard στην Ελλάδα και την Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων(Π.Ε.Φ.).

 

Στοχεύει κυρίως στην καλλιέργεια της φιλοσοφικής θεωρητικής σκέψης και του φιλοσοφικού λόγου στους μαθητές της λυκειακής εκπαίδευσης και, μέσω αυτών, γενικότερα στην προαγωγή της φιλοσοφικής σκέψης στην ευρύτερη κοινωνία.

 

Προβάλλει, τόσο εντός της Ελλάδας όσο και σε διεθνές επίπεδο, το συντελούμενο εκπαιδευτικό έργο στον τομέα της φιλοσοφίας στη χώρα μας, συνδέοντας τη σύγχρονη εκπαίδευση με μία από τις πλέον ανεκτίμητες πνευματικές παρακαταθήκες του ελληνικού πολιτισμού.

 

Απώτερος στόχος, η επιλογή των μαθητών και μαθητριών που θα εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στην ετησία διοργάνωση της Διεθνούς Ολυμπιάδας Φιλοσοφίας, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φιλοσοφικών Εταιρειών και θα λάβει χώρα στο Ελσίνκι με διοργανώτρια χώρα τη Φινλανδία.

 

Φέτος η 13η  διοργάνωση, εστίασε στο φαινόμενο της βίας, φιλοδοξώντας να συμβάλει στον προβληματισμό των μαθητών και την αναστοχαστική του επεξεργασία.

 

Ο διαγωνισμός διεξήχθη σε δυο φάσεις.

 

Όπως αναφέρει το 5ο ΓΕΛ Καβάλας

 

Προκριματική φάση, στις 27 Ιανουαρίου 2024, στην οποία συμμετείχαν περίπου 450 μαθητές από όλη την Ελλάδα, ενώ από το σχολείο μας συμμετείχαν 4 μαθητές. Τελική φάση, στην οποία προκριθήκαν 15 μαθητές πανελλαδικά, και με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση είδαμε δυο μαθητές του 5ου ΓΕΛ Καβάλας στην τελική κατάταξη. Τον Απόστολο Αγγελίδη και τη Θεοδώρα Φινδάνη μαθητές της Β’ τάξης.

 

Η τελική φάση της διοργάνωσης διεξήχθη στην Πάτρα από 1-3 Μαρτίου 2024. Εκεί οι προκριθέντες μαθητές συμμετείχαν σε μια νέα δοκιμασία στη συγγραφή φιλοσοφικού δοκιμίου και στην ξένη γλώσσα. Το 5ο ΓΕΛ Καβάλας εκπροσώπησε ο Απόστολος Αγγελίδης ο οποίος απέσπασε την 8η θέση Πανελλαδικά και τιμήθηκε με Έπαινο Διάκρισης.

 

Η διεξαγωγή της τελικής φάσης του διαγωνισμού συνδυάστηκε με Ημερίδα φιλοσοφίας όπου συμμετείχε η Παρασκευή Καραπολίδου, φιλόλογος του σχολείου μας, που προετοίμασε τους μαθητές μας για τη συμμετοχή τους στον Διαγωνισμό. 

 

 

Η αναγόρευση των νικητών και η απονομή βραβείων πραγματοποιήθηκε σε ειδική τελετή που έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

 

Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, τόσο για τη συμμετοχή των παιδιών μας σε αυτή τη σπουδαία διοργάνωση όσο και για τη σημαντική διάκριση του Απόστολου σε αυτή. Κυρίως, όμως γιατί όλοι οι συμμετέχοντες βίωσαν την παιδευτική εμπειρία ενός καλού αγώνα στον στίβο της σκέψης.

 

(δελτίο Τύπου)