Μεγάλος νικητής των βραβείων Athens Photo World 2023 αναδείχθηκε ο Καβαλιώτης φωτογράφος Αντώνης Πασβάντης στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 23 Φεβρουαρίου 2024, στον Φάρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ).

 

Το βραβείο συνοδευόταν και από το χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ για την φωτογραφική του δουλειά με τον τίτλο «Η τελευταία κοινότητα».

 

 

 

Το φωτογραφικό αυτό project, όπως το περιγράφει ο δημιουργός του, «ερευνά τις ζωές και το αβέβαιο μέλλον των εναπομεινάντων 4.000 Ελλήνων Αλεβιτών / Μπεκτασήδων στην περιοχή του Έβρου, διερευνώντας τις κοινωνικές τους ανησυχίες μέσα από την οπτική εξέταση και συνεντεύξεις στο πεδίο».

 

Το δεύτερο βραβείο του διαγωνισμού αφορά και αυτό την Καβάλα. Αν και ο νικητής του είναι από τη Λακωνία, ζει και εργάζεται στην Καβάλα. Η φωτογραφική του δουλειά ακολουθεί εδώ και ένα χρόνο, ένα σκάφος γρι-γρι στο λιμάνι της πόλης το οποίο είναι απλά ένα παράδειγμα από τα εκατοντάδες σκάφη με Αιγυπτίους αλιεργάτες στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τον Παναγιώτη Ρόντο με το project «Μόλα»,  ο οποίος θα συμμετάσχει και σε μια μελλοντική αποστολή του Ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

 

 

Τρίτος νικητής ο Νίκος Πρίπορας με το project "Westland, μια φωτογραφική εξερεύνηση της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης", στην τρίτη θέση θα λάβει μια mirrorless φωτογραφική μηχανή Canon από το κατάστημα φωτογραφικών ειδών Γαλαίος Photostore.

 

Την εκδήλωση παρουσίασε η δημοσιογράφος Ευλαμπία Ρέβη, που μετά από μια σύντομη ανασκόπηση της χρονιάς του Athens Photo World 2023 και των δράσεών του από τον Καλλιτεχνικό του Διευθυντή Θανάση Σταυράκη, συζήτησε με την Λουίζα Γκουλιαμάκη από το πρακτορείο Reuters και τον φωτογράφο / ελεύθερο επαγγελματία Κωνσταντίνο Ζήλο για τις προκλήσεις της σύγχρονης φωτοδημοσιογραφίας στην Ελλάδα και την σημασία των φωτογραφικών δοκιμίων.